ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρευματοειδής Aρθρίτιδα: Τι μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση της νόσου

Ρευματοειδής Aρθρίτιδα: Τι μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση της νόσου

Η γρίπη και το κρυολόγημα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για όσους παίρνουν φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Στους πάσχοντες από τη νόσο συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Ρευματοειδής Aρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που πιστεύεται ότι προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καταστροφής των αρθρώσεων και των επώδυνων συμπτωμάτων.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου αλλά και επιδείνωσης των συμπτωμάτων στους ήδη πάσχοντες

  • Κάπνισμα: Επιδεινώνει τα συμπτώματα και αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Οι πάσχοντες που δεν καπνίζουν υποφέρουν λιγότερο από οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις συγκριτικά με τους καπνιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καταστροφής των αρθρώσεων.
  • Καφές: Η σχέση του καφέ και του τσαγιού με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα παραμένει ασαφής, Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη (4 ή περισσότερα φλιτζάνια καθημερινά) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, ενώ το τσάι τον μειώνει. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές καθιστά λιγότερο αποτελεσματική τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Καιρικές συνθήκες: Η βαρομετρική πίεση και οι αλλαγές της θερμοκρασίας επιδρούν στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επικρατεί η άποψη ότι η αλλαγή κλίματος επιδεινώνει τα συμπτώματα και ότι οι ασθενείς αισθάνονται γενικά καλύτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι σταθερές.

  • Εποχικές αλλεργίες: Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αλλεργίες, ενώ όσοι υποφέρουν και από τα δύο, τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα αρθρίτιδας.
  • Αλκοόλ: Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα ποτό 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ήταν τέσσερις φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με όσους δεν έπιναν αλκοόλ. Οι πάσχοντες από τη νόσο που έπιναν αλκοόλ, έτειναν επίσης να έχουν ηπιότερα συμπτώματα.
  • Βιταμίνη D: Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που ζουν σε βόρειες χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσες ζουν σε χώρες με ηλιοφάνεια. Ένας λόγος είναι ότι η έλλειψη ήλιου προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με πολλές αυτοάνοσες παθήσεις.
  • Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες σταματούν να λαμβάνουν φάρμακα την περίοδο της κύησης για να μην βλάψουν το έμβρυο. Σε κάποιες τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού, ενώ σε άλλες ο πόνος επιδεινώνεται.
  • Θηλασμός: Ένα από τα πολλά οφέλη του θηλασμού είναι και η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που θήλαζαν 1-2 χρόνια είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν την πάθηση. Εκείνες που θήλασαν συνολικά πάνω από 2 χρόνια είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο.
  • Ορμόνες / αντισυλληπτικά: Μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο έχουν υψηλότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι ορμόνες παίζουν πιθανώς ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων. Τα οιστρογόνα μειώνουν τον πόνο, ενώ οι περιεμμηνοπαυσιακές κρίσεις μπορεί να προκαλούνται από πτώση των οιστρογόνων.
  • Κρυολόγημα / γρίπη: Η γρίπη και το κρυολόγημα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για όσους παίρνουν φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Στους πάσχοντες από τη νόσο συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Caroline Wozniacki πρωταθλήτρια και στην διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ρευματοειδής αρθρίτιδα πρόληψη: Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

Γιατροσόφι με λεμόνι για τον πόνο στα γόνατα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Γιατί είμαστε τόσο ασθενείς;

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Συνολικά, εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτό που αποκαλεί μια κατάσταση περιορισμού της εργασίας. 

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.