Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Εγκυμοσύνη ανανάς: Είναι ο ανανάς απαγορευμένο φρούτο για τις εγκύους;

Εγκυμοσύνη ανανάς: Είναι ο ανανάς απαγορευμένο φρούτο για τις εγκύους;

Εγκυμοσύνη ανανάς: Πολλά φρούτα και λαχανικά συνιστώνται ανεπιφύλακτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Ο ανανάς όμως;

Αποτελεί ο ανανάς απαγορευμένο καρπό για τις εγκύους; Πολλά φρούτα και λαχανικά συνιστώνται ανεπιφύλακτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που κυκλοφορούν και προκαλούν ανησυχία στις εγκύους, με τον ανανά να βρίσκεται συχνά σ’ αυτή τη λίστα. Ας δούμε λοιπόν τους λόγους πίσω από τους μύθους και την πραγματική του επίδραση στην εγκυμοσύνη.

Μύθος ή πραγματικότητα;

Η ανησυχία γύρω από τον ανανά στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με την παρουσία της βρομελαΐνης, ενός ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες. Έχουν διατυπωθεί θεωρίες ότι η βρομελαΐνη μπορεί να μαλακώσει τον τράχηλο της μήτρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή αποβολής. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες βρομελαΐνης για να προκληθούν παρόμοια αποτελέσματα και αυτές οι ποσότητες δεν είναι εφικτές μέσω της κατανάλωσης ανανά σε λογικές μερίδες. Επιπλέον, η βρομελαΐνη στον ανανά απενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό κατά την πέψη, μειώνοντας περαιτέρω την πιθανότητα επιπτώσεων στην εγκυμοσύνη.

Απόλαυση με μέτρο

Ενώ ο φόβος για τον ανανά μπορεί να μην είναι εξ ολοκλήρου βάσιμος, η κατανάλωσή του με μέτρο είναι πάντα η καλύτερη συμβουλή. Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου. Παράλληλα, παρέχει φυτικές ίνες και μαγγάνιο, απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τον μεταβολισμό. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει καούρες ή διάρροια λόγω της οξύτητάς του. Συνεπώς, απολαύστε μερικές φέτες ανανά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Εν κατακλείδι, ο ανανάς δεν είναι απαγορευμένος καρπός για τις εγκύους. Ωστόσο, η κατανάλωσή του με μέτρο είναι σημαντική. Συζητήστε με τον γιατρό σας τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη, ώστε να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές για εσάς και το μωρό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη φροντίδα παρακολούθησης μετά από δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, λέει μελέτη

Πώς βοηθά το αβοκάντο στην υγεία του μωρού και της μητέρας;

Γιατί θέλουμε να κάνουμε συνέχεια σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

H επίδραση της χαμηλής έως μέτριας χρήσης αλκοόλ στην προγεννητική ανάπτυξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η χρήση εφαρμογών γνωριμιών για μηνύματα δημόσιας υγείας είναι ένα ηθικό δίλημμα

Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ισχυροί σύμμαχοι στη δημόσια υγεία, ειδικά στην προσέγγιση πληθυσμών που συχνά αγνοούνται. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η διακύβευση του απορρήτου, της ασφάλειας και της περιθωριοποίησης των χρηστών.

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Close Icon