Σεξουαλική Υγεία

Σεξ και πόνος στη μέση: Μάθετε πως θα το αντιμετωπίσετε.

Σεξ και πόνος στη μέση: Μάθετε πως θα το αντιμετωπίσετε.

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, αφορά σχεδόν όλους μας, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, θα τον βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του το 90% των ανδρών και των γυναικών.Μεταξύ άλλων ο πόνος στη μέση δημιουργεί προβλήματα και στην ερωτική ζωή. Σεξ και πόνος στη μέση: Μάθετε πως θα το αντιμετωπίσετε.

Αυτό οφείλεται στις ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αποφυγή της ερωτικής δραστηριότητας, η οποία, όμως, όταν γίνεται με ειδικές οδηγίες, βοηθάει τόσο την συναισθηματική ισορροπία, όσο και την μείωση του πόνου, λόγω της αγχολυτικής της επίδρασης.

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει: πόνος – φόβος – άγχος – αποτυχημένο σεξ – αύξηση άγχους – επιδείνωση πόνου» εξηγεί ο Δρ Γιώργος Γουδέβενος Φυσιοθεραπευτής, ειδικός στη Μηχανική της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων (manual medicine), επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Σημαντικές έρευνες πάνω στο θέμα αυτό έχουν γίνει από μεγάλα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, με ειδικούς που εμπλέκονται στη μείωση αυτού του προβλήματος. Στο βιβλίο του καθηγητή ορθοπαιδικής σπονδυλικής στήλης Αλέξανδρου Χατζηπαύλου «Σπονδυλική Στήλη», βρίσκουμε αναφορές σε ειδικές συμβουλές – οδηγίες και καθοδήγηση για κάθε είδους πόνου στη μέση, καθώς και ειδικές θέσεις – στάσεις, που θα διευκολύνουν την ερωτική δραστηριότητα».

Η εν λόγω μελέτη στηρίζεται στον καθηγητή ψυχολογίας Edward McCoy στο Dallas University Clinic και αφορά σε ενδελεχή ανάλυση λύσεων για τον πόνο στην Οσφύ και στον Αυχένα. Άλλη έρευνα στον Καναδά από τον καθηγητή εμβιομηχανικής σπονδυλικής στήλης Stuart McGill στο Πανεπιστήμιο Waterloo στο Ontario Καναδά, μας δίνει σημαντικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

Οι κατηγορίες πόνου που μπορεί να διαχειριστεί το ζευγάρι είναι:
1. Περίοδοι έντονου παροξυσμού πόνου (οξεία φάση).
2. Περίοδος ηπιότερου πόνου, δηλαδή χρόνιος πόνος, αλλά όχι πολύ δυνατός.
Το σημαντικό είναι ότι για να δοθεί λύση, πρέπει το ζευγάρι να συζητήσει μαζί με τον ειδικό, ώστε να γίνει συνειδητή προσπάθεια και από τους δύο. Ο κ. Γουδέβενος μοιράζεται κάποια μυστικά:
 Ήρεμη και ρομαντική ατμόσφαιρα, που αυξάνει τον αισθησιασμό, χωρίς στην αρχή να είναι άμεσος ο στόχος επίτευξης του σεξ (όχι απαραίτητα στο σπίτι). Αυτό θα σας χαλαρώσει, θα μειώσει τα επίπεδα του στρες της αποτυχίας, καθώς και τον πόνο.
 Η κατανόηση του συντρόφου αποτελεί μεγάλο όπλο επιτυχίας του στόχου σας.
 Η τακτική εφαρμογή των τεχνικών να είστε σίγουροι ότι θα αποδώσουν.
 Οι πόνοι αφορούν στα προβλήματα που επιδεινώνονται με την κάμψη του κορμού, άρα αποφεύγονται οι καμπτικές θέσεις.
 Αφορούν στα προβλήματα που επιδεινώνονται με την έκταση του κορμού, άρα αποφεύγονται οι εκτατικές θέσεις.

Πιθανοί συνδυασμοί οσφυαλγίας:
1. Γυναίκες με οσφυαλγία στην έκταση ή στην κάμψη ή πλάγια
2. Άνδρες με οσφυαλγία στην έκταση ή στην κάμψη ή πλάγια
3. Γυναίκες και άνδρες με οσφυαλγία (και οι δύο) είτε σε έκταση είτε σε κάμψη είτε πλάγια.

Οι θέσεις και οι στάσεις ανάλογα με το είδος της οσφυαλγίας, οι συμβουλές για την αποφυγή υπερβολικών κινήσεων, καθώς και της ίδιας της θέσης παρατεταμένα, δίνουν τη λύση του προβλήματος.

Ποιος ο ρόλος του ειδικού Ιατρού, Φυσικοθεραπευτή Σπονδυλικής Στήλης;
 Ειδικά προσαρμοσμένη φυσικοθεραπεία, που αφορά στους μυς και στις αρθρώσεις, που συμμετέχουν στην ερωτική πράξη.
 Έλεγχος μυϊκής ισχύος και αντοχής με ειδικά εργομετρικά μηχανήματα.
 Ασκήσεις με ειδικές σταθεροποιητικές ασκήσεις με στόχο την αποφυγή του πόνου.
 Συμβουλές και οδηγίες με εικόνες από ειδικούς Ψυχολόγους, Ορθοπαιδικούς, Φυσικοθεραπευτές και Εμβιομηχανικούς της Σπονδυλικής Στήλης ανάλογα με τον τύπο του πόνου.
 Απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή στην εκμάθηση και των δύο συντρόφων.

«Να θυμάστε: Κάθε πρόβλημα είναι μία ευκαιρία. Η νέα σας σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι καλύτερη από την παλαιά, καθώς θα πρέπει να μάθετε να εκφράζεστε ερωτικά με ποικίλους τρόπους. Θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά και να αυξήσετε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα σταδιακά. Αποφύγετε να μένετε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιδιώξτε να αλλάζετε συχνά στάση. Όμως προσοχή, μην αφήσετε το σεξ να υποβάλει την πλάτη σας σε αφύσικες καταπονήσεις. Κάντε αυτήν την προσπάθεια μαζί και να θυμάστε ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες για ερωτική έκφραση δε σημαίνουν αποτυχία της σχέσης σας» καταλήγει ο κ. Γουδέβενος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία

Aλκοόλ: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που καθιστούν πιο δύσκολη τη στύση, ενώ η χρόνια υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Έλλειψη υποστήριξης στον χώρο εργασίας για τις εμμηπαυσιακές γυναίκες

Εμμηνόπαυση: Το 10% των γυναικών έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω της εμμηνόπαυσης. Η μεγαλύτερη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για γυναίκες στην εμμηνόπαυση υποδηλώνει ότι απαιτείται άμεση δράση.

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής.

Οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών» για να προστατεύσουν τα επιτεύγματα των βιολογικών γυναικών

Το θέμα των βιολογικών αρσενικών που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής πρόσφατα, καθώς η τρανς γυναίκα Lia Thomas έκανε αγώνες στο πρωτάθλημα κολύμβησης και καταδύσεων NCAA 2022.