Σεξουαλική Υγεία

Δημογραφική κρίση: Το ποσοστό γεννήσεων της Ιταλίας φτάνει σε ιστορικό χαμηλό

Δημογραφική κρίση: Το ποσοστό γεννήσεων της Ιταλίας φτάνει σε ιστορικό χαμηλό

Δημογραφική κρίση: Από το 2008, το ποσοστό γεννήσεων παρουσιάζει πτωτική τάση στην Ιταλία. Αλλά είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό γεννήσεων της χώρας πέφτει κάτω από τις 400.000.

Στην Ιταλία, το ποσοστό γεννήσεων έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό με λιγότερα από 7 νεογέννητα για κάθε 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat. Ο πληθυσμός της ευρωπαϊκής χώρας έχει συρρικνωθεί σε 58,9 εκατομμύρια κατοίκους από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο που εξέτασε τα στοιχεία. Το ποσοστό θνησιμότητας έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό γεννήσεων και η πτώση του ποσοστού γεννήσεων δεν αντισταθμίζεται από την υψηλότερη μετανάστευση στη χώρα, τόνισε η Istat.

Από το 2008, το ποσοστό γεννήσεων παρουσιάζει πτωτική τάση στην Ιταλία. Αλλά θα ήταν η πρώτη φορά που το ποσοστό γεννήσεων της χώρας έχει πέσει κάτω από 400.000 από το 1800, ανέφερε η Istat. Τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης έχουν πιεστεί σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της πτώσης των ποσοστών γεννήσεων. Η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, γνώρισε ύφεση στους ενήλικες σε ηλικία εργασίας, καθώς η πλειονότητα του γηράσκοντος πληθυσμού συνταξιοδοτείται.

Η Ιταλία αύξησε πρόσφατα τη σύνταξη γήρατος στα 67 χρόνια σε μια δραστική κίνηση. Πέρυσι, τα στοιχεία του αιωνόβιου πληθυσμού άνω των 100 ετών αυξήθηκαν σε περισσότερους από 2.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Istat. Το 2022, ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 179.000.

Η Ιταλία επικρίθηκε για την μη εγγραφή παιδιών ομόφυλων γονέων

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας αφού ζήτησε από το συμβούλιο να σταματήσει την εγγραφή παιδιών ομόφυλων γονέων. Η ΕΕ χλεύασε τη συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας για την κίνησή της που χαρακτήρισε «μεροληπτική». Περιορίζει τα δικαιώματα των LGBTQ+ ατόμων, είπαν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου είχε μεταγράψει τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητρότητας ή εξωσωματικής γονιμοποίησης στο εξωτερικό στο μητρώο του μητρώου του, κάτι που η Ιταλία είχε αντιταχθεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε την Ιταλία για, όπως είπε, μια «ευρύτερη επίθεση κατά της κοινότητας LGBTQI+ στην Ιταλία».

Ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουζέπε Σάλα έκανε επίσης ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες για να σχηματίσει συμμαχία και να ζητήσει υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνώσας ιταλικής κυβέρνησης. Προειδοποίησε ότι με τέτοιες εντολές, η ιταλική κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών ομόφυλων γονέων.

Οι ευρωβουλευτές της ΕΕ παροτρύνουν την Ιταλία «να ακυρώσει αμέσως την απόφασή της». Μια τέτοια πράξη «αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διακρίσεις όχι μόνο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κυρίως των παιδιών τους», υποστήριξαν, σύμφωνα με μια τροπολογία σε έκθεση του 2022 που συνέταξε η φιλελεύθερη και κεντρώα πολιτική ομάδα Renew Europe.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γ. Κρεατσάς στο healthweb: Στην Ελλάδα ένα στα χίλια κορίτσια γεννιούνται χωρίς κόλπο και μήτρα

Κατατέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Φρεμεντίτης : Δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες

Tα 5 νέα μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης παρουσίασε στο Εconomist ο Χατζηδάκης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.