Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Στο παρόν άρθρο φαίνεται ότι η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης.

Μια περιεκτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 250.000 γυναίκες, δείχνει ότι η στοματική αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης.

 

Ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου είναι από τους πιο συνηθισμένους γυναικολογικούς καρκίνους, με κίνδυνο ζωής άνω του 2%. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ελαφρώς πιο συχνός, αλλά καθώς έχει σαφέστερα συμπτώματα και ως εκ τούτου συχνά εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό. Ωστόσο, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους θανατηφόρους καρκίνους, καθώς συχνά δεν ανιχνεύεται έως ότου έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Πότε εγκρίθηκε το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι

  • Το πρώτο από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι εγκρίθηκε ήδη στη δεκαετία του 1960 και το 80% όλων των γυναικών στη Δυτική Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισυλληπτικά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα στοματικά αντισυλληπτικά περιλαμβάνουν οιστρογόνα και προγεστίνη, που είναι συνθετικές μορφές των γυναικείων φύλων ορμονών. Τα οιστρογόνα και η προγεστίνη στα στοματικά αντισυλληπτικά αποτρέπουν την ωορρηξία και έτσι προστατεύουν από την εγκυμοσύνη.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου μεταξύ γυναικών που είχαν χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια και ποτέ χρήστες.

Αποτελέσματος χρήσης αντισυλληπτικού χαπιού

  • Ήταν σαφές ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τόσο των ωοθηκών όσο και του ενδομητρίου. Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διακοπή των στοματικών αντισυλληπτικών, ο κίνδυνος ήταν περίπου 50% χαμηλότερος. Ωστόσο, εντοπίστηκε μειωμένος κίνδυνος έως και 30-35 χρόνια μετά τη διακοπή », λέει η Åsa Johansson στο Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ουψάλα, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.
  •  Τα στοματικά αντισυλληπτικά χάπια είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Αποτελέσματα μελέτης

  • Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης είναι σημαντικά, καθώς η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση έχει συσχετιστεί συνήθως με παρενέργειες όπως η βαθιά φλεβική θρόμβωση και ο καρκίνος του μαστού.
  • Εκτός από την προστασία κατά της εγκυμοσύνης, έχουμε δείξει ότι τα στοματικά αντισυλληπτικά χάπια έχουν επίσης άλλα θετικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματά μας μπορούν να επιτρέψουν στις γυναίκες και τους γιατρούς να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιες γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια.

Ακολουθεί βίντεο για τα αντισυλληπτικά χάπια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Σαμπουάν μαλλιά: Έτσι θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει

Χώρες ποσοστά: Αυτή η χώρα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια αγκαλιά την ημέρα μπορεί να κρατήσει τις ρυτίδες μακριά

Σεξ Δέρμα: Το σεξ και η φυσική οικειότητα μπορούν πραγματικά να σας δώσουν πολύ περισσότερα από μια στιγμιαία κατάσταση ευδαιμονίας. Για την μακροχρόνια υγεία & ευεξία του δέρματός σας, το σεξ είναι εξίσου σημαντικό όσο η ισορροπημένη διατροφή και μια καλή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας.

Sexting : Δείτε πως θα σώσετε τον γάμο σας

Ενώ το sexting μπορεί να μοιάζει με μια φλερτ μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα που αναζητούν fling, αποδεικνύεται ότι όσοι ωφελούνται περισσότερο από την αποστολή ατμών μηνυμάτων είναι στην πραγματικότητα μακροχρόνιες, δεσμευμένες σχέσεις 

Τα οφέλη της χορτοφαγίας στη σεξουαλική σας υγεία

Σεξουαλική Υγεία Διατροφή: Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ερωτική σας διέργεση ή/και λίμπιντο; Σύμφωνα με μια έρευνα, η απάντηση είναι "Ναι, μπορεί" και επιπλέον η χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να σας προσφέρει και μεγαλύτερη απόλαυση στο κρεβάτι.

Σεξουαλική ζωή: Συμβουλές για να είναι υγιείς

Σεξουαλική ζωή : Το πόσο συχνά κάνετε σεξ εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως εάν έχετε σύντροφο, τι άλλο συμβαίνει στη ζωή σας και πόσο ισχυρή είναι η σεξουαλική σας ορμή.

Τι γνωρίζουμε για τα διεγερτικά φυσικά προϊόντα

Αφροδισιακά τρόφιμα: Εάν σκέφτεστε να στραφείτε σε φυσικές επιλογές προκειμένου να αυξήσετε τη λίμπιντό σας, ίσως να θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε ορισμένα χαρακτηριστικά αυτών, προτού τα δοκιμάσετε, καθώς κάποια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.