Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Γιατί κάνει καλό στην υγεία [vid]

Σεξ: Γιατί κάνει καλό στην υγεία [vid]

Σεξ: Το σεξ δεν είναι μόνο ένα μέσο απόλαυσης, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Σίγουρα έχετε ακούσει πως το σεξ κάνει καλό στην υγεία. Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει επιστημονικά συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής αλλιώς ως ορμόνης του στρες, καλύτερη ανοσολογική υγεία και μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά:

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η έρευνα δεν έχει καταλήξει στο αν το τακτικό σεξ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με μερικές πρώτες μελέτες, το τακτικό σεξ αύξησε την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν συχνό σεξ, το οποίο όριζαν ως μία με δύο φορές την εβδομάδα, είχαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σύστημά τους. Το IgA είναι ένα αντίσωμα που ζει στον βλεννογόνο ιστό, όπως οι σιελογόνοι αδένες, η μύτη και ο κολπικός ιστός.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η μελέτη έλαβε χώρα το 2004 και οι ερευνητές δεν την έχουν επαναλάβει έκτοτε. Νέα μελέτη μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα γυναικών για να διαπιστώσει εάν υπήρχαν διαφορές μεταξύ της ανοσολογικής δραστηριότητας εκείνων που ήταν σεξουαλικά ενεργές και εκείνων που δεν ήταν.

Η μελέτη εξέτασε την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να “σκοτώνει” διαφορετικά μολυσματικά παθογόνα σε διάφορα σημεία του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ενώ τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ομάδων, οι συγγραφείς λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Μια πρώιμη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή συχνότητα εκσπερμάτισης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη διερεύνησε σχεδόν 30.000 άνδρες, λαμβάνοντας υπόψη τους πόσο συχνά εκσπερμάτωσαν σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εκσπερμάτωσαν περισσότερες από 21 φορές το μήνα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη από τους άνδρες που εκσπερμάτωσαν μόνο 4-7 φορές το μήνα.

Το 2016, οι ερευνητές επέκτειναν τη μελέτη αυτή για επιπλέον 10 χρόνια για να συνεχίσουν την έρευνά τους σχετικά με τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Αυτή η παρακολούθηση επιβεβαίωσε τα αρχικά ευρήματα. Όσοι εκσπερμάτωναν πιο συχνά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

  • Ανακούφιση από το στρες

Το σεξ μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας φυσικός τρόπος για να ανακουφίσει το άγχος. Μια μελέτη του 2019 εξέτασε την επίδραση που είχε η σεξουαλική δραστηριότητα στα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που κυκλοφορεί στο σώμα ως απόκριση στο στρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκφράσεις οικειότητας, σεξουαλικές ή μη, βοήθησαν να επαναφερθούν τα επίπεδα κορτιζόλης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες εντός των φυσιολογικών ορίων.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το σεξ ενεργοποιεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, ενδορφίνης και άλλων ορμονών «καλής διάθεσης», οι οποίες μπορεί εξίσου να ευθύνονται για αυτό το αποτέλεσμα μείωσης του στρες.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές και φρούτα για αυξημένη λίμπιντο

Οι μύθοι γύρω από τον αυνανισμό - τα οφέλη του

Πώς η σεξουαλική ζωή ενισχύει συνολικά την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σεξ είναι αρκετό σε μία σχέση;

Αρκετό σεξ: Κάθε σχέση είναι μοναδική και κάθε άνθρωπος ικανοποιείται διαφορετικά. Τι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ως προς την συχνότητα της σεξουαλικής επαφής;

Αυνανισμός και υγεία των νεφρών: Η εκσπερμάτιση βοηθά στη θεραπεία της νεφρολιθίασης

Αυνανισμός: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για την πεποίθηση ότι η συχνή εκσπερμάτιση ή ο αυνανισμός μπορούν να βλάψουν την υγεία των νεφρών ή την υγεία συνολικά. Αντιθέτως, φαίνεται πως ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει σε μία ειδική νεφρολογική κατάσταση. 

Ενισχύστε φυσικά την ερωτική σας διάθεση

Σεξουαλική επιθυμία: Εάν η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία είναι ένα συστατικό στη σχέση σας, η καλή επικοινωνία είναι απαιραίτητο βήμα στην θεραπεία. Εάν είστε σε θέση να μιλήσετε πιο ανοιχτά ως ζευγάρι για να λύσετε οποιοδήποτε άγχοςή πρόκληση στη σχέση, να κοινωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ενώ εκφράζετε ενσυναίσθηση και κατανόηση για τον/την σύντροφό σας, είναι πολύ πιο εύκολο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ σας στην ερωτική διάθεση ή επαφή.