ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σαμπουάν και χημικές ουσίες: Τι πρέπει να αποφεύγουμε στα σαμπουάν

Σαμπουάν και χημικές ουσίες: Τι πρέπει να αποφεύγουμε στα σαμπουάν

Σαμπουάν και χημικές ουσίες: Είναι σίγουρα «καθαρά» τα προϊόντα του μπάνιου σας;

Παρότι τα προϊόντα μπάνιου έχουν δημιουργηθεί για να μας κρατούν καθαρούς, δεν σημαίνει ότι κι αυτά είναι «καθαρά». Τα προϊόντα μου φέρουν την πιστοποίηση ότι είναι «καθαρά» σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί με προσοχή για το περιβάλλον και το σώμα μας και είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και είναι ικανά να μας βλάψουν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα τα κοινά προϊόντα περιποίησης μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες. Διαπιστώθηκε ότι άτομα που απέφυγαν χημικές ουσίες όπως τα parabens και τα αρώματα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι στην ομάδα με τα χαμηλότερα χημικά στο σώμα.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Silent Spring Institute σχετικά με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, επιβεβαιώνει τις πραγματικές και άμεσες αλλαγές που μπορούν να συμβούν στο ανθρώπινο σώμα. Οι διαταραχές είναι εμφανείς από μέρα σε μέρα και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

 

Ποια χημικά πρέπει να αποφεύγουμε από τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα

Οι ερευνητές συστήνουν να επιλέγονται προϊόντα που είναι «καθαρά» από:

  • Parabens

Τα parabens είναι από τα πιο δημοφιλή χημικά που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Απορροφώνται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα και σχετίζονται με την ενδοκρινική δραστηριότητα, τις καρκινογενέσεις, τη στειρότητα καθώς και με τις ψυχολογικές διαταραχές.

  • Δισφαινόλη (BPA)

Βρίσκεται συνήθως στα προϊόντα περιποίησης και γυναικείας υγιεινής, καθώς και στα πολυανθρακικά πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Η δισφαινόλη (BPA) μπορεί να αντιδράσει με τους υποδοχείς ορμονών του θυροειδούς και να επηρεάσει την λειτουργία τους.

  • Tρικλοζάνη (Triclosan)

Η τρικλοζάνη είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Απορροφάται εξίσου εύκολα από το δέρμα και είναι ικανή να οδηγήσει σε αναπαραγωγικά προβλήματα καθώς και να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και την καρδιαγγειακή λειτουργία.

  • Bενζοφαινόνη-3 (Benzophenone-3)

Η βενζοφαινόνη-3 χρησιμοποιείται σε αντηλιακά και καλλυντικά για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η χημική αυτή ουσία σχετίζεται με την διακοπή του υποθαλαμικού -υπόφυσης- γοναδικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει το αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Φθαλικοί Εστέρες (Phthalates)

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και σχετίζονται με την απώλεια εγκυμοσύνης. Συνήθως αναφέρονται ως «αρώματα» και βρίσκονται σε προϊόντα όπως τα βερνίκια νυχιών, τα σπρέι για μαλλιά, τα σαπούνια και άλλα προϊόντα περιποίησης.

 

 

Με βάση τα προαναφερθέντα, «καθαρά προϊόντα» θα μπορούσαν να ονομαστούν αυτά που παρασκευάζονται χωρίς συστατικά που βλάπτουν την υγεία μας. Η επιλογή «καθαρών» προϊόντων ομορφιάς και καλλυντικών είναι μια από τις αναπτυσσόμενες τάσεις. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο όρος για τα καθαρά προϊόντα δεν είναι κυβερνητικός και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τον επίσημο ορισμό. Μπορείτε να αναζητήσετε στις συσκευασίες σημάνσεις όπως USDA οργανικά, non-GMO και EWG της Ομάδας Εργασίας Περιβάλλοντος ώστε να είστε σίγουροι ότι τα προϊόντα έχουν περάσει από επιπλέον δοκιμές και πληρούν ορισμένες προδιαγραφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτικό σαμπουάν με μαγειρική σόδα

Σπιτικό σαμπουάν με σόδα για λιπαρά μαλλιά

Πως θα αντιμετωπίσετε φυσικά τα λιπαρά μαλλιά

Οι πρόωρες γεννήσεις μπορούν να μειωθούν με την αντιμετώπιση του εμβρύου ως ασθενούς

Πρόωρη γέννηση: Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) απέδειξε επιτυχώς τις δυνατότητες μείωσης της πρόωρης γέννησης, αντιμετωπίζοντας ένα έμβρυο ως ασθενή.

Οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από επέμβαση καρκίνου συνδέονται με τη μετεγχειρητική νοσοκομειακή περίθαλψη

Καρκίνος Θεραπεία: Ένας εμπειρογνώμονας καταγωγής από την Ινδία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ηγήθηκε μιας διεθνούς μελέτης που διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου συνδέονται στενά με το πρότυπο της μετεγχειρητικής νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία

Σεξ: Κάποτε το σεξ μετά τα 60 ήταν σπάνιο. Οι άνθρωποι υπέφεραν από περισσότερα προβλήματα υγείας τότε και πέθαιναν πολύ νωρίτερα από ό, τι σήμερα.

Η πανδημία πάχυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 45% των ανθρώπων δηλώνουν ότι προσπαθούν να χάσουν βάρος, ακόμα κι αν δεν θέλουν να το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών από τον νέο ιό.

Πέντε συνήθειες που σαμποτάρουν τη σχέση

Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας ή μια έντονης συζήτησης, καταλήγουν τελικά να διακόπτουν ο ένας τον άλλο. Αν αυτό γίνει συνήθεια, και οι δύο θα νιώθετε ότι δεν είστε σημαντικοί, ότι δεν ακούγεστε πραγματικά και ότι δεν λαμβάνεστε υπόψη.