Σεξουαλική Υγεία

Ασκήσεις «Kegel» για να απολαμβάνετε καλύτερα το σεξ

Ασκήσεις «Kegel» για να απολαμβάνετε καλύτερα το σεξ

 

Πριν από 53 χρόνια, ο αμερικανός καθηγητής Γυναικολογίας Dr. Arnold Kegel  στην προσπάθεια του να βρει λύση στο πρόβλημα της ακράτειας, ανακάλυψε ορισμένες ασκήσεις γνωστές ως «Kegel», οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για να γυμνάσουν τους «μυς του σεξ» και να κάνουν την ερωτική πράξη απολαυστικότερη.

Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος.

 Οι μυς της πυέλου, είναι οι μυς που  υποβαστάζουν την μήτρα, το έντερο και την κύστη και προστατεύουν τις εισόδους προς την ουρήθρα, τον κόλπο και τον πρωκτό.

Οι ασκήσεις «Kegel» γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς (τους μυς που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση).

 • Προσπαθήστε να συστέλλετε τους μυς αυτούς, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση και κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 5΄΄.
 • Εισπνεύσετε σε κάθε πίεση και στη συνέχεια εκπνεύστε, χαλαρώνοντας τους μυς.
 • Επαναλάβετε 10-20 τέτοιες πιέσεις και σταματήστε αν αισθανθείτε πόνο. Bάλτε στόχο τις 100-200 επαναλήψεις τη μέρα (10 περίπου πιέσεις την ώρα).
 • Για να δείτε αποτελέσματα εφαρμόστε τις ασκήσεις καθημερινά για ένα μήνα περίπου.

 Για να βεβαιωθείτε ότι εξασκείται τους σωστούς μύες με τον σωστό τρόπο ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Όταν κάθεστε στην τουαλέτα, προσπαθήσετε να σταματήσετε την ροή των ούρων. Εάν καταφέρεται να διακόψετε την ούρηση, εξασκείται τους ηβοκοκκυγικούς μύες.
 • Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να σταματήσετε τα εξερχόμενα αέρια από το σώμα σας. Σφίξτε τους μύες που θα χρησιμοποιούσατε. Αν αισθανθείτε ένα «τράβηγμα» τότε γυμνάζεται τους σωστούς μύες.
 • Ξαπλώστε και βάλτε το δάκτυλο σας μέσα στον κόλπο σας. Σφίξτε τους μύες σαν να προσπαθείτε να σταματήσετε την ροή των ούρων. Αν νιώσετε το «σφίξιμο» στο δάκτυλό σας, τότε σφίγγετε τους σωστούς μύες της πυέλου.

Εξασκηθείτε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, οπουδήποτε, αφού κανείς δεν πρόκειται να σας καταλάβει!

 • Την ώρα που οδηγείτε, πλένετε τα πιάτα ή διαβάζετε εφημερίδα ακόμα και στην δουλειά σας. Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. 
 • Με τις ασκήσεις αυτές δυναμώνουν οι μύες του κόλπου, βοηθώντας τις γυναίκες να αποκτήσουν έλεγχο των μυών τους και να φτάσουν ευκολότερα σε οργασμό.
 • Σύμφωνα με τους ειδικούς, και μόνο με τη συγκεκριμένη σύσπαση την ώρα της ερωτικής πράξης, η γυναίκα μπορεί να επιτύχει οργασμό. Με τη συστολή των ηβοκοκκυγικών μυών και στη συνέχεια τη χαλάρωσή τους, οι άνδρες μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό.

Μια άλλη  άσκηση που θα σας βοηθήσει είναι να δυναμώσετε τους μύες  της λεκάνης, των γλουτών και τους κοιλιακούς:  

 • Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και ελαφρώς απομακρυσμένα μεταξύ τους. Τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος και τα χέρια να βρίσκονται στο πλάι.
 • Εισπνεύστε, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μυς και τους γλουτούς, και ανασηκώστε τη λεκάνη μέχρι να φτάσει η πλάτη σας σε ευθεία γραμμή.
 • Προσέξτε να μη σχηματιστεί καμπύλη. Μείνετε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 10΄΄. Εκπνεύστε καθώς ακουμπάτε στο πάτωμα και επαναλάβετε την άσκηση περίπου 10 φορές.
 • Στην τελευταία επανάληψη, παραμείνετε με τη λεκάνη ψηλά και κάντε μικρές πιέσεις προς τα πάνω για 10΄΄.
 • Επαναφέρετε αργά το σώμα σας στο πάτωμα.  
 • H άσκηση αυτή αυξάνει την αιμάτωση στην περιοχή της πυέλου, βοηθά στην ευλυγισία των μυών κατά τη διάρκεια του σεξ και διευκολύνει τον οργασμό.

Σημαντικό ρόλο στις γυναίκες είναι να έχουν καλά «ανοίγματα». Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο στρώμα.

 • Σπρώξτε τα πόδια σας μέχρι οι πατούσες σας να ακουμπήσουν τη λεκάνη σας. Στρέψτε τους αστραγάλους σας, έτσι ώστε οι πατούσες να εφάπτονται μεταξύ τους. Προσπαθήστε να χαμηλώσετε τα γόνατά σας όσο μπορείτε. Βοηθήστε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια σας το εσωτερικό του ποδιού.
 • Όταν δεν μπορείτε να τα ανοίξετε άλλο, κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για 60΄΄.
 • Με ήπιες κινήσεις και με τη βοήθεια των χεριών, φέρτε τα πόδια σας στην αρχική τους θέση και χαλαρώστε. 
 • Γυμνάζοντας τους μύες της λεκάνης, αρματώνεται η περιοχή, βελτιώνεται η ευλυγισία σας και επιτυγχάνεται καλύτερη διείσδυση.

Θυμηθείτε η σωστή αναπνοή δεν είναι απαραίτητη μόνο όταν γυμνάζεστε, σίγουρα θα σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 • Ξαπλώστε, τοποθετώντας το ένα σας χέρι χαμηλά στην κοιλιά σας.
 • Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά, ώστε να νιώσετε τον αέρα να φτάνει χαμηλά στην πυελική περιοχή και την κοιλιά σας να φουσκώνει.
 • Σκοπός είναι να μην αναπνέετε από το στέρνο.
 • H άσκηση αυτή θα σας βοηθήσει να «ξυπνήσετε» τις αισθήσεις σας. Έτσι, κατά τη διάρκεια του οργασμού, δεν θα χρειαστεί να «κρατάτε» την αναπνοή σας, όπως συμβαίνει συνήθως, και θα μπορέσετε να απολαύσετε την εμπειρία και τον οργασμό στο αποκορύφωμα του.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ανάψετε την ερωτική φλόγα στην εμμηνόπαυση

Η στάση που υπόσχεται τον οργασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το "ζην επικινδύνως" στο σεξ & οι πιο επικίνδυνες στάσεις

Στάσεις σεξ κίνδυνος: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες στάσεις στο σεξ, σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικά δεδομένα. Φυσικά και ορισμένες συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες σεξουαλικές στάσεις, γι' αυτό και έχουν επιφέρει τα περισσότερα ατυχήματα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους ως απάντηση στις ανακρίβειες του διαδικτύου

Sex διαδίκτυο ανήλικοι: Οι νέοι κάτω των 18 ετών έρχονται αντιμέτωποι με την διαδικασία εξερεύνησης της σεξουαλικότητάς τους. Το διαδίκτυο περιέχει τις πληροφορίες, όπως δυστυχώς και μη αποδεκτές συμπεριφορές.

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Με τον όρο χαμηλή λίμπιντο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται ή απουσιάζει. Η λίμπιντο είναι κυρίως ένα ορμονικό και εγκεφαλικό φαινόμενο.

Τι είναι το spooning και γιατί κάνει καλό στην υγεία;

Spooning στάση κουτάλι: Μια στάση που προτιμούν τα ζευγάρια όταν θέλουν να νιώσουν πιο κοντά ο ένας τον άλλο, συνδυάζοντας την οικειότητα με το έντονο πάθος αλλά και την απόλυτη χαλάρωση.

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να πράξουν οι γονείς αυτοί, δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό που πρέπει να πράττει κάθε γονέας. Να ακούσουν καταρχάς τα παιδιά τους με ανοικτή καρδιά και καθαρό μυαλό. Να μη «θρηνήσουν» ένα άτομο που δεν υπήρχε ποτέ ή ένα πεπρωμένο που δεν είναι δικό τους για να αποφασίσουν.