Σεξουαλική Υγεία

Σεξ Ψυχική Υγεία: Πώς η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί την ψυχική σας υγεία

Σεξ Ψυχική Υγεία: Πώς η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί την ψυχική σας υγεία

Σεξ Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με μελέτες, η σεξουαλική δραστηριότητα, με έναν σύντροφο ή διαμέσου του αυνανισμού, μπορεί να προσφέρει σημαντικά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη. Όπως η άσκηση, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση του αισθήματος της ευτυχίας.

Σύμφωνα με μελέτες, η σεξουαλική δραστηριότητα, με έναν σύντροφο ή διαμέσου του αυνανισμού, μπορεί να προσφέρει σημαντικά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη. Όπως η άσκηση, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση του αισθήματος της ευτυχίας.

Μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης, οικειότητας και αγάπης μεταξύ των συντρόφων, βελτιωμένη ικανότητα αντίληψης, αναγνώρισης και έκφρασης των συναισθημάτων, περιορισμό της ενεργοποίησης “ανώριμων” μηχανισμών ψυχολογικής άμυνας και μείωση του αισθήματος της δυσφορίας που προκύπτει από συναισθηματικές συγκρούσεις. 

Σε μεγαλύτερη ηλικία, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει την ευημερία των ατόμων, την αντιληπτική τους ικανότητα, και τις διεργασίες της σκέψης. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό οι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 50 και 90 ετών, να έχουν καλύτερη μνήμη και λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται κατάθλιψη και μοναξιά.

Επιπλέον, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, είτε με σύντροφο είτε δια αυνανισμού, μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε νεότεροι. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην απελευθέρωση οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του σεξ. Μέσω της σεξουαλικής πράξης, παράγεται μια ακόμη ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη. Χάρη στην οξυτοκίνη η σύνδεση μεταξύ των συντρόφων μπορεί να ενισχυθεί.

Αλλά, η συνεπής και αμοιβαία σεξουαλική ευχαρίστηση βοηθά επίσης στη σύνδεση των συντρόφων σε μια σχέση. Οι σύντροφοι αναφέρουν συχνά αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση, όταν εκπληρώνουν τις σεξουαλικές επιθυμίες, ο ένας του άλλου.

Τέλος, ο αυνανισμός, είναι μια σεξουαλική πρακτική που φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει, εξίσου, πολλά από τα οφέλη που αποκομίζουμε κατά τη σεξουαλική δραστηρίοτητα με σύντροφο. Έχει, όμως, επιπλέον και κάποια δικά του πλεονεκτήματα. Αρχικά, κατανοώντας το δικό μας σώμα – διαμέσου του αυνανισμού – ενισχύουμε την ικανότητα μας για οργασμούς. Αυτό ενδέχεται να ωφελήσει την αυτοεκτίμηση μας, καθώς και την αντίληψή μας περί της εικόνας του σώματός μας, επιτρέποντάς μας να είμαστε και να νιώθουμε πιο ασφαλείς στην σεξουαλική επαφή με το σύντροφό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αλλάζει η γεύση του σπέρματος

Ποιότητες που χαρακτηρίζουν μια υγιή σχέση

BDSM και τα οφέλη του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Πατήστε το κουμπί της σεξουαλικής σας επαναφοράς

Σεξ επανεκκίνηση: Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε είναι να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς. Όπως όλα τα άλλα στη ζωή μας, το σεξ είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε και να αναπτυχθούμε και να το κάνουμε όλο και καλύτερο καθώς το σώμα, η ζωή και τα γούστα μας μεταμορφώνονται.

Τι οδηγεί σε "σεξουαλική ξηρασία" την σχέση σας;

Χαμηλή libido: Ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα ή ακόμα και μία μυρωδιά και ο εγκέφαλός μας τρελαίνεται, μέχρι να κατακτηθεί το αντικείμενο του πόθου μας, ξανά και ξανά. Και αυτό συνήθως κρατάει κάποιο καιρό, πολλές φορές κρατάει και αρκετό καιρό.

Sex tips για καλύτερο σεξ και μεγαλύτερη απόλαυση

Σεξ: Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την Jamea, οι άνθρωποι που είναι περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες γενικά τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα με τον/την σύντροφό σας.

Τι είναι ο φετιχισμός και πώς συνυπάρχει σε μία υγιή σεξουαλική σχέση;

Σεξ φετίχ: Ο φετιχισμός είναι τυπικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ωστόσο, η φετιχιστική διέγερση μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην κανονική σεξουαλική ή κοινωνική λειτουργία ή όταν η σεξουαλική διέγερση είναι αδύνατη χωρίς το αντικείμενο φετίχ.

Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος που σχετίζεται με τον αυνανισμό

Άγχος Αυνανισμός: Το άγχος από τον αυνανισμό μπορεί να πηγάζει από την ενοχή. Τα αισθήματα ενοχής γύρω από τον αυνανισμό μπορεί να συνδέονται με πνευματικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις, που θεωρούν τον αυνανισμό ως ανήθικο ή «βρώμικο».