Σεξουαλική Υγεία

Σεξ και ύπνος: Πώς συνδέεται ο ύπνος με την ερωτική πράξη

Σεξ και ύπνος: Πώς συνδέεται ο ύπνος με την ερωτική πράξη

Σεξ και ύπνος: Ο ύπνος είναι σημαντικός για πολύ περισσότερους λόγους από αυτούς που νόμιζες.

Ο ύπνος και το σεξ είναι δύο βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ο ύπνος φυσικά είναι πολύ πιο βασικός καθόσον χωρίς αυτόν κανείς δε μπορεί να επιβιώσει. Χωρίς το σεξ ωστόσο ο οργανισμός συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του.

Σεξ και κακός ύπνος

Το άγχος και η κατάθλιψη, και οι δύο παρενέργειες της αϋπνίας και της στέρησης του ύπνου. Αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία για διάφορους λόγους, τόσο σωματικούς όσο και γνωστικούς.

Όταν το σώμα γεμίζει με άγχος λόγω δυσκολιών στον ύπνο, ο εγκέφαλος καταστέλλει την παραγωγή ορμονών φύλου. Τέτοιες είναι το οιστρογόνο κα η τεστοστερόνη καθώς και οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη. Αυτή η μετατόπιση των ορμονικών επιπέδων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική ορμή, στειρότητα ή στυτική δυσλειτουργία.

Η σχέση ύπνου-σεξ μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες λόγω των επιπτώσεων της εγκυμοσύνης, της ζωής μετά τον τοκετό και της εμμηνόπαυσης. Η εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου ή αϋπνία, μειώνοντας το ενδιαφέρον ορισμένων γυναικών για σεξ λόγω κόπωσης, άγχους ή κατάθλιψης.

Ωστόσο, δεν είναι όλα βιολογικά. Συχνά, η στέρηση του ύπνου επιδρά στη σεξουαλική ζωή των ατόμων για τον προφανή λόγο: τα καταντά κουρασμένα. Η κούραση είναι ο νούμερο 1 λόγος που ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σεξ.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη του 2015 που διεξήχθη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι όσο τα μεγαλύτερα άτομα κοιμόντουσαν, τόσο πιο ενδιαφέρον το σεξ ήταν την επόμενη ημέρα. Ο σύντομος ύπνος επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της γενικής υγείας και ευεξίας του ατόμου, και η σεξουαλική υγεία δεν αποτελεί σίγουρα εξαίρεση.

Συμπέρασμα

Είναι σαφές ότι η στέρηση του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή του ατόμου. Ευτυχώς όμως η άλλη πλευρά είναι ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Αυτό το γεγονός με τη σειρά του βελτιώνει τη σεξουαλική σας ζωή. Το σεξ και ο ύπνος μοιράζονται πραγματικά μια αλληλένδετη σχέση.

Έρευνες έδειξαν ότι το σεξ πριν το κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από το σεξ, οι οποίες χρησιμεύουν για να μειώσουν το άγχος και να σας χαλαρώσουν.

Και αυτός ο ύπνος μπορεί στη συνέχεια να βελτιώσει τη σχέση σας με το σύντροφό σας. Το σεξ απελευθερώνει επίσης ωκυτοκίνη, μια ορμόνη γνωστή ως «ορμόνη αγάπης», η οποία έχει πολλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωκτικό σεξ: Όσα θα πρέπει να αποφύγετε

Εύκολα φαγητά για να απογειώσετε την απόδοση σας στο σεξ

Ανδρική αντισύλληψη : Πολύχρωμα κοκτέιλ δίνουν λύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το "ζην επικινδύνως" στο σεξ & οι πιο επικίνδυνες στάσεις

Στάσεις σεξ κίνδυνος: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες στάσεις στο σεξ, σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικά δεδομένα. Φυσικά και ορισμένες συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες σεξουαλικές στάσεις, γι' αυτό και έχουν επιφέρει τα περισσότερα ατυχήματα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους ως απάντηση στις ανακρίβειες του διαδικτύου

Sex διαδίκτυο ανήλικοι: Οι νέοι κάτω των 18 ετών έρχονται αντιμέτωποι με την διαδικασία εξερεύνησης της σεξουαλικότητάς τους. Το διαδίκτυο περιέχει τις πληροφορίες, όπως δυστυχώς και μη αποδεκτές συμπεριφορές.

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Με τον όρο χαμηλή λίμπιντο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται ή απουσιάζει. Η λίμπιντο είναι κυρίως ένα ορμονικό και εγκεφαλικό φαινόμενο.

Τι είναι το spooning και γιατί κάνει καλό στην υγεία;

Spooning στάση κουτάλι: Μια στάση που προτιμούν τα ζευγάρια όταν θέλουν να νιώσουν πιο κοντά ο ένας τον άλλο, συνδυάζοντας την οικειότητα με το έντονο πάθος αλλά και την απόλυτη χαλάρωση.