Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η παχυσαρκία σχετίζεται με χειρότερα συμπτώματα έξαρσης σε άτομα με πρώιμη νόσο

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η παχυσαρκία σχετίζεται με χειρότερα συμπτώματα έξαρσης σε άτομα με πρώιμη νόσο

Μια προηγούμενη μελέτη των ερευνητών αποκάλυψε ότι λιγότεροι ασθενείς με ΡΑ περνούν σε ύφεση εάν είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν αν ο ΔΜΣ επηρεάζει τις εξάρσεις της ΡΑ σε όλη την πορεία της νόσου.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Μια πρόσφατη μελέτη από το Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής Hospital for Special Surgery (HSS) και άλλους φορείς διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σοβαρότερων συμπτωμάτων έξαρσης της νόσου που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), μια συστηματική, αυτοάνοση, φλεγμονώδη διαταραχή που επηρεάζει πολλαπλές αρθρώσεις του σώματος. Η μελέτη παρουσιάστηκε στη Σύγκλιση 2023 του ACR  (ACR Convergence 2023) την ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας.

Η ΡΑ αντιμετωπίζεται συνήθως με συνδυασμό φαρμάκων για την ανακούφιση από το πρήξιμο και τον πόνο, ενώ παράλληλα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η χειρουργική επέμβαση των αρθρώσεων για την ανακούφιση του πόνου και της αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των αρθρώσεων, μπορεί επίσης να εξεταστεί όταν αυτές οι μη χειρουργικές μέθοδοι αποτυγχάνουν να προσφέρουν μόνιμο όφελος. “Εάν ένα άτομο με ΡΑ παρουσιάζει συχνές εξάρσεις, το βάρος θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Vivian P. Bykerk, BSc, MD, FRCPC, ρευματολόγος στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής HSS. “Μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ασθενείς να συζητήσουν με τον γιατρό τους για το πώς να χάσουν βάρος”. Για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την προοπτική μελέτη μητρώου ΡΑ που ονομάζεται Κοινοπραξία Ομάδων Πρώιμης Αρθρίτιδας- στις ΗΠΑ Μελέτη (Consortium of Early ArThritis CoHorts-U.S. Study) (CATCH-US).Η μελέτη αυτή, που διεξήχθη στο HSS και στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, προσέλκυσε συμμετέχοντες με τουλάχιστον δύο διογκωμένες αρθρώσεις και πρώιμη ή πρόσφατη έναρξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας (συμπτώματα ≤12/≤24 μήνες) μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Μαΐου 2023. Οι ερευνητές συνέλεξαν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αναφερόμενες από τους ασθενείς εκβάσεις σε κάθε επίσκεψη. Σε αυτή τη μελέτη, οι εξάρσεις προσδιορίστηκαν με τη χρήση του ερωτηματολογίου OMERACT RA-Flare Questionnaire (RA-FQ), ενός εργαλείου αναφερόμενων από τον ασθενή αποτελεσμάτων που αξιολογεί τα συμπτώματα του πόνου, της δυσκαμψίας, της κόπωσης, τις επιπτώσεις στη σωματική λειτουργία και τις επιπτώσεις στην κοινωνική συμμετοχή. Τα στοιχεία σε αυτό το εργαλείο βαθμολογούνται από το 0 έως το 10, με το 0 να είναι το καλύτερο και το 10 το χειρότερο. Και οι πέντε βαθμολογίες αθροίζονται για ένα συνολικό εύρος βαθμολογίας από 0 έως 50. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης μια βαθμολογία Αξιολογητής Παγκόσμια Αξιολόγηση (Evaluator Global Assessment) (EGA), η οποία υποδεικνύει την κλινική δραστηριότητα της νόσου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας- αυτή βαθμολογήθηκε από τον ρευματολόγο που συμμετείχε στην έρευνα μεταξύ 0 (όχι ενεργή) και 10 (πολύ ενεργή). Χρησιμοποιώντας ένα πολυμεταβλητό μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των βαθμολογιών RA-FQ, λαμβάνοντας υπόψη τις βαθμολογίες EGA και δημογραφικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα ως συνδιακυμάνσεις.

Στη μελέτη συμμετείχαν 134 άτομα- το 85% ήταν γυναίκες, το 71% ήταν λευκοί και το 87% ήταν μη ισπανόφωνοι. Σχεδόν οι μισοί (46%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η διάμεση ηλικία ήταν 47,3 έτη και ο διάμεσος ΔΜΣ ήταν 24,3. “Το βασικό μας εύρημα ήταν ότι υπήρχε γραμμική σχέση μεταξύ της ύπαρξης υψηλότερου ΔΜΣ και της υψηλότερης βαθμολογίας RA-FQ”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Margaret Butler, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Ιατρικής του Νοσοκομείου Ειδικής Χειρουργικής HSS. “Όσο ο ΔΜΣ αυξανόταν, οι βαθμολογίες RA-FQ αυξάνονταν επίσης, υποδεικνύοντας ότι ο ασθενής θα είχε χειρότερη έκβαση. Η ύπαρξη υψηλότερου ΔΜΣ προέβλεπε επίσης χειρότερες βαθμολογίες σε καθεμία από τις πέντε επιμέρους κατηγορίες, εκτός από τη σωματική λειτουργία. Η σχέση ήταν ακόμη πιο έντονη όταν διαχωρίζατε τους ασθενείς με βάση τον υγιή ΔΜΣ, τον υπέρβαρο ΔΜΣ και τον παχύσαρκο ΔΜΣ, με τους ασθενείς που είχαν παχύσαρκο ΔΜΣ να έχουν χειρότερες βαθμολογίες RA-FQ σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες”. Οι ερευνητές λένε ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον ΔΜΣ των ασθενών και τις βαθμολογίες RA-FQ όταν διαμορφώνουν σχέδια θεραπείας για τις εξάρσεις της ΡΑ. “Οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να χάσουν βάρος, εάν διαπιστωθεί ότι είναι η βασική αιτία των συχνών εξάρσεων, ώστε να αποφεύγεται η συνταγογράφηση πρόσθετων φαρμάκων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων”, δήλωσε ο Δρ Bykerk. “Η απώλεια βάρους για τα άτομα με ΡΑ είναι ένα δύσκολο πρόβλημα επειδή έχουν χάσει σημαντική μυϊκή μάζα, και αυτός είναι ο ιστός που κινεί το μεταβολισμό μας. Για να χάσουν βάρος, οι ασθενείς πρέπει να χτίσουν μυϊκή μάζα και να έχουν μια πιο θρεπτική, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες διατροφή. Χρειαζόμαστε προγράμματα για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να το κάνουν αυτό”. Μια προηγούμενη μελέτη των ερευνητών αποκάλυψε ότι λιγότεροι ασθενείς με ΡΑ περνούν σε ύφεση εάν είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν αν ο ΔΜΣ επηρεάζει τις εξάρσεις της ΡΑ σε όλη την πορεία της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η αρθρίτιδα επηρεάζει τη ζωή των ασθενών;

Μπορεί η γονόρροια να σας προκαλέσει αρθρίτιδα;

Πού οφείλεται ο πόνος στην αρθρίτιδα;

Πρώιμα σημάδια αρθρίτιδας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Οι γυναίκες έχουν γιατρό από την εφηβεία τους ως επί το πλείστον για την υγεία της περιόδου, τον έλεγχο των γεννήσεων και πολλά άλλα", δήλωσε ο Lipshultz. «Οι άνδρες συχνά δεν επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και μέχρι να τους δούμε για ουρολογικά προβλήματα, αναπαραγωγικά προβλήματα ή γενικά για την υγεία τους, μπορεί να είναι πολύ αργά».

Πρόοδος στους βιοδείκτες που σχετίζονται με την ατρησία των χοληφόρων

Η ενσωμάτωση αυτών των βιοδεικτών στην κλινική πράξη μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση, να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και να βελτιώσει τη συνολική πρόγνωση για ασθενείς με ατρησία των χοληφόρων.

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Close Icon