Σεξουαλική Υγεία

Αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης στις ΗΠΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης στις ΗΠΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα ή τα μάτια.

Αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης στις ΗΠΑ: Το Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα ή τα μάτια χωρίς θεραπεία. Οι επαγγελματίες υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης στις Η.Π.Α. Νωρίτερα φέτος, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας ανέφεραν αύξηση 49% στα κρούσματα του σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) από το 2019 έως το 2020.

Αυτό το φθινόπωρο, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην κομητεία Vanderburgh της Ιντιάνα βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με την Evansville Courier & Press – εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων χλαμυδίων και γονόρροιας.

Το Fox 29 ανέφερε νωρίτερα τον Νοέμβριο ότι ο αριθμός των περιπτώσεων συγγενούς σύφιλης στο Σαν Αντόνιο του Τέξας ήταν «σοκαριστικός».

Η συγγενής σύφιλη εμφανίζεται όταν μια μολυσμένη μητέρα μεταδίδει τη μόλυνση στο νεογέννητο. Η σύφιλη χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό θάνατο και περίπου το 40% των μη θεραπευμένων μωρών με τη μόλυνση πεθαίνουν. Τα μαύρα, τα ισπανόφωνα και τα ιθαγενή Αμερικανικά μωρά επηρεάζονται δυσανάλογα από την ασθένεια.

Αυτή η εικόνα μικροσκοπίου του 1972 που παρέχεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει ένα βακτήριο Treponema pallidum που προκαλεί τη νόσο σύφιλη. Αυτή η εικόνα μικροσκοπίου του 1972 που παρέχεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει ένα βακτήριο Treponema pallidum που προκαλεί τη νόσο σύφιλη.

Η Ειδική Έκδοση Λοιμωδών Νοσημάτων ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι τα κρούσματα συγγενούς σύφιλης στη χώρα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά από το 1994. Μια πρόσφατη έκθεση στο ProPublica σχετικά με το θέμα δείχνει ότι περισσότερα από 129.800 κρούσματα σύφιλης καταγράφηκαν το 2019 – αριθμός που είναι διπλάσιος από τον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Την ίδια περίοδο, ανέφερε το δημοσίευμα, τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα συγγενούς σύφιλης. Αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, το Prevention.com λέει ότι τα σύνολα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν αυξήσεις σε περιπτώσεις σύφιλης χωρίς θεραπεία και κακής θεραπείας και ελέγχου μεταξύ εγκύων γυναικών. Η σύφιλη χωρίζεται σε πρωτογενές, δευτερογενές, λανθάνον και τριτογενές στάδιο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των CDC των ΗΠΑ, με διαφορετικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με κάθε στάδιο.

Η λοίμωξη – που ονομάζεται επίσης “Ο Μεγάλος Προσποιητής”, καθώς τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με πολλές άλλες ασθένειες – μεταδίδεται με άμεση επαφή με μια πληγή σύφιλης κατά τη διάρκεια του κολπικού, του πρωκτικού ή του στοματικού σεξ.

Οι πληγές μπορούν επίσης να βρεθούν στα χείλη ή στο στόμα.

Στο πρώτο της στάδιο, η μόνη ένδειξη μόλυνσης είναι μια ανώδυνη, στρογγυλή πληγή στο σημείο εισόδου των βακτηρίων σε σχήμα τιρμπουσόν. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τα ΣΜΝ είναι να μην κάνετε κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ. Τις περισσότερες φορές, μια εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της σύφιλης, αλλά ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα διαγνώσουν τη σύφιλη ελέγχοντας υγρό από μια πληγή σύφιλης.

Ποια είναι τα πιο κοινά ΣΜΝ;

Χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα ή τα μάτια.

Η σύφιλη μπορεί να αντιμετωπιστεί – και να θεραπευτεί – με τη χρήση αντιβιοτικών, με τα στάδια που καθορίζουν πόσο χρόνο θα πρέπει να ληφθούν.

Η θεραπεία δεν μπορεί να αναιρέσει οποιαδήποτε βλάβη έχει ήδη προκαλέσει η μόλυνση.

Η πενικιλλίνη G είναι το προτιμώμενο φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών σε όλα τα στάδια της σύφιλης, σύμφωνα με τον οργανισμό. Τα άτομα που υποψιάζονται ότι έχουν σύφιλη πρέπει να κάνουν εξετάσεις. Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο πρέπει να εγκαταλείψουν τη σεξουαλική επαφή με τον νέο σύντροφο έως ότου επουλωθούν πλήρως οι πληγές της σύφιλης και τα άτομα με σύφιλη πρέπει να ειδοποιήσουν τους σεξουαλικούς τους συντρόφους ώστε να μπορούν επίσης να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προφυλακτικά : Δείτε τα νοσήματα που προστατεύουν

Το CBC News αναφέρει ότι υπήρχαν 765 κρούσματα ΣΜΝ στην επαρχία μόνο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021

Μύθος ή αλήθεια; Στερεότυπα για την σεξουαλική υγεία

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Δείτε πως μεταδίδονται

«Καμπανάκι» για ραγδαία εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων

Τύποι και συμπτώματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.