Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Πάνω από το 57% των Ινδών βασίζονται στην πορνογραφία

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Πάνω από το 57% των Ινδών βασίζονται στην πορνογραφία

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Η σεξουαλική εκπαίδευση μπορεί να δώσει έμφαση στον σεβασμό για το σώμα, τις λειτουργίες του και τα σώματα των άλλων.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Allo Health, μια κλινική σεξουαλικής υγείας, αποκάλυψε ότι το 57,32% των Ινδών βασίζονται στην πορνογραφία για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενώ το 65,42% βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 8.625 συμμετέχοντες σε 530 πόλεις της Ινδίας, σημείωσε επίσης ότι το 59,77% των ερωτηθέντων εξαρτώνται από τους φίλους και τους συνομηλίκους τους για πληροφορίες σχετικά με το σεξ, ενώ μόλις το 7,93% βασίζεται στους γονείς τους για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Ελλείψει ολοκληρωμένης σεξουαλικής αγωγής στη χώρα, αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

Ακτιβιστές και εκπαιδευτικοί σεξουαλικότητας εφιστούν την προσοχή στο γιατί αυτή η εξάρτηση από την πορνογραφία είναι ανησυχητική — η πορνογραφία μπορεί να δημιουργήσει μια στριμωγμένη εικόνα του σεξ, ειδικά στη νεότερη γενιά, και μπορεί να διαιωνίσει επιβλαβή στερεότυπα για τις γυναίκες, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακοποίηση. Η Niharika Beeja Pradaush, εκπαιδεύτρια σεξουαλικότητας στο Ίδρυμα Σεξουαλικής Αγωγής Κεράλα, μίλησε για το πώς η πορνογραφία προορίζεται για ευχαρίστηση ή ως βοήθημα κατά τη διάρκεια του σεξ, και όχι για εκπαίδευση.

Είπε, «Τις περισσότερες φορές, η πορνογραφία απεικονίζει τις γυναίκες ως υποτακτικές. Ορισμένα από αυτά απεικονίζουν ακόμη και το σεξ ως καταχρηστικό προς τις γυναίκες. Σε μια χώρα όπως η Ινδία, όπου ένας μεγάλος πληθυσμός γυναικών πέφτει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, η κατανάλωση τέτοιου περιεχομένου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη. Η εκμάθηση για το σεξ από την πορνογραφία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στις σχέσεις και στους γάμους, ειδικά στους προκαθορισμένους γάμους».

Η Vidya Reddy, συνιδρυτής του Κέντρου Tulir για την Πρόληψη και τη θεραπεία της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, είπε ότι η πορνογραφία είναι επινοημένη και μη ρεαλιστική, γεγονός που την καθιστά επιβλαβή πηγή για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Είπε, «Η πορνογραφία στερείται οικειότητας, η οποία είναι σημαντικό μέρος των υγιών σεξουαλικών σχέσεων. Μπορεί να δώσει στους ανθρώπους λανθασμένες αντιλήψεις για τις σεξουαλικές σχέσεις. Η λύση σε αυτό δεν θα ήταν η απαγόρευση της πορνογραφίας, αλλά η βοήθεια των ανθρώπων, ιδιαίτερα των εφήβων, να την κατανοήσουν. Αυτό θα συνεπαγόταν την εκπαίδευσή τους σχετικά με την πορνογραφία, τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας και γιατί δεν είναι ρεαλιστική».

Σχολιάζοντας πώς μόνο το 7,93% των ανθρώπων παίρνει τις γνώσεις του για τη σεξουαλικότητα από τους γονείς και τους κηδεμόνες, η Vidya είπε ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό υποδηλώνει την αποτυχία των Ινδών γονέων στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Είπε, «Το να είσαι γονιός σημαίνει να αναλαμβάνεις καθήκοντα που μπορεί να θεωρηθούν άβολα, όπως η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Όταν οι ενήλικες παραιτούνται από το καθήκον τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έφηβοι στρέφονται σε πηγές όπως η πορνογραφία για πληροφορίες».

Η Δρ Sangeeta Saksena, γυναικολόγος και συνιδρυτής της Enfold Proactive Health Trust, μιας ΜΚΟ που μεταδίδει τη σεξουαλική εκπαίδευση, συμφώνησε. Για αυτήν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εξαρτάται από την πορνογραφία για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς οι γονείς γενικά αποφεύγουν να μιλούν για τέτοια θέματα με τα παιδιά τους. Και πρόσθεσε: «Τώρα που οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, συχνά στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο πορνό για να μάθουν για το σεξ. Αυτό είναι επιβλαβές και είναι αποτέλεσμα της άρνησης των εφήβων για ορθολογική, βασισμένη σε αξίες και επιστημονική σεξουαλική εκπαίδευση».

Η πορνογραφία προωθεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σεξ

Η έρευνα του Allo Health σημείωσε ότι τουλάχιστον το 65% των ερωτηθέντων είπε ότι οι προσδοκίες τους για το σεξ επηρεάστηκαν από την πορνογραφία. Για άλλη μια φορά, αυτό είναι επιβλαβές καθώς η βιομηχανία της πορνογραφίας κυριαρχείται ως επί το πλείστον από άντρες και απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο ανδρικό βλέμμα. Το μεγαλύτερο μέρος του πορνογραφικού περιεχομένου υποτιμά τις γυναίκες και τις αντικειμενοποιεί, αντί να εστιάζεται επίσης στην ικανοποίηση και την ευχαρίστησή τους.

Όταν ρωτήθηκε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιες άδικες προσδοκίες, η Niharika είπε ότι η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων προτού επιδοθούν στο σεξ είναι το κλειδί. Είπε, «Οι εταίροι πρέπει να γνωστοποιούν ξεκάθαρα τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές τους. Πρέπει να μιλήσουν ρητά για τις επιθυμίες τους και ποιες είναι οι προσδοκίες τους πριν επιδοθούν σε οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι συνεργάτες μπορούν να εξερευνήσουν τι τους ταιριάζει, αλλά το κλειδί είναι η ειλικρινής και σεβαστή επικοινωνία». Ωστόσο, η Niharika αναγνώρισε επίσης ότι μια τέτοια ελεύθερη και ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να μην είναι συχνά δυνατή στο ινδικό πλαίσιο, καθώς οι σεξουαλικές επιθυμίες θεωρούνται γενικά ως ταμπού για τις γυναίκες.

Ο Δρ Sangeeta σημείωσε επίσης ότι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σεξ που αναπτύχθηκαν από την κατανάλωση πορνό μπορούν να διορθωθούν. Είπε, «Η σεξουαλική εκπαίδευση μπορεί να δώσει έμφαση στον σεβασμό για το σώμα, τις λειτουργίες του και τα σώματα των άλλων. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να διδαχθούν ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι μια αίσθηση που μπορεί να προκύψει από μια σκέψη, μια λέξη, μια όραση, ένα άγγιγμα ή ακόμα και μια μυρωδιά. Η εμπειρία μιας σεξουαλικής σκέψης είναι παρόμοια με την εμπειρία γεύσεων όπως η γλυκύτητα ή η αλμύρα. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να ενοχοποιούνται επειδή βιώνουν τέτοιες αισθήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μύθοι για το σεξ που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Τι είναι τα κολπικά αυγά και πόσο αθώα αποδεικνύονται;

Γιατί να δοκιμάσετε τη yoga με τον σύντροφό σας;

Όσοι γυμνάζονται το πρωί έχουν πιο καυτή σεξουαλική ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία και των δύο συντρόφων και διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν για μια ικανοποιητική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά την εγκυμοσύνη.

Στο Μίσιγκαν ένας ασυμπτωματικός άνδρας μετέδωσε την οφθαλμική σύφιλη σε πέντε γυναίκες

Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι "η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής".

Η εγκυμοσύνη αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο;

Μητρότητα: Κατά τη διάρκεια της κύησης, διαφορετικές δεξαμενές βλαστοκυττάρων στη μητέρα διεγείρονται σε διαφορετικούς χρόνους για να δημιουργήσουν προσωρινά κύματα νευρώνων.

Ποιο είναι το κατάλληλο ραντεβού για να κάνετε σεξ;

Σεξ ραντεβού: Ο καθορισμός του τέλειου ραντεβού για να τελειώσει με οικειότητα είναι ένα εξαιρετικά προσωπικό και υποκειμενικό θέμα που διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τη δυναμική της σχέσης.

Μάθετε αν μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ από κάποιον που κάνει για πρώτη φορά σεξ

ΣΜΝ σεξ: Η διαδρομή μετάδοσης λειτουργεί αμφίδρομα. Κάποιος με μολυσμένο πρωκτό ή γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο στόμα ή στο λαιμό του συντρόφου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.