Σεξουαλική Υγεία

Άγχος και Σεξ: Μια σχέση αμφίδρομη και μια λύση

Άγχος και Σεξ: Μια σχέση αμφίδρομη και μια λύση

Άγχος και Σεξ: Eνώ το άγχος μπορεί να εντείνει την ήδη πεσμένη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να δράσει ως ανακουφιστικό του άγχους και του στρες.

Το σεξ και το στρες συνδέονται με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε ήδη ενστικτωδώς και το νιώθουμε αναμφισβήτητα όταν μια ιδιαίτερα αγχωτική εβδομάδα ή δύο μάς εξαλείφουν τη σεξουαλική μας επιθυμία. Όμως, ενώ το άγχος μπορεί να εντείνει την ήδη πεσμένη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να δράσει ως ανακουφιστικό του άγχους και του στρες. Ακολουθούν μερικές έρευνες που επισημαίνουν τη σχέση μεταξύ του άγχους και του σεξ.

  • Καλό σεξ και καλή διάθεση

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε 58 γυναίκες μέσης ηλικίας, συμπέρανε ότι η σωματική επαφή ή η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερη αρνητική διάθεση και άγχος και υψηλότερη θετική διάθεση την επόμενη μέρα. Με απλά λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σεξ και η σωματική οικειότητα οδήγησαν τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο άγχος και να έχουν καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα. Αυτά τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση που οι γυναίκες είχαν οργασμούς από αυνανισμούς.

  • Καλή διάθεση και καλό σεξ

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το να είσαι σε καλή διάθεση συνδέεται με περισσότερη σωματική στοργή και σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφό σου την επόμενη μέρα. Με άλλα λόγια, το σεξ μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο στρες και το λιγότερο στρες μπορεί με την σειρά του να οδηγήσει σε περισσότερο σεξ.

  • Σεξ και αρτηριακή πίεση

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων ως μέτρο των αποκρίσεών τους στο στρες κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας ή επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων – καταστάσεις που συχνά προκαλούν άγχος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή έτειναν είτε να έχουν χαμηλότερες αρτηριακές πιέσεις, είτε μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων ή και τα δύο. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη απόκριση στο στρες κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζεται ο σεξουαλικός εθισμός;

Ενισχύστε φυσικά την ερωτική σας διάθεση

Ανακαλύπτοντας τη χαμένη μαγεία του τηλεφωνικού σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι οργασμοί κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία

Οργασμός οφέλη ψυχική υγεία: Καταρχάς, μέσω της διαδικασίας του αυνανισμού μπορείτε να μάθετε καλύτερα το σώμα σας και να επικοίνωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στους ερωτικούς σας συντρόφους. Η σεξουαλική εκπαιδεύτρια Betty Dodson αναφέρεται στον αυνανισμό ως «αυτοπλοήγηση» με ζωτικής σημασίας οφέλη για την συναισθηματική και σωματική σας υγεία.

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αυτοεικόνα των γυναικών

Εικόνα σώματος σεξ: Με τη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν επίσης σωματικές, ψυχοκοινωνικές ή σεξουαλικές αλλαγές.

Σεξ tips για καλό σεξ σε κάθε ηλικία

Σεξ: Με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη, η τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μια συναρπαστική εποχή για να εξερευνήσετε τόσο τις συναισθηματικές όσο και τις αισθησιακές πτυχές της σεξουαλικότητας σας.

Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης

Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Η έρευνα υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης που δεν είχε περιγραφεί σωστά και αναφέρεται σε όσους έλκονται σεξουαλικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.