Σεξουαλική Υγεία

Σεξ οφέλη υγεία: Πώς η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει τη σωματική υγεία και λειτουργία

Σεξ οφέλη υγεία: Πώς η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει τη σωματική υγεία και λειτουργία

Σεξ οφέλη υγεία: Το σεξ φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά στις γυναίκες. Μια μελέτη του 2016 εξέτασε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη σεξουαλική δραστηριότητα με έναν τακτικό σύντροφο και διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους.

Το σεξ μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση σε ορισμένες πτυχές της ευημερίας και της σωματικής σας υγείας, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Ειδικότερα, η επιστημονική μελέτη έχει επισημάνει πολλά πιθανά οφέλη από τη σεξουαλική επαφή. Μεταξύ αυτών, η διατήρηση της καρδιακής υγείας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Παρακάτω θα εστιάσουμε στις σωματικές κυρίως πτυχές των οφελών του σεξ στην υγεία

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το σεξ φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά στις γυναίκες. Μια μελέτη του 2016 εξέτασε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη σεξουαλική δραστηριότητα με έναν τακτικό σύντροφο και διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στους άνδρες. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες έρευνες και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επαλήθευση του κινδύνου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η ίδια μελέτη μέτρησε επίσης την αρτηριακή πίεση ως έναν από τους δείκτες της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που εξέφρασαν ικανοποίηση για τη σεξουαλική τους ζωή είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν τα ίδια αποτελέσματα σε ηλικιωμένους άνδρες. Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει τόσο τη λίμπιντο όσο και την ικανότητα ενός άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει τη στύση. Η φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντο και να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Εάν υποψιάζεστε ότι το φάρμακο για την υπέρταση σας προκαλεί σεξουαλικές δυσκολίες, μιλήστε με έναν γιατρό για να σας συμβουλεύσει.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Κάποιες πρώτες έρευνες διαπίστωσαν ότι το τακτικό σεξ αύξησε την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν συχνό σεξ, το οποίο όρισαν ως μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σύστημά τους από άλλους. Το IgA είναι ένα αντίσωμα που ζει στον ιστό του βλεννογόνου, όπως οι σιελογόνοι αδένες, η μύτη και ο κολπικός ιστός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η μελέτη εμφανίστηκε το 2004 και οι ερευνητές δεν την έχουν επαναλάβει έκτοτε. Μια νέα μελέτη μπορεί να αποφέρει διαφορετικά αποτελέσματα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα γυναικών για να δει εάν υπήρχαν διαφορές μεταξύ της ανοσοποιητικής δραστηριότητας εκείνων που ήταν σεξουαλικά ενεργές και εκείνων που δεν ήταν. Η μελέτη εξέτασε την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να σκοτώνει διαφορετικά μολυσματικά παθογόνα σε διάφορα σημεία του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ενώ τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ομάδων, οι συγγραφείς λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξασφαλίστε εντονότερους, ποιοτικότερους οργασμούς

Μήπως εσφαλμένα θεωρείτε ότι είστε "κακοί στο κρεβάτι";

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του οργασμού και της γονιμότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής.

Οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών» για να προστατεύσουν τα επιτεύγματα των βιολογικών γυναικών

Το θέμα των βιολογικών αρσενικών που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής πρόσφατα, καθώς η τρανς γυναίκα Lia Thomas έκανε αγώνες στο πρωτάθλημα κολύμβησης και καταδύσεων NCAA 2022.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ερευνητές από την Καλιφόρνια αναζητούν γυναίκες πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια για την επιστήμη

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα γιατί είναι μια προοπτική μελέτη και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία και τη λειτουργία του πυελικού εδάφους με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τη χρήση δονητή», είπε η Herbenick.

Πότε μπορώ να κάνω σεξ μετά από καισαρική;

Καισαρική: Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική επαφή μετά από τον τοκετό είναι δύσκολη απόφαση. Οι περισσότερες νιώθουν φόβο και για τις τομές τους και είναι απόλυτα φυσιολογικό.