Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Κατεψυγμένα έμβρυα:

Είμαι ο Art Caplan. Είμαι στο Τμήμα Ιατρικής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η Αλαμπάμα έχει βάλει τον εαυτό της και την υπόλοιπη χώρα σε ηθικό δεσμό όσον αφορά την άμβλωση και την κατάσταση των ανθρώπινων εμβρύων.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα εξέδωσε απόφαση σε μια υπόθεση που ονομάζεται LePage κατά Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στην οποία το δικαστήριο είπε ότι τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα σε κατεψυγμένο άζωτο ήταν νομικά ισοδύναμα με παιδιά. Βασικά είπαν ότι τους παραχωρούνται τα ίδια δικαιώματα, που σημαίνει ότι σίγουρα δεν μπορείτε να τα καταστρέψετε. Σίγουρα δεν θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου κάποιος είπε, “Δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσω”, γιατί μόλις τα δημιουργήσετε, φαίνεται ότι έχετε κάποιο καθήκον να βεβαιωθείτε ότι θα καταλήξουν σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να γίνουν γεμάτοι- έμφυτοι ενήλικες. Αυτή η απόφαση ότι τα έμβρυα σε κατεψυγμένο άζωτο – αλλά κυριολεκτικά έμβρυα οπουδήποτε – είναι το ισοδύναμο των ολόσωμων παιδιών, έθεσε την Αλαμπάμα σε τρομερή κατάσταση αν ήσουν άτομο ή ζευγάρι που αναζητούσε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Η εξωσωματική γονιμοποίηση απαιτεί τη δημιουργία πολλών ωαρίων.

Οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή ώστε να έχουν υπερωορρηξία. Είναι πολύ ακριβό να πηγαίνεις μόνο ένα ωάριο τη φορά, η προμήθεια ωαρίων κοστίζει πάρα πολύ και ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να κοστίσει έως και 15.000 $. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν κάνουν πολλά ωάρια, οπότε θέλετε να πάρετε όσα περισσότερα μπορείτε. Όταν τα παίρνεις, τα παγώνεις, όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση της Αλαμπάμα. Παρεμπιπτόντως, αυτό που πυροδότησε τη δικαστική υπόθεση ήταν ότι κάποιος στο εργαστήριο έριξε τον δίσκο με έμβρυα μέσα και κατηγορήθηκαν βασικά όχι μόνο για λάθος αλλά για φόνο. Είναι πολύ σοβαρό όταν βλέπεις αυτή την απόφαση και συνειδητοποιείς ότι αν κάνεις πολλά έμβρυα και μετά έκανες παιδί μετά από δύο προσπάθειες, αλλά έχεις άλλα έξι, δεν μπορείς να τα καταστρέψεις. Τι θα κάνετε με αυτούς; Θα βρίσκονται υπό τη διακυβέρνηση της εταιρείας κοινής ωφέλειας; Τι πρόκειται να συμβεί; Πολλές γυναίκες στην Αλαμπάμα εξοργίστηκαν με τη γνώμη του δικαστηρίου επειδή θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην πραγματικότητα, πολιτικά, οι υποστηρικτές της σκέψης ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη – ή εμβρυϊκή προσωπικότητα όπως λέγεται, και η άποψη ότι τα ανθρώπινα έμβρυα είναι παιδιά από τη στιγμή της σύλληψης – είχαν κολλήσει. Είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι υπέρ της ζωής. Είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι οι άνθρωποι που θέλουν απεγνωσμένα να κάνουν παιδιά θα πρέπει να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν την τεχνική.

Το κράτος προσπάθησε να περάσει έναν νόμο που απαλλάσσει τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης από την ευθύνη εάν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινα έμβρυα για να κάνουν μωρά. Δεν νομίζω ότι αυτό θα σταθεί. Η δικαστική απόφαση είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη, εν μέρει, επειδή τα ανθρώπινα έμβρυα δεν είναι παιδιά. Είναι εν δυνάμει παιδιά. Είναι πιθανά παιδιά, αλλά εκτός της εμφύτευσης στο περιβάλλον της μήτρας μιας γυναίκας, δεν θα γίνουν ποτέ τίποτα. Στην πραγματικότητα, η δικαστική απόφαση είναι μια εκδοχή αυτού που παλαιότερα ονομαζόταν προμορφιονισμός, που βλέπει ένα μικροσκοπικό μωρό μέσα σε ένα ανθρώπινο έμβρυο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Γνωρίζουμε σήμερα ότι έχετε σετ γονιδίων που χρειάζονται μηνύματα από τη μαμά για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διαίρεσης και ανάπτυξης. Δεν είναι απλώς η επέκταση ενός μικροσκοπικού, μικροσκοπικού μωρού σε ένα ολόσωμο μωρό, όπως φαίνεται να πιστεύει το δικαστήριο στην Αλαμπάμα. Βιολογικά, η υπόθεση είναι λανθασμένη και βασίζεται επίσης σε μια άποψη για τα ανθρώπινα έμβρυα που είναι πολύ πιο θεμελιωμένη στη θρησκεία, η οποία δεν έχει θέση σε αυτές τις αποφάσεις, παρά η επιστήμη.

Νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι άλλες πολιτείες μπορεί να επηρεαστούν για να προσπαθήσουν να μιμηθούν την απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα, αλλά αν το κάνουν, θα σημαίνει τελικά το τέλος – ανεξάρτητα από το τι προσπάθησε να κάνει ο νομοθέτης της Αλαμπάμα – της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό έχει μια πολιτική συνέπεια που δεν νομίζω ότι μπορεί να υποστηριχθεί από τους υποστηρικτές της προσωπικότητας του εμβρύου ή του εμβρύου. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη. Η Αλαμπάμα μπορεί να έχει την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να περάσει νομοθεσία που θα αναιρεί την άποψη ότι τα έμβρυα είναι παιδιά, όχι απλώς να προσπαθεί να εξαιρέσει την εξωσωματική γονιμοποίηση από τις συνέπειες αυτής της άποψης, εάν πρόκειται να δούμε την εξωσωματική γονιμοποίηση πιθανή σε αυτό, πολιτεία ή οπουδήποτε αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι ο Art Caplan στο Τμήμα Ιατρικής Δεοντολογίας στο NYU Grossman. Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο των γονέων του σε τροχαίο

Νέα μελέτη για την εξωσωματική γονιμοποίηση δείχνει ότι…

Τι εννοούμε στις μέρες μας ‘ Επιθυμώ ένα παιδί ; ‘

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τα κατεψυγμένα ωάρια

Μελέτη: Πιθανώς αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά που γεννιούνται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από κατεψυγμένα έμβρυα

Έλληνες επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα για την απαρχή της ανθρώπινης ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η χρήση εφαρμογών γνωριμιών για μηνύματα δημόσιας υγείας είναι ένα ηθικό δίλημμα

Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ισχυροί σύμμαχοι στη δημόσια υγεία, ειδικά στην προσέγγιση πληθυσμών που συχνά αγνοούνται. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η διακύβευση του απορρήτου, της ασφάλειας και της περιθωριοποίησης των χρηστών.

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Close Icon