Σεξουαλική Υγεία

Γονιμότητα: Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της

Γονιμότητα: Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της

Γονιμότητα: Οι γυναίκες γεννιούνται με τον μέγιστο αριθμό ωαρίων. Η ποσότητα τους μειώνεται καθώς προχωρούν προς το τέλος της ωορρηξίας και όταν φτάσουν στην εμμηνόπαυση.

Η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων μίας γυναίκας καθορίζουν την πιθανότητα σύλληψης. Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του σώματος, τα ωάρια δεν μπορούν να αναγεννηθούν. Το στάδιο της ζωής μιας γυανίκας και η παρουσία διαφόρων καταστάσεων υγείας επηρεάζουν επίσης τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων της.

Με πόσα ωάρια γεννιούνται οι γυναίκες;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), ένα θηλυκό έμβρυο έχει συνήθως περίπου 6-7 εκατομμύρια ωάρια στις 20 εβδομάδες κύησης, πέφτοντας στα 1-2 εκατομμύρια κατά τη γέννηση. Ο αριθμός των ανώριμων ωαρίων – ωοκυττάρων – μειώνεται κατά περίπου 11.000 κάθε μήνα πριν από την εφηβεία.

Γιατί η έμμηνος ρύση ξεκινά στην (προ)εφηβεία;

Ενώ τα θηλυκά έχουν εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες τους, αυτά δεν ωριμάζουν παρά στην εφηβεία. Η εφηβεία ξεκινά όταν ο υποθάλαμος, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην παραγωγή ορμονών, παράγει την ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH). Η έμμηνος ρύση ξεκινά συνήθως όταν μια γυναίκα είναι 12-13 ετών. Ωστόσο, μερικά κορίτσια μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από την ηλικία των 8 ετών.

Μία έφηβη έχει συνήθως περίπου 300.000-500.000 ωάρια όταν αρχίζει η εφηβεία και χάνει γρήγορα περισσότερα ωάρια κάθε μήνα. Εκτός από τους μηνιαίους κύκλους, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσα ωάρια χάνει σε κάθε κύκλο.

Πώς απελευθερώνονται τα ωάρια;

Η GnRH ρυθμίζει την έναρξη της εφηβείας, τη σεξουαλική ανάπτυξη, την ανάπτυξη των ωαρίων και την ωορρηξία σηματοδοτώντας την απελευθέρωση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η FSH ενεργοποιεί αρκετά ανώριμα ωάρια σε σάκους γεμάτους με υγρό που ονομάζονται ωοθυλάκια για να ωριμάσουν κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου. Γνωστή ως ωοθυλακική φάση, αυτή η διαδικασία ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Η φάση της ωορρηξίας ξεκινά όταν η LH διεγείρει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Ωστόσο, οι ωοθήκες είναι προγραμματισμένες να επιτρέπουν μόνο σε ένα ωάριο να ωριμάσει πλήρως και να απελευθερώνεται σε κάθε κύκλο. Το σώμα επαναρροφά τα υπόλοιπα. Η πιθανότητα γονιμοποίησης εξαρτάται από την απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη σε έναν συγκεκριμένο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Πόσα ωάρια έχει μία γυναίκα στα 30;

Μια γυναίκα είναι πιο γόνιμη στα 20 της χρόνια, με 25-30% πιθανότητες να μείνει έγκυος κάθε μήνα. Η ACOG δηλώνει ότι η γονιμότητα μιας γυναίκας σταδιακά και σημαντικά μειώνεται γύρω στην ηλικία των 32 ετών. Θα έχει περίπου 120.000 ωάρια, με πιθανότητα 20% σύλληψης ανά κύκλο. Μέχρι την ηλικία των 37 ετών, ο αριθμός των ωαρίων πέσει σε περίπου 25.000.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 1 στα 5 ζευγάρια, που η γυναίκα σύντροφος είναι 30-39 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σύλληψη του πρώτου τους παιδιού. Ωστόσο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υπογονιμότητα.

Πόσο γόνιμη είναι μια γυναίκα στα 40;

Μέχρι τα 40, η πιθανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει πέφτει στο 5%. Οι μεγαλύτερες γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας με θεραπείες γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Ωστόσο, πολλές γυναίκες συλλαμβάνουν με επιτυχία στα 40 τους και ο αριθμός των γεννήσεων γυναικών μεταξύ 40-44 ετών αυξάνεται.

Εμμηνόπαυση

Μέχρι τη στιγμή που μια γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση, μπορεί να έχει λιγότερα από 1.000 ωάρια. Καθώς μεγαλώνει, τα ανώριμα ωάρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στην FSH. Καθώς ο αριθμός των βιώσιμων ωαρίων μειώνεται, οι ωοθήκες αρχίζουν επίσης να παράγουν σημαντικά λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτό οδηγεί στην εμμηνόπαυση, όταν ο εμμηνορροϊκός κύκλος τελειώνει και δεν γίνεται πλέον ωορρηξία. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης – γύρω στα 52 – ποικίλλει ανάλογα με το πόσα ωάρια έχει μία γυναίκα κατά τη γέννηση και άλλους παράγοντες, όπως ιατρικές καταστάσεις και θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 συμβουλές αυτοφροντίδας για γυναίκες με ενδομητρίωση

Η απώλεια βάρους δεν βοηθά απαραίτητα τη γονιμότητα

Κορωνοϊός-Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα, αλλά η νόσηση μπορεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ερευνητές από την Καλιφόρνια αναζητούν γυναίκες πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια για την επιστήμη

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα γιατί είναι μια προοπτική μελέτη και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία και τη λειτουργία του πυελικού εδάφους με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τη χρήση δονητή», είπε η Herbenick.

Πότε μπορώ να κάνω σεξ μετά από καισαρική;

Καισαρική: Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική επαφή μετά από τον τοκετό είναι δύσκολη απόφαση. Οι περισσότερες νιώθουν φόβο και για τις τομές τους και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Η αγκαλιά με τον σύντροφό σου μειώνει το στρες-Μελέτη

Σύντροφοι αγκαλιά ψυχολογία: «Αν είσαι γυναίκα, το να αγκαλιάζεις τον ρομαντικό σου σύντροφο μπορεί να αποτρέψει την οξεία αντίδραση του σώματός σου στο στρες», βρήκαν Γερμανοί ερευνητές. Αλλά τι δείχνουν τα ευρήματα για τους άνδρες;

Διατηρήστε ενεργή την ερωτική σας ζώνη.

Feng shui: Μπορεί η ενέργεια του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε να επηρεάζει τη σεξουαλική μας δραστηριότητα; Κι όμως! Διαβάστε πρώτοι εδώ, πώς το feng shui επηρεάζει το ερωτικό σας πάθος.

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Δημοσκόπηση: Πολλές γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μέχρι τα 70 τους, αλλά για άλλες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα χρόνια προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν την ερωτική τους ζωή.

Τα εσώρουχα που έχουν εγκριθεί από τον FDA των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ

Η Melanie Cristol είπε ότι της ήρθε η ιδέα για το εσώρουχο αφού ανακάλυψε στον μήνα του μέλιτος το 2014 ότι είχε μια λοίμωξη που θα μπορούσε να μεταδοθεί σεξουαλικά.