Σεξουαλική Υγεία

Γιατί οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για σεξ;

Γιατί οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για σεξ;

Όχι πια σεξ μόνο φίλοι έγραφε πριν χρόνια η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, σε ένα βιβλίο. Μήπως ήταν προφητικό; Μήπως η μοναξιά των νέων και η απομόνωση στον εαυτό τους και σε ασφαλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο συντελούν στην άρνηση διαπροσωπικών επαφών και δη της ερωτικής ολοκλήρωσης; Όσο περισσότερο είναι κάποιος αποδεκτός από τους συνομηλίκους του τόσο λιγότερη μοναξιά κοινωνικού τύπου αισθάνεται. Η μοναξιά μπορεί να γίνει πιο έντονη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο την αντιμετωπίζει κανείς. Σκέψεις όπως, κάτι δεν πάει καλά με μένα, είμαι βαρετός, δεν αρέσω σε κανέναν, πάντα τα κάνω θάλασσα, χειροτερεύουν την κατάσταση. Μάλιστα οι ερευνητές διακρίνουν δύο τύπους μοναξιάς. Ο ένας τύπος είναι η κοινωνικού τύπου μοναξιά που είναι αποτέλεσμα έλλειψης κοινωνικών σχέσεων και η συναισθηματικού τύπου που είναι αποτέλεσμα της απουσίας ενός σταθερού και ειλικρινούς δεσμού με ένα άλλο πρόσωπο που προσφέρει αγάπη και ασφάλεια.
Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας η γενιά «Υ» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα «Αρχεία Σεξουαλικής Συμπεριφοράς» το 15% περίπου των νέων ηλικίας 20 και 24 ετών δεν είχε κανέναν ερωτικό σύντροφο από την στιγμή της ενηλικίωσής του. Είναι η γενιά που όπως αναφερθήκαμε και πιο πριν για λόγους αυτοεκτίμησης και έλλειψη κοινωνικότητας προτιμά να σερφάρει στη Google, να παίζει παιχνίδια στα κινητά τηλέφωνα και να κάνει ιντερνετικές φιλίες στο Facebook. Εν κατακλείδι αποζητά μια καθημερινότητα προστατευμένη και επαφές εξ αποστάσεως.
Παρά τη σεξουαλική «επανάσταση» που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’60 και τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, οι σημερινοί 18άρηδες γυρίζουν την πλάτη τους στο σεξ.
Οι σημερινοί 18άρηδες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ σε σχέση με τους συνομηλίκους τους προηγούμενων γενιών, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν σεξ για πρώτη φορά μετά τα 20.
Τα προβλήματα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης στους νέους και οργασμού στις νέες, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ είναι τα συχνότερα προβλήματα, αλλά δεν καταφεύγουν σε κάποιον ειδικό για βοήθεια. Τέλος, η χρήση προφυλακτικού έχει αποδειχθεί ότι «φρενάρει» την εξάπλωση του ιού HIV του AIDS και άλλων σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσο λιγότερο όμορφη βρίσκουν οι νέοι άνδρες μια γυναίκα, τόσο πιο εύκολα βάζουν προφυλακτικό.
Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες της προηγούμενης χιλιετίας, δηλαδή μεταξύ 1980-2000 και ιδίως όσοι γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 (οι λεγόμενοι Millennials) κάνουν λιγότερο σεξ από ό,τι η γενιά που γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 (η γενιά Χ). Η μελέτη δείχνει ότι οι νεότεροι -που συχνά κατηγορούνται από τους μεγαλύτερους ως ναρκισσιστές και βολεψάκηδες- μάλλον δείχνουν μικρότερο για το σεξ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Πώς θα κάνετε τον σύντροφό σας να σας θέλει πιο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Το CDC λέει ότι η σεξουαλική επαφή με ρούχα ή το εικονικό σεξ είναι άλλοι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων

Εάν το εξάνθημα περιορίζεται στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό, τα προφυλακτικά μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, τα προφυλακτικά από μόνα τους είναι πιθανό να μην είναι αρκετά για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων».