ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρευματοειδής Aρθρίτιδα: Τι μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση της νόσου

Ρευματοειδής Aρθρίτιδα: Τι μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση της νόσου

Η γρίπη και το κρυολόγημα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για όσους παίρνουν φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Στους πάσχοντες από τη νόσο συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Ρευματοειδής Aρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που πιστεύεται ότι προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καταστροφής των αρθρώσεων και των επώδυνων συμπτωμάτων.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου αλλά και επιδείνωσης των συμπτωμάτων στους ήδη πάσχοντες

  • Κάπνισμα: Επιδεινώνει τα συμπτώματα και αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Οι πάσχοντες που δεν καπνίζουν υποφέρουν λιγότερο από οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις συγκριτικά με τους καπνιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καταστροφής των αρθρώσεων.
  • Καφές: Η σχέση του καφέ και του τσαγιού με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα παραμένει ασαφής, Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη (4 ή περισσότερα φλιτζάνια καθημερινά) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, ενώ το τσάι τον μειώνει. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές καθιστά λιγότερο αποτελεσματική τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Καιρικές συνθήκες: Η βαρομετρική πίεση και οι αλλαγές της θερμοκρασίας επιδρούν στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επικρατεί η άποψη ότι η αλλαγή κλίματος επιδεινώνει τα συμπτώματα και ότι οι ασθενείς αισθάνονται γενικά καλύτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι σταθερές.

  • Εποχικές αλλεργίες: Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αλλεργίες, ενώ όσοι υποφέρουν και από τα δύο, τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα αρθρίτιδας.
  • Αλκοόλ: Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα ποτό 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ήταν τέσσερις φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με όσους δεν έπιναν αλκοόλ. Οι πάσχοντες από τη νόσο που έπιναν αλκοόλ, έτειναν επίσης να έχουν ηπιότερα συμπτώματα.
  • Βιταμίνη D: Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που ζουν σε βόρειες χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσες ζουν σε χώρες με ηλιοφάνεια. Ένας λόγος είναι ότι η έλλειψη ήλιου προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με πολλές αυτοάνοσες παθήσεις.
  • Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες σταματούν να λαμβάνουν φάρμακα την περίοδο της κύησης για να μην βλάψουν το έμβρυο. Σε κάποιες τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού, ενώ σε άλλες ο πόνος επιδεινώνεται.
  • Θηλασμός: Ένα από τα πολλά οφέλη του θηλασμού είναι και η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που θήλαζαν 1-2 χρόνια είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν την πάθηση. Εκείνες που θήλασαν συνολικά πάνω από 2 χρόνια είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο.
  • Ορμόνες / αντισυλληπτικά: Μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο έχουν υψηλότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι ορμόνες παίζουν πιθανώς ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων. Τα οιστρογόνα μειώνουν τον πόνο, ενώ οι περιεμμηνοπαυσιακές κρίσεις μπορεί να προκαλούνται από πτώση των οιστρογόνων.
  • Κρυολόγημα / γρίπη: Η γρίπη και το κρυολόγημα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για όσους παίρνουν φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Στους πάσχοντες από τη νόσο συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Caroline Wozniacki πρωταθλήτρια και στην διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ρευματοειδής αρθρίτιδα πρόληψη: Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

Γιατροσόφι με λεμόνι για τον πόνο στα γόνατα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε παίρνει έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Οι Αμερικανοί θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών, όπως ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας σήμερα Δευτέρα, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο, κάνοντάς το έτσι το τρίτο εμβόλιο Covid που καθίσταται διαθέσιμο στη χώρα.

Η υγεία του εντέρου και η διάθεση είναι γενετικά συνυφασμένες

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Πώς να εντάξεις το λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Λιναρόσπορος: Τα superfoods και οι σπόροι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή και όχι άδικα, καθώς αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές κατηγορίες τροφίμων για να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Πάνω από 51.000 κρούσματα κατεγράφησαν χθες στη χώρα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν 51.204 νέα περιστατικά Covid-19 και 1.097 σχετικούς θανάτους την Κυριακή, 28/02, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αυτό αυξάνει το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε τουλάχιστον 28.605.669, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 513.091 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αναφέρει τουλάχιστον 2.463 καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραλλαγών του κορωνοϊού εντός της επικράτειας της χώρας.