ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρύπανση μικροπλαστικά: Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.

Νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill και άλλα ιδρύματα παγκοσμίως αποκαλύπτει ότι η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού που υπάρχουν στα γαστρεντερικά συστήματα των θαλάσσιων πτηνών αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και μειώνουν τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων που συνήθως βρίσκονται στα έντερα.

Μικροπλαστική ρύπανση

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες που βιώνει η άγρια ζωή και θα πρέπει να εγείρουν ανησυχίες για τους ανθρώπους. Καθώς οι άνθρωποι καταπίνουν επίσης μικροπλαστικά μέσω της περιβαλλοντικής έκθεσης και της κατανάλωσης τροφίμων, αυτή η μελέτη χρησιμεύει ως προειδοποιητικό μήνυμα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τα μικροπλαστικά, τα οποία είναι μικρά θραύσματα πλαστικού μεγέθους περίπου 5 mm, είναι ευρέως διαδεδομένα σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των βαθέων ωκεανών και ακόμη και σε απομονωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική. Υπάρχουν στα ψάρια που καταναλώνουμε και έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό.

Το μικροβίωμα του εντέρου αναφέρεται στη συλλογή μικροοργανισμών που κατοικούν στη γαστρεντερική οδό και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των διαφόρων σωματικών λειτουργιών και της συνολικής υγείας. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την πέψη των τροφίμων, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλες ζωτικές διεργασίες.

Για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο των μικροπλαστικών στα μικροβιώματα του εντέρου των θαλάσσιων πτηνών, οι ερευνητές εξέτασαν δύο είδη: το βόρειο φούμαρ και το ψαλιδικό νερό του Cory. Αυτά τα θαλασσοπούλια κατοικούν σε παράκτιες περιοχές και βασίζονται σε μια διατροφή θαλάσσιων μαλακίων, καρκινοειδών και ψαριών.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα μικροπλαστικά επηρέασαν το μικροβίωμα του εντέρου και στα δύο είδη θαλάσσιων πτηνών που μελετήθηκαν. Καθώς η ποσότητα των μικροπλαστικών στο έντερο αυξανόταν, η παρουσία των ωφέλιμων βακτηρίων μειώθηκε. Αυτή η διαταραχή στις μικροβιακές κοινότητες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ξενιστών, βλάπτοντας σημαντικές διαδικασίες και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ασθένειες.

Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη τους στα φυσικά ενδιαιτήματα των ζώων, αποδεικνύοντας ότι ακόμη χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών, που είναι ήδη διαδεδομένες στο περιβάλλον, μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ενώ προηγούμενες μελέτες για τα μικροπλαστικά και το μικροβίωμα έχουν διεξαχθεί συχνά σε εργαστηριακά περιβάλλοντα με υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών, αυτή η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις πραγματικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της μικροπλαστικής ρύπανσης και των πιθανών συνεπειών της για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Οι προσπάθειες για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων είναι κρίσιμα βήματα για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα μικροπλαστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προστατεύστε τους πνεύμονές σας από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στα προάστια παρά στα κέντρα των πόλεων

20 σοκαριστικά στοιχεία για την προσωπική μας υγιεινή

Πόσο σημαντικό είναι το κολλαγόνο για την αποκατάσταση της επιδερμίδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τρώτε μπανάνα το πρωί;

Μπανάνα στομάχι: Το μυστικό για ένα υγιές σώμα είναι μια υγιής πρωινή ρουτίνα. Μια τέλεια πρωινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας. 

Μελέτη συνδέει την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο

Παχυσαρκία ύπνος: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το 13% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως να ταξινομείται πλέον ως παχύσαρκος.