Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική ευεξία: Είναι ασφαλές να έχετε πολλούς ερωτικούς παρτενέρ;

Σεξουαλική ευεξία: Είναι ασφαλές να έχετε πολλούς ερωτικούς παρτενέρ;

Σεξουαλική ευεξία: Κάποιοι επέλεξαν να παραμείνουν σε μονογαμικές σχέσεις, ενώ άλλοι βρίσκουν την ευτυχία σε περισσότερους από έναν συντρόφους. Είναι όμως ασφαλές;

Η απόλαυση σωματικών συμπεριφορών και σεξουαλικών πρακτικών είναι μοναδική για κάθε άτομο. Αυτό που λειτουργεί για τους άλλους μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς, αυτό που ερεθίζει τους άλλους μπορεί να γίνει μια οδυνηρή εμπειρία και οι άνθρωποι τείνουν να το μαθαίνουν καθώς μεγαλώνουν. Προτείνεται ότι το τακτικό σεξ μπορεί να προωθήσει καλύτερες συνήθειες ύπνου, να ανυψώσει την ευτυχία και να μειώσει το άγχος.

Είναι μια σωματική λειτουργία που ευδοκιμεί με τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού και ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τον αποκτά διαφέρει σε ατομικό επίπεδο. Κάποιοι επέλεξαν να παραμείνουν σε μονογαμικές σχέσεις, ενώ άλλοι βρίσκουν την ευτυχία σε περισσότερους από έναν συντρόφους. Είναι όμως ασφαλές και εντάξει να έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους;

Τα μειονεκτήματα

  • Κίνδυνος ΣΜΝ: Όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους επιλέγει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συναντήσει έναν σύντροφο μολυσμένο με ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη). Οι συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έρπητα των γεννητικών οργάνων, χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη. Όχι μόνο επηρεάζει την έκθεση, αλλά και τη μετάδοση των λοιμώξεων σε άλλα άτομα που θα εμπλέκονται.
  • Κίνδυνος HIV/AIDS: Η εξάπλωση του (ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) ή του AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σεξ χωρίς προστασία. Αυτές οι λοιμώξεις βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά άλλες ασθένειες και λοιμώξεις. Το UNAIDS προτείνει ότι πολλοί εταίροι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης αυτής της ΣΜΝ.
  • Κίνδυνος καρκίνου: Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δείχνει ότι οι άνδρες που έχουν 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους από εκείνους που έχουν μηδέν ή μεμονωμένους συντρόφους. Το αποτέλεσμα ήταν πιο επιζήμιο για τις γυναίκες, καθώς τα στατιστικά στοιχεία αυξήθηκαν στο 91% από αυτές που ανέπτυξαν καρκίνο.
  • Ψυχολογικός αντίκτυπος: Ο ψυχικός αντίκτυπος της ύπαρξης πολλαπλών συντρόφων μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Ωστόσο, ο αρνητικός ψυχολογικός αντίκτυπος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη υψηλού ποσοστού άγχους και κατάθλιψης.

Εν συντομία, το να έχεις πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους είναι ατομική επιλογή. Η εστίαση πρέπει να είναι στην άσκηση ασφαλούς σεξ, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση προφυλακτικών, την τακτική εξέταση για ΣΜΝ και την αποφυγή της χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών που μπορεί να παρεμποδίσουν την ικανότητα του ατόμου να συναινέσει.

Τα οφέλη

  • Βελτιωμένος ύπνος: Προτείνεται ότι οι οργασμοί συχνά προάγουν καλύτερο ύπνο. Προκαλεί καλύτερο κύκλο ύπνου και συνήθειες ύπνου μειώνοντας το στρες.
  • Απελευθέρωση ωκυτοκίνης: Η ωκυτοκίνη, που ονομάζεται επίσης «ορμόνη της αγάπης», λέγεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του στρες και του άγχους.
  • Μείωση της κορτιζόλης: Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Πιστεύεται ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα ενός ατόμου.
  • Σωματική ευεξία: Η σεξουαλική δραστηριότητα μετράει ως σωματική άσκηση που έρχεται κάτω από την ομπρέλα της προώθησης της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας. Πιστεύεται ότι η μέτρια σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μετρήσει ως σημαντική ποσότητα άσκησης για το σώμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είστε πολυγαμικοί ή μονογαμικοί τύποι;

Μπορούν δυο άτομα να είναι "φίλοι με προνόμια";

Οι 7 δημοφιλέστερες σεξουαλικές φαντασιώσεις

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.