Σεξουαλική Υγεία

Μειωμένη ερωτική επιθυμία: Είναι φυσιολογικό να χάνω την επιθυμία μου στο σεξ καθώς μεγαλώνω; [vid]

Μειωμένη ερωτική επιθυμία: Είναι φυσιολογικό να χάνω την επιθυμία μου στο σεξ καθώς μεγαλώνω; [vid]

Μειωμένη ερωτική επιθυμία: Είναι φυσιολογικό η ερωτική επιθυμία ή λίμπιντο να μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις η ξαφνική απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης μπορεί να δεικνύει κάποια άλλη υποκείμενη αιτία.

Είναι φυσιολογικό για τους άνδρες να παρατηρούν σταδιακή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (λίμπιντο) καθώς μεγαλώνουν. Ο βαθμός της μείωσης βεβαίως ποικίλλει. Αλλά οι περισσότεροι άνδρες διατηρούν τουλάχιστον κάποιο σεξουαλικό ενδιαφέρον στα 60 και 70 τους έτη.

Μερικές φορές η απώλεια σεξουαλικής διάθεσης και επιθυμίας σχετίζεται με μια υποκείμενη κατάσταση. Η κατάθλιψη, το άγχος, ο αλκοολισμός, η παράνομη χρήση ναρκωτικών και η κόπωση μπορεί συχνά να είναι παράγοντες μειωμένης λίμπιντο στους άνδρες. Η ενδοκρινική διαταραχή μπορεί επίσης να ευθύνεται για την μείωση των σεξουαλικών ορμονών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας ενδέχεται να είναι παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

Εάν ανησυχείτε για την μειωμέμη λίμπιντο και ειδικότερα εάν η σεξουαλική σας επιθυμία μειώθηκε ξαφνικά είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος πιθανότατα θα συζητήσει μαζί σας το λεπτομερές ιατρικό σας ιστορικό, θα κάνει φυσική εξέταση και θα ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να διαγνώσει τι προκαλεί την απώλεια ή μείωση της λίμπιντο.

Συχνά μετά τη διάγνωση, οι θεραπείες που συνίστανται είναι οι εξής:

  • Εάν η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας σχετίζεται με το άγχος ή την κατάθλιψη, μπορεί να σας συμβουλεύσει να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας ή ψυχολόγο. Η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι επίσης ενδεχόμενη.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις αιτία για την μειωμένη λίμπιντο ή την απώλειά της μπορεί να είναι η αποφρακτική υπνική άπνια, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Σε αυτήν την περίπτωση, η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας για την αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να αντιστρέψει τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει τη σεξουαλική σας επιθυμία.
  • Εάν η απώλεια ή μείωση της ερωτικής επιθυμίας είναι παρενέργεια φαρμάκου, ο γιατρός σας μπορεί να να σας προτείνει να πάρετε διαφορετικό φάρμακο.

 

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο οι άνδρες να δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα σεξουαλικά προβλήματα ή δυσλειτουργίες με τους γιατρούς τους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όσο πιο ανοικτοί είστε στο μοίρασμα όσων βιώνετε, τόσο περισσότερο πιθανό είναι από κοινού με τους ειδικούς να βρείτε την κατάλληλη για εσάς θεραπεία και λύση.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κατερίνα Λέχου: Όσα είπε για το me too και την προσωπική της εξομολόγηση

Γιάννης Μπουκοβίνας: Έχουμε άμεση ανάγκη από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από τη χρόνια ουρολοίμωξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασκήσεις Kegel για άνδρες: Πώς να τις κάνετε

Ασκήσεις Kegel: Πριν ξεκινήσετε την εξάσκηση Kegel, μάθετε πώς να εντοπίζετε τους σωστούς μύες και δώστε λίγο χρόνο στην προπόνηση για να κατανοήσετε τη σωστή τεχνική.

ΒDSM : Σκοτεινές σεξουαλικές επιθυμίες

ΒDSM : Όταν ένας σύντροφος θέλει να δοκιμάσει BDSM ή παιχνίδια, αλλά ο άλλος σύντροφος δεν ενδιαφέρεται, λέει να πει απαλά στον σύντροφό σας τι ακριβώς θέλετε να δοκιμάσετε.

Σπέρμα : Μάθετε πως να το διατηρήσετε

Σπέρμα : Η κατακράτηση σπέρματος είναι η πρακτική της αποφυγής εκσπερμάτωσης. Φυσικά, μπορείτε να το αποφύγετε εντελώς από τη σεξουαλική δραστηριότητα

Προφυλακτικά : Δείτε πόσο διαρκούν

Προφυλακτικά : Η μέση διάρκεια ζωής ενός προφυλακτικού είναι τρία έως πέντε χρόνια, ανάλογα με τον κατασκευαστή και τον τρόπο αποθήκευσής του.