Σεξουαλική Υγεία

Σεξ επιθυμία: Δεν ενδιαφέρεστε πια για το σεξ;

Σεξ επιθυμία: Δεν ενδιαφέρεστε πια για το σεξ;

Σεξ επιθυμία: Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να συζητηθεί, η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική και οι παράγοντες που προκαλούν χαμηλή λίμπιντο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να μιλήσετε για χαμηλή λίμπιντο με τον σύντροφό σας. Δυστυχώς, είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει τους ενήλικες παντού, ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ερωτηθεί ποτέ για τη σεξουαλική τους υγεία από τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψής τους. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να συζητηθεί, η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική και οι παράγοντες που προκαλούν χαμηλή λίμπιντο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πολλοί επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της ψυχολογίας και της μαιευτικής και γυναικολογίας είναι εκπαιδευμένοι να φροντίζουν και να θεραπεύουν τη διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD). Αυτή είναι η επίμονη ή επαναλαμβανόμενη έλλειψη ή απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα. Συχνά αναφέρεται ως χαμηλή λίμπιντο και μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία και προβλήματα σχέσεων.

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για χαμηλή λίμπιντο. Η επιθυμία για σεξ βασίζεται σε μια σύνθετη αλληλεπίδραση πολλών πραγμάτων που επηρεάζουν την οικειότητα, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας, των εμπειριών, των πεποιθήσεων, του τρόπου ζωής και της κατάστασης της σχέσης. Μια ενδελεχής αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτιών σας, μαζί με ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, μπορεί να σας βάλουν στη διάθεση πιο συχνά.

Χαμηλή λίμπιντο στους άνδρες

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες χαμηλής λίμπιντο στους άνδρες περιλαμβάνουν:

Σωματικά προβλήματα

Το αυξημένο βάρος, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ενδοκρινικές διαταραχές και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα διατήρησης στύσης ή μείωσης της σεξουαλικής ορμής. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλή ενέργεια και χαμηλή αυτοεικόνα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια της λίμπιντο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να διορθωθεί μέσω διατροφής, άσκησης και ιατρικής αντιμετώπισης.

Πορνογραφία

Αυτό είναι μια μεγάλη αιτία για πολλούς άνδρες. Η πορνογραφία διαποτίζει πολλές δεσμευμένες σχέσεις και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες βλέπουν τη σεξουαλικότητα. Για μερικούς, προκαλεί ψευδο-χαμηλή λίμπιντο, δηλαδή όταν ένα άτομο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το σεξ, αλλά όχι με υγιή τρόπο. Αυτό συχνά οδηγεί σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την εικόνα του σώματος, σύγχυση σχετικά με το τι είναι μια οικεία συνάντηση και σε ορισμένες περιπτώσεις, αρνητική σεξουαλική συμπεριφορά. Συχνά, οι άνθρωποι που έχουν δεσμευτεί να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους παραπέμπονται σε συμβουλευτική σεξουαλικής εξάρτησης για να το διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Απώλεια οικειότητας

Πάντα αποτελεί έκπληξη το πόσο αφοσιωμένοι και αφοσιωμένοι είναι οι άνθρωποι στις δουλειές τους, στις αθλητικές ομάδες ή στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, αλλά αντιμετωπίζονται οι σχέσεις σαν μια δεδομένη, αυτοσυντηρούμενη οντότητα. Αυτή απλά δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Οι σχέσεις, η οικειότητα και η σεξουαλική υγεία απαιτούν δουλειά και προσπάθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή λίμπιντο και στους δύο συντρόφους.

Χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών

Η αυξημένη χρήση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και χαμηλής λίμπιντο. Τα παράνομα ναρκωτικά συχνά αυξάνουν την σεξουαλική ορμή βραχυπρόθεσμα, αλλά έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία. Ανάλογα με την ουσία, η χρήση ναρκωτικών μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και στυτική δυσλειτουργία ή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε δραστηριότητες που προηγουμένως θεωρούνταν ευχάριστες, όπως το σεξ.

Χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες

Το θέμα της χαμηλής λίμπιντο στις γυναίκες είναι ακόμη πιο περίπλοκο, με αιτίες που κυμαίνονται από προηγούμενες αρνητικές και καταχρηστικές εμπειρίες με το σεξ, μέχρι κόπωση και στρες. Οι πιο κοινές αιτίες χαμηλής λίμπιντο στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

Στρεσογόνοι παράγοντες ζωής και κόπωση

Αφού μεγάλωσαν τις οικογένειές τους, πολλές γυναίκες όχι μόνο υστερούν για εβδομάδες σε ποιοτικό ύπνο, αλλά επίσης δεν έχουν ασκηθεί εδώ και μήνες και τρώνε μόνο όταν βρουν ένα επιπλέον δευτερόλεπτο. Δεν είναι περίεργο που λένε ότι αισθάνονται εξαντλημένοι και σεξουαλικά νεκροί. Συχνά εκμυστηρεύονται ότι δεν αισθάνονται ότι θα μπορούσαν να έχουν μια σεξουαλική ή οικεία συνάντηση ακόμα και μετά από πολύ καιρό.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ενέργεια, αρνητική εικόνα του εαυτού σας και απώλεια οικειότητας με τον άλλο σας.

Αλλαγές ορμονών

Τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν κατά την εμμηνόπαυση και μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη λίμπιντο. Μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα και να οδηγήσει σε επώδυνο ή άβολο σεξ. Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα, τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλότερη λίμπιντο. Σε ορισμένες γυναίκες, προκαλούν κολπικό ερεθισμό, ο οποίος οδηγεί σε μείωση της προθυμίας να ξεκινήσει μια σεξουαλική εμπειρία.

Σεξουαλικός πόνος (δυσπαρεύνια)

Τα καλά νέα είναι ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθεί από έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας, ο οποίος θα συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραπομπή σε ειδικό ψυχολόγο ή φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους.

Θέματα σχέσεων

Για πολλές γυναίκες, η συναισθηματική εγγύτητα είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική οικειότητα. Προβλήματα στη σχέση, όπως η έλλειψη σύνδεσης, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις ή τα ζητήματα εμπιστοσύνης μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη χαμηλή σεξουαλική ορμή.

Προηγούμενο τραύμα

Προηγούμενο σωματικό ή συναισθηματικό τραύμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν το σεξ και να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο. Η σεξουαλική επιθυμία και η διέγερση συχνά μουδιάζουν σε άτομα που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί συχνά αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή επειδή τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλό τους συνδέουν το σεξ με δύναμη, φόβο ή πόνο – αυτό κάνει την οικειότητα δύσκολη. Ακόμη και μια προηγούμενη συναινετική, αλλά αρνητική, σεξουαλική εμπειρία μπορεί να μειώσει την επιθυμία μιας γυναίκας για σεξ στο μέλλον.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι δώρο μπορείτε να κάνετε στον/ στην σύντροφό σας;

Επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να κάνετε σεξ πιο συχνά

Πώς μπορεί να συνδέεται το στρες με τη σεξουαλική επαφή;

Ποια είναι τα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια στην μεταξύ τους σχέση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.