Pin It

Τι είναι το Ghosting

Το Ghosting σαν έννοια, μπορούμε να το θέσουμε σε ελεύθερη μετάφραση ως «έγινε φάντασμα/εξαφανίστηκε». Ghosting είναι το να σταματάς να δίνεις σημάδια πως υπάρχεις, στη μέχρι πρότινος κοινή ζωή που είχες με κάποιον άνθρωπο, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε μορφή συζήτησης, ενημέρωσης ή αιτιολόγησης γι’ αυτή την απομάκρυνση/φυγή.

(Φυσικά εκ του θέματος εξαιρείται η φυγή ενός ανθρώπου που έχει κακοποιηθεί σωματικά/σεξουαλικά/συναισθηματικά και απλά δεν έχει ενημερώσει αυτόν/ήν που την/τον κακοποίησε, για το πού πηγαίνει). Το Ghosting υπήρχε ανέκαθεν στις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά πλέον έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης, φιλική, συγγενική, οικογενειακή, αλλά την πρώτη θέση παίρνει η ερωτική σχέση.

Πιο συγκεκριμένα είναι η παθητικά βίαιη, απρόσμενη και ολοκληρωτική εξαφάνιση ενός ανθρώπου από τη ζωή κάποιου άλλου, με κάθε τρόπο. Αποφυγή δια ζώσης συνάντησης, μη απάντηση κλήσεων, πολλές φορές με αλλαγή αριθμού, μπλοκάρισμα αυτού του ανθρώπου στα social media ή αποφυγή ανοίγματος μηνυμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, απομάκρυνση από κοινούς γνωστούς από τους οποίους το εγκαταλειφθέν άτομο θα μπορούσε να πάρει την οποιαδήποτε πληροφορία για το τι απέγινε ο άνθρωπός του, κοκ.

Τελικός στόχος είναι ο σύντροφος θύμα να καταλάβει από όλη αυτή τη συμπεριφορά, πως ο σύντροφος θύτης δε θέλει να συνεχίσει την επαφή/σχέση. Η όλο και συχνότερη χρήση του Ghosting, δημιουργεί απευαισθητοποίηση και κατ’ επέκτασιν συναισθηματική αιμωδία και μελλοντική ανημπόρια δημιουργίας υγιών σχέσεων και για τους δύο συντρόφους. Ο σύντροφος θύμα μένει μετέωρος, με αισθήματα άγχους, τσαλακωμένης αυτοεκτίμησης και δυσπιστίας για μελλοντικές σχέσεις, ενώ ο θύτης που μπορεί να υποφέρει κι αυτός σε μικρότερο βαθμό, βιώνει μια συναισθηματική αποστασιοποίηση την οποία αν τη συνηθίσει γίνεται μαιτρ σ’ αυτή, με το τίμημα βέβαια την επιμήκυνση πιθανών ναρκισσιστικών συμπεριφορών με τελειωτικό αποτέλεσμα τη μοναξιά και την αδυναμία σύναψης υγιούς σχέσης.

Η σημασία του φαινομένου

Το Ghosting, σε μία σχέση που υπάρχουν συναισθήματα, θεωρείται συναισθηματική κακοποίηση, μιας και υπάρχει δημιουργία εκούσιου «παιγνίου» και παράλληλη αδιαφορία για τα συναισθήματα του άλλου. Κατά αυτόν τον τρόπο ο σύντροφος θύμα αφήνεται σε μια μετέωρη θέση, χωρίς να γνωρίζει αν έχει διαλυθεί η σχέση, αν το άλλο πρόσωπο έχει πάθει κάποιο ατύχημα κοκ. και στερείται την όποια κίνηση θα μπορούσε να κάνει. Του αφαιρείται μια ελευθερία, χωρίς να υπάρχουν τα δεσμά και συνήθως καταλήγει σε αυτοενοχοποίηση. Το Ghosting θα μπορούσαμε να πούμε πως ανήκει στο φάσμα του Bullying και χρειάζεται να δοθεί η ανάλογη βαρύτητα στο θέμα, καθώς και μεγαλύτερη γνωστοποίηση του φαινομένου.

Επήρεια των Social media

Επικρατεί και σε ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια και δεν έχει όριο ηλικίας αν και φαίνεται να συμβαίνει περισσότερο σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Χωρίς να είναι ο μοναδικός λόγος, έχει παρατηρηθεί πως σε μεγαλύτερο βαθμό τίθεται σε εφαρμογή από συντρόφους που έχουν αυξημένη απήχηση στα Social Media/Dating apps (Facebook, Instagram, Utube, Tinder, Badoo κτλ.). Σύντροφοι οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά από εκατοντάδες αιτήματα φιλίας, κολακευτικά σχόλια, followers, επηρεάζονται άμεσα και δημιουργείται αλληλεξαρτώμενη αυτοπεποίθηση/αυτοεκτίμηση κτλ. Αμέσως έτσι, ανθίζει ο πρώτος εκφυλισμός της ανθρώπινης επαφής και της μετέπειτα σχέσης.

Χάνεται η μοναδικότητα του ανθρώπου σαν πρόσωπο, μιας και το κύριο θέμα υποσυνείδητα, είναι ποιος είναι πλέον ο σταρ στο δικό του μικρόκοσμο κι αναπτύσσεται ένας ενδόμυχος ανταγωνισμός, ζήλια και σταδιακή αποστασιοποίηση. Η νέα μόδα που υποσυνείδητα κι αδηφάγα θρέφεται ολημερίς, είναι να γίνουν όλοι διάσημοι, κι έτσι άντρες/γυναίκες χάνονται σε ένα λάκκο που ανταγωνίζονται όλοι μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει να υπερισχύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πλέον περισσότερο μοιάζουν με Μέσα Αντικοινωνικής Εκπαίδευσης.

Όταν για κάποιον λόγο υπάρξει μια διαφωνία για παράδειγμα, ο σύντροφος θύτης πιθανώς να το εκλάβει ως πίεση και δε θα μπει στη διαδικασία της συζήτησης, αλλά θα προτιμήσει να εξαφανιστεί χωρίς να δώσει την οποιαδήποτε εξήγηση. Μια πιθανή πηγή αυτής της συμπεριφοράς είναι η δημιουργία μιας πλαστής υπεραξίας λόγω της απήχησης που έχει στα Social media, άρα θεωρεί πως είναι στο απυρόβλητο, του να είναι υπόλογος/η σε κάποιον/α για την απόφαση που πήρε μιας και στο λογαριασμό του/της υπάρχουν εκατοντάδες αιτήματα φιλίας, μελλοντικοί έρωτες προς ανακύκλωση.

Δεν θα δώσει σημασία σε κάτι το οποίο υπάρχει σε πληθώρα στο πόδια του/της, ξεχνώντας βέβαια πως δεν υπάρχει το τέλειο και με όποιον σύντροφο και να επιλέξει, θα χρειαστεί να αφιερώσει χρόνο στο χτίσιμο μιας σχέσης με κατανόηση και αμοιβαιότητα. Οι περισσότερες σχέσεις παλιά κρατούσαν όχι απλά γιατί υπήρχαν συνοικέσια, παιδιά από νεαρή ηλικία κτλ., αλλά γιατί οι άνθρωποι έδιναν χρόνο στο να δουλέψουν τη σχέση τους. Στην αρχιτεκτονική, από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορείς να χτίσεις, είναι μια γέφυρα. Ας μην ξεχνάμε και πως το ίδιο ισχύει στις σχέσεις, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα παρατάμε στο σκάψιμο.

Αποτελέσματα του Ghosting & Συναισθηματική Νοημοσύνη

Το συχνό Ghosting δημιουργεί συναισθηματική αναπηρία, διότι δεν γίνεται χρήση και διαχείριση βασικών συναισθηματικών δομών. Το Ghosting έχει επηρεαστεί σαφώς από τα Social Media, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος τρόπος φυγής από μια σχέση, ενέχει ένα παρελθοντικό τραύμα και μια διατάραξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα της ενσυναίσθησης (empathy) και κρύβει μια παθητική επιθετικότητα.

Μια έκφανση της παθητικής επιθετικότητας, είναι να μπορείς να εκφράσεις μια σαδιστική συμπεριφορά, απλά με το να μην έχεις ενεργό ρόλο σε μια διαδικασία. Για παράδειγμα, το να ξεκινάει μια διένεξη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και ο ένας εκ των δύο να σταματήσει να μιλάει στον άλλον και να φέρεται σαν να είναι μόνος του. Η πίεση και το άγχος που προκαλείται στο σύντροφο θύμα, είναι ανάλογο της ικανοποίησης που παίρνει ο παθητικοεπιθετικός σύντροφος και έχει να κάνει με διαδικασίες ελέγχου και αδυναμίας υγιούς συναισθηματικής διαχείρισης.

 

Pin It