Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Κολπική ξηρότητα: Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπισή της

Κολπική ξηρότητα: Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπισή της

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.

Η ξηρότητα του κόλπου είναι ένα άβολο και συχνά επώδυνο θέμα που πολλές γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά. Αυτή η ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει αισθητή ενόχληση, κνησμό, πόνο και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Η έλλειψη αρκετής λίπανσης στον κόλπο σημαίνει επίσης ότι υπάρχει λιγότερη υγρασία στην περιοχή του αιδοίου, η οποία περιλαμβάνει τα χείλη και την κλειτορίδα. Το άνοιγμα της ουρήθρας θα γίνει επίσης πιο ξηρό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση ότι πρέπει να ουρείτε πιο συχνά.

Μπορεί ακόμη και να αναπτύξετε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) λόγω κολπικής ξηρότητας, επειδή τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν διαταραχθεί η ισορροπία του κόλπου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Climacteric. Συνολικά, η κολπική ξηρότητα μπορεί να περιπλέξει πολλές πτυχές της ζωής σας. Ο πόνος και ο ερεθισμός της πάθησης μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την άσκηση μέχρι την υγιή σεξουαλική ζωή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κολπικής ξηρότητας και την πρόληψη της επανεμφάνισής της.

Τι προκαλεί την ξηρότητα του κόλπου;

Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από περιστασιακή κολπική ξηρότητα, η πάθηση συνήθως συνδέεται με μείωση της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου. Σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), οι γυναίκες παρουσιάζουν μείωση των επιπέδων οιστρογόνων κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε λιγότερη λίπανση στον κόλπο. Περίπου το 25% των γυναικών μεταξύ 50 και 59 ετών πάσχουν από κολπική ατροφία, με το 16% από αυτές να εμφανίζει επώδυνα συμπτώματα.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι γυναίκες που έχουν κολπική ξηρότητα μετεμμηνοπαυσιακές. Άλλες αιτίες για χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων περιλαμβάνουν το θηλασμό, τα άτομα που υποβλήθηκαν σε διαδικασία υστερεκτομής ή αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες τους ή εκείνοι που έλαβαν χημειοθεραπεία για καρκίνο. Επίσης, οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένες γενετικές παθήσεις και χρόνιο στρες μπορεί να δουν πτώση των οιστρογόνων πριν από την εμμηνόπαυση. Τα άτομα που ασκούνται υπερβολικά διατρέχουν κίνδυνο υποθαλαμικής αμηνόρροιας, η οποία μπορεί επίσης να σταματήσει την παραγωγή οιστρογόνων.

Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει πολλές σωματικές λειτουργίες. Το Office of Dietary Supplements σημειώνει ότι η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία των κυττάρων από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα μας και βρίσκονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό και τις υπεριώδεις ακτίνες. Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανοσία, να βοηθήσει στην πρόληψη της πήξης του αίματος και να υποστηρίξει την υγιή αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων.

Ένας άλλος ζωτικός ρόλος που παίζει η βιταμίνη Ε στη γενική υγεία είναι η σταθεροποίηση των οιστρογόνων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research διαπίστωσε ότι τα υπόθετα βιταμίνης Ε που εισάγονται στον κόλπο ανακούφισαν με επιτυχία τα συμπτώματα κολπικής ξηρότητας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα από τις θεραπείες με βιταμίνη Ε ήταν συγκρίσιμα με τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν κολπική κρέμα με οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό δείχνει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι χρήσιμη για γυναίκες με κολπική ατροφία που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ορμονοθεραπεία.

Ενώ η θεραπεία με οιστρογόνα είναι μια καλή επιλογή για πολλές γυναίκες, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολύ υψηλοί για άλλες. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ορμονική θεραπεία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων αίματος και καρκίνου του μαστού. Εάν διατρέχετε ήδη υψηλό κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική για τη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας.

Πάρτε περισσότερη βιταμίνη D

Για τις γυναίκες που παρατηρούν αλλαγές στο σώμα τους μετά την εμμηνόπαυση, η βιταμίνη D είναι ένα άλλο σημαντικό συμπλήρωμα που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας. Επειδή τα επίπεδα βιταμίνης D πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Reproduction, Contraception, Obstetrics and Gynecology εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της κολπικής ατροφίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες μεταξύ 65 και 78 ετών είδαν σημαντική βελτίωση στην υγεία του κόλπου τους μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για αρκετούς μήνες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη υγείας του κόλπου για να μετρήσουν αυτές τις βελτιώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ελαστικότητα του κόλπου, τις εκκρίσεις, το pH, την ενυδάτωση και την επιθηλιακή βλεννογόνο μεμβράνη. Επιπλέον, μια ανασκόπηση στο Journal of Menopausal Medicine μοιράστηκε ότι η βιταμίνη D μείωσε την κολπική ξηρότητα και βελτίωσε τα επίπεδα του κολπικού pH στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Κόψτε το κάπνισμα

Τα τσιγάρα συνδέονται με κάτι που φαίνεται σαν μια άπειρη λίστα κινδύνων και καταστάσεων για την υγεία, όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις, διαβήτης, χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να θέσετε την οικογένεια και τους φίλους σας σε κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα όταν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Μαζί με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νικοτίνη και οι τοξίνες που βρίσκονται στα τσιγάρα στο σώμα σας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του κόλπου σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό In Vivo συνέκρινε την κολπική υγεία των καπνιστών και των μη καπνιστών μετά την εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική διαφορά στα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας, με τους καπνιστές να παρουσιάζουν πιο σημαντικές κολπικές αλλαγές. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι καπνιστές, κατά μέσο όρο, περνούσαν την εμμηνόπαυση δύο χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές. Επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν κολπική ξηρότητα. Με το να σταματήσετε το κάπνισμα τώρα, μπορεί να αποφεύγετε την πρώιμη εμμηνόπαυση και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Ασκηθείτε στη γιόγκα

Το άγχος, το άγχος και άλλα θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν σωματικά το σώμα με περισσότερους από έναν τρόπους. Σύμφωνα με άρθρο του Forbes, η κολπική ατροφία είναι μόνο ένα από τα αποτελέσματα που βιώνουν οι γυναίκες όταν βρίσκονται υπό μεγάλη ψυχική πίεση. Αποδεικνύεται ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον κόλπο, η οποία αναστέλλει την υγιή λίπανση. Είναι επίσης σύνηθες για τις γυναίκες να παραλείπουν περιόδους, να έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, να αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και να υποφέρουν από σφίξιμο στους μύες του πυελικού εδάφους.

Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε τα επίπεδα στρες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ξηρότητα του κόλπου είναι η πρακτική της γιόγκα. Όπως εξηγείται από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, η γιόγκα είναι μια καθηλωτική πρακτική που βασίζεται στην αρχαία ινδική φιλοσοφία που στοχεύει στην προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Επειδή η γιόγκα ενσωματώνει διαλογισμό, βαθιά αναπνοή και σωματική κίνηση, μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, να ενισχύσει τη συναισθηματική υγεία, να μειώσει τον πόνο και ακόμη και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Κάντε καθημερινές ασκήσεις Kegel

Όταν η έλλειψη κολπικής λίπανσης παρεμποδίζει τις σεξουαλικές σας σχέσεις και την οικειότητα με τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι άβολο και ενοχλητικό. Ωστόσο, η ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας. Οι ασκήσεις Kegel επικεντρώνονται στη σύσπαση και χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους ως έναν τρόπο ενίσχυσης και υποστήριξης του κόλπου και άλλων οργάνων που συνδέονται με αυτούς. Όταν κάνετε με συνέπεια ασκήσεις Kegel, μπορεί να βελτιώσετε την κυκλοφορία στους κολπικούς ιστούς και αδένες, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο και τη λίπανση.

Εάν δεν έχετε κάνει ποτέ ασκήσεις Kegel στο παρελθόν, τα καλά νέα είναι ότι είναι εύκολες και μπορούν να γίνουν σχεδόν οπουδήποτε, ακόμη και από το γραφείο σας. Λόγω της θέσης του πυελικού εδάφους, η σύσπαση αυτών των μυών είναι μια διακριτή κίνηση που δεν απαιτεί από εσάς να κάνετε μεγάλες κινήσεις. Απλώς σφίγγετε τους μύες που χρησιμοποιείτε για να ξεκινήσετε και σταματάτε τη ροή των ούρων σας, κρατάτε το για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά αφήνετε να το επαναλάβετε.

Πάρτε περισσότερη βιταμίνη Α

Ενώ η βιταμίνη Α συνδέεται συνήθως με υγιή μάτια και όραση, αυτή η κρίσιμη θρεπτική ουσία είναι μια βιταμίνη που βοηθάει σε πολλές λειτουργίες στο σώμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, την αναπαραγωγική υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Σύμφωνα με το Harvard Health, είναι επίσης απαραίτητο για υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα που αποτελούν την επένδυση όλων των εσωτερικών επιφανειών του σώματος – συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης και των βλεννογόνων στον κόλπο.

Η λήψη περισσότερης βιταμίνης Α στη διατροφή σας θα μπορούσε να προωθήσει υγιέστερο κολπικό ιστό, ο οποίος μπορεί τελικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ξηρότητας και της ατροφίας. Αν και μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Α, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψή σας. Τα κρέατα και τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν το βοδινό συκώτι, το αρνίσιο συκώτι, το βασιλικό σκουμπρί και τον ερυθρό τόνο. Επίσης, αναζητήστε τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, η οποία είναι μια προβιταμίνη που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Τα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα βουτύρου και το λάχανο είναι εξαιρετικές πηγές βήτα-καροτίνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λειτουργεί η ορμονοθεραπεία σε ανθρώπους με χαμηλή λίμπιντο;

Sex tips για γυναίκες άνω των 50

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την σεξουαλική σας επιθυμία;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματάτε να κάνετε σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σταματήστε να τρώτε πολύ αν θέλετε μια συγκλονιστική σεξουαλική ζωή

Φαγητό σεξ: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή, και αν στοχεύετε σε μια πιο συγκλονιστική σεξουαλική εμπειρία, η μείωση της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας.

Close Icon