Σεξουαλική Υγεία

Εξωσωματική γονιμοποίηση: 1 στις 3 γυναίκες κάνει μωρό στον πρώτο κύκλο

Εξωσωματική γονιμοποίηση: 1 στις 3 γυναίκες κάνει μωρό στον πρώτο κύκλο

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το 37,1% των γυναικών που ξεκίνησαν Τεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART) πέτυχαν ζωντανό τοκετό στον πρώτο πλήρη κύκλο ART.

Η ετήσια έκθεση εξωσωματικής γονιμοποίησης από το UNSW αποκαλύπτει τους πιο πρόσφατους αριθμούς και τάσεις στην τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μία στις τρεις γυναίκες κάνει επιτυχώς ένα μωρό στον πρώτο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από ιατρικούς ερευνητές του UNSW Sydney. Η αναφορά της Βάσης Δεδομένων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας 2021 – το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο είναι διαθέσιμα πλήρη δεδομένα εξωσωματικής γονιμοποίησης – διαπίστωσε ότι το 37,1% των γυναικών που ξεκίνησαν Τεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART) πέτυχαν ζωντανό τοκετό στον πρώτο πλήρη κύκλο ART.

Η ετήσια έκθεση εξωσωματικής γονιμοποίησης έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες είχαν τουλάχιστον 53,6% πιθανότητα να επιτύχουν ζωντανό τοκετό μετά από τρεις πλήρεις κύκλους ART. Τα ποσοστά επιτυχίας της ART μειώθηκαν με την ηλικία. Οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 34 ετών είχαν τουλάχιστον 67,8% πιθανότητα να επιτύχουν ζωντανό τοκετό μετά από τρεις πλήρεις κύκλους ART, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών είχαν τουλάχιστον 20,3% πιθανότητα.

«Αυτές οι εκτιμήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την παροχή συμβουλών στις γυναίκες σχετικά με την πιθανότητα να αποκτήσουν μωρό χρησιμοποιώντας θεραπεία ART και για να ενημερώσουν τη δημόσια πολιτική», λέει η καθηγήτρια Georgina Chambers, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και Διευθύντρια της Εθνικής Μονάδας Περιγεννητικής Επιδημιολογίας και Στατιστικής στο UNSW Medicine & Υγεία.

Η ART είναι μια ομάδα διαδικασιών που περιλαμβάνουν τον in vitro χειρισμό ωαρίων (ωαρίων) και σπερματοζωαρίων για την καθιέρωση εγκυμοσύνης. Κάθε θεραπεία ART περιλαμβάνει διάφορα στάδια, που γενικά ονομάζονται κύκλος θεραπείας ART. Τα έμβρυα που μεταφέρονται σε μια γυναίκα ασθενή μπορούν είτε να προέρχονται από τον κύκλο στον οποίο δημιουργήθηκαν (φρέσκος κύκλος) είτε να καταψυχθούν (κρυοσυντηρούνται) και να αποψυχθούν πριν από τη μεταφορά (κύκλος απόψυξης). Ένας πλήρης κύκλος ART περιλαμβάνει έμβρυα που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια του κύκλου δημιουργίας εμβρύου και τυχόν επακόλουθους κύκλους μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων.

«Τα σωρευτικά διαχρονικά ποσοστά γεννήσεων που βασίζονται σε πλήρεις κύκλους ART είναι σημαντικές εκτιμήσεις της επιτυχίας της θεραπείας ART, αντανακλώντας τη σύγχρονη κλινική πρακτική και ενθαρρύνοντας πρακτικές ασφαλούς εμβρυομεταφοράς», λέει ο καθηγητής Chambers. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι, κατά μέσο όρο, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν συνέχισε τη θεραπεία μετά από έναν αποτυχημένο κύκλο.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες επιλέγουν να μην συνεχίσουν τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του ψυχολογικού, φυσιολογικού και οικονομικού στρες που μπορεί να σχετίζεται με την υπογονιμότητα και τη θεραπεία της», λέει ο καθηγητής Luk Rombauts, Πρόεδρος της Εταιρείας Γονιμότητας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (FSANZ). ), το οποίο χρηματοδοτεί την ετήσια έκθεση ANZARD.

Αριθμός ρεκόρ γεννήσεων εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το 2021, πραγματοποιήθηκαν 111.253 κύκλοι θεραπείας ART στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα τη γέννηση 20.690 μωρών, υψηλό ρεκόρ για ιατρικές θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από το 2020, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση των κύκλων κατά 17,1% στην Αυστραλία και 7,1% στη Νέα Ζηλανδία και αύξηση 12% στον αριθμό των μωρών που γεννιούνται μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένα στα 18 παιδιά που γεννήθηκαν στην Αυστραλία και 1 στα 27 που γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία συνελήφθησαν μέσω θεραπείας ART.

«Με πάνω από 20.000 μωρά που γεννήθηκαν μέσω αυτών των θεραπειών, είναι προφανές ότι η ART συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του έθνους μας και αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και της αποφασιστικότητας όσων επιδιώκουν να χτίσουν τις οικογένειές τους», λέει ο καθηγητής Rombauts. Το 2021, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.881 κύκλοι διατήρησης της γονιμότητας, αύξηση 61,5% σε σχέση με το 2020. Αυτοί οι κύκλοι περιλαμβάνουν την κατάψυξη όλων των κατάλληλων ωαρίων ή εμβρύων για μελλοντική χρήση.

Συγκεκριμένα, το 10,5% αυτών των κύκλων αφορούσαν γυναίκες που διατηρούσαν τη γονιμότητά τους λόγω διάγνωσης καρκίνου, ενώ οι υπόλοιποι για άλλους ιατρικούς ή μη ιατρικούς λόγους. «Η αύξηση της κατάψυξης ωαρίων είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως ως μέσο για τις γυναίκες να επεκτείνουν τη γονιμότητά τους», λέει ο καθηγητής Rombauts. Το ποσοστό των κύκλων εμβρυομεταφοράς που χρησιμοποίησαν έμβρυα γονιμοποιημένα με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) συνέχισε να μειώνεται, από 62,2% το 2017 σε 55,6% το 2021.

Η Δρ Petra Wale, ανώτερη εμβρυολόγος και Αντιπρόεδρος του FSANZ εξηγεί ότι η τεχνική ICSI αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση προβλημάτων ανδρικής υπογονιμότητας. «Σχεδιάστηκε για να βοηθά ζευγάρια όπου ο άνδρας σύντροφος είχε προβλήματα με την ποιότητα, την ποσότητα ή την κινητικότητα του σπέρματος, καθιστώντας δύσκολη τη φυσική γονιμοποίηση», λέει ο Δρ Γουέιλ. «Το ICSI περιλαμβάνει την έγχυση ενός μόνο σπέρματος απευθείας σε ένα ωάριο για να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση, ξεπερνώντας ορισμένες από τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα γονιμότητάς σας;

Πώς η διατροφή σχετίζεται με την υπογονιμότητα;

Ο ρόλος της ανάλυσης σπέρματος στην αποκάλυψη της ανδρικής υπογονιμότητας

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν δότη σπέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία και των δύο συντρόφων και διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν για μια ικανοποιητική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά την εγκυμοσύνη.

Στο Μίσιγκαν ένας ασυμπτωματικός άνδρας μετέδωσε την οφθαλμική σύφιλη σε πέντε γυναίκες

Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι "η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής".

Η εγκυμοσύνη αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο;

Μητρότητα: Κατά τη διάρκεια της κύησης, διαφορετικές δεξαμενές βλαστοκυττάρων στη μητέρα διεγείρονται σε διαφορετικούς χρόνους για να δημιουργήσουν προσωρινά κύματα νευρώνων.

Ποιο είναι το κατάλληλο ραντεβού για να κάνετε σεξ;

Σεξ ραντεβού: Ο καθορισμός του τέλειου ραντεβού για να τελειώσει με οικειότητα είναι ένα εξαιρετικά προσωπικό και υποκειμενικό θέμα που διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τη δυναμική της σχέσης.

Μάθετε αν μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ από κάποιον που κάνει για πρώτη φορά σεξ

ΣΜΝ σεξ: Η διαδρομή μετάδοσης λειτουργεί αμφίδρομα. Κάποιος με μολυσμένο πρωκτό ή γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο στόμα ή στο λαιμό του συντρόφου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.