Σεξουαλική Υγεία

Σεξ εγκυμοσύνη: Μπορείτε να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Μπορείτε να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Να θυμάστε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και ότι είναι ασφαλές και άνετο για ένα άτομο μπορεί να μην είναι το ίδιο για ένα άλλο.

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γενικά ασφαλές για τις περισσότερες γυναίκες με απλή εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι οι σεξουαλικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ευχάριστες και ικανοποιητικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ορισμένους παράγοντες και να επικοινωνήσετε ανοιχτά με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να εξασφαλίσετε μια υγιή και ασφαλή εμπειρία.

Σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης: Το πιο κρίσιμο βήμα είναι να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον μαιευτήρα σας. Μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση το συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό σας και τυχόν πιθανές επιπλοκές ή ανησυχίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σας.
  • Ασφαλείς στάσεις: Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές, ειδικά στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις θέσεις σας για να προσαρμόσετε την κοιλιά σας που μεγαλώνει. Οι θέσεις που επιτρέπουν τη ρηχή διείσδυση ή οι θέσεις δίπλα-δίπλα μπορεί να είναι πιο άνετες.
  • Άνεση και επικοινωνία: Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι απαραίτητη. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς με την απόφαση να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν κάποιος από τους δύο εταίρους έχει ανησυχίες ή δυσφορία, είναι σημαντικό να τα συζητήσετε και να βρείτε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.
  • Λίπανση: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν την κολπική λίπανση. Η χρήση λιπαντικού με βάση το νερό μπορεί να βελτιώσει την άνεση και να μειώσει την τριβή κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Ασφάλεια και Υγιεινή: Δεν υπάρχει κίνδυνος να βλάψετε το μωρό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το μωρό είναι καλά προστατευμένο στη μήτρα, που περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό και τον τράχηλο, ο οποίος λειτουργεί ως φραγμός. Ωστόσο, η πρακτική του ασφαλούς σεξ για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) εξακολουθεί να είναι απαραίτητη εάν ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή ένα ΣΜΝ.
  • Αποφύγετε το τραχύ παιχνίδι: Ενώ το ήπιο και οικείο σεξ είναι γενικά ασφαλές, αποφύγετε τυχόν σκληρές ή επιθετικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραύμα στην κοιλιά. Να είστε προσεκτικοί με τη βαθιά διείσδυση, ειδικά σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης.
  • Σεβαστείτε την ατομική άνεση: Είναι σημαντικό να σέβεστε την άνεση και τις προτιμήσεις και των δύο συντρόφων. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη λίμπιντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ορμονικών διακυμάνσεων, επομένως η κατανόηση και η υπομονή είναι βασικές.

  • Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Εάν έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου λόγω παραγόντων όπως ιστορικό πρόωρου τοκετού, προδρομικός πλακούντας ή πολύδυμες κυήσεις (π.χ. δίδυμες ή τρίδυμες), ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει την αποχή από το σεξ για να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Θέματα μετά τον τοκετό: Μετά τον τοκετό, είναι σημαντικό να αφήσετε χρόνο στο σώμα σας να επουλωθεί πριν συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να ξαναρχίσετε τη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό.

Να θυμάστε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και ότι είναι ασφαλές και άνετο για ένα άτομο μπορεί να μην είναι το ίδιο για ένα άλλο. Πάντα να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία σας και συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κίνδυνοι και οι θάνατοι γύρω από τις εγκυμοσύνες των μαύρων θεωρούνται ως μια «εντελώς αποτρέψιμη» κρίση υγείας

Το μέγεθος της μητέρας και του πατέρα βρέθηκε ότι επηρεάζει τον κίνδυνο απόκτησης μεγάλου μωρού

Γιατί πρέπει να κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα μασάζ;

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τη ναυτία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.