Ψυχική Υγεία

Υπνοφοβία: Φόβος πριν πάτε για ύπνο

Υπνοφοβία: Φόβος πριν πάτε για ύπνο

Υπνοφοβία: Φόβος πριν πάτε για ύπνο. Είναι μια διαταραχή που βλάπτει τη σωματική και συναισθηματική υγεία. Έχει να κάνει με έναν έντονο φόβο που συνήθως εκδηλώνεται πριν τον ύπνο. 

Η υπνοφοβία είναι μια σύνθετη διαταραχή που επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτήν. Πρόκειται για τον φόβο του ύπνου, επειδή υπάρχει η ιδέα ότι κάτι φοβερό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, όπως θάνατος, να μην ξυπνήσει ποτέ ξανά ή να συμβεί κάποια καταστροφή. Φυσικά, όσοι πάσχουν από υπνοφοβία υποφέρουν επίσης από αϋπνία που συχνά προκαλείται από τους ίδιους. Σε μερικούς ανθρώπους ο φόβος να κοιμηθείς είναι τόσο έντονος που προτιμούν να τον στερηθούν από αυτόν ώστε να μην αφήσουν τον φόβο τους να γίνει πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να υποτεθεί, η υπνοφοβία είναι μια πολύ κοινή διαταραχή. Εκτιμάται ότι είναι η τρίτη πιο συχνή φοβία στον κόσμο. Δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ακραίο αλλά όταν συμβαίνει αυτό η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ιδέα να βυθιστεί στον ύπνο προκαλεί βαθύ άγχος και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει κρίση πανικού. Μόλις κοιμηθεί, το άτομο που πάσχει από αυτόν τον φόβο συνήθως δεν ξυπνά. Ωστόσο, πριν υπάρξει μια έντονη ανησυχία.

Το περιεχόμενο του φόβου είναι συνήθως η ιδέα ότι θα πεθάνουν στον ύπνο τους. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι φόβοι, όπως η ιδέα ότι κάτι ανεπανόρθωτο θα συμβεί ενώ ξεκουράζεστε ή ότι τα ίδια τα όνειρα θα αναλάβουν και θα πέσετε σε ένα είδος τρέλας. Τα άτομα με υπνοφοβία έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται σε οποιαδήποτε φοβία. Το πιο προφανές από αυτά είναι, φυσικά, το άγχος , το οποίο μετατρέπεται σε φόβο και μερικές φορές σε τρόμο. Τα άτομα με υπνοφοβία έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται σε οποιαδήποτε φοβία. Το πιο προφανές από αυτά είναι, φυσικά, το άγχος , το οποίο μετατρέπεται σε φόβο και μερικές φορές σε τρόμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι δύσκολο για μένα να συσχετιστώ με ανθρώπους

Συναισθηματική χειραγώγηση των γονιών στα παιδιά

Δώστε την κατάλληλη υποστήριζη στους αγαπημένους σας που πάσχουν από ψύχωση

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάρμα : Αυτοί είναι οι νόμοι του

Κάρμα : Μερικοί άνθρωποι τηρούν το παραδοσιακό νόημα που βασίζεται στις ανατολικές θρησκείες, ενώ άλλοι το ερμηνεύουν από περισσότερο μια δυτική άποψη του καλού και του κακού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την επιθετικότητα των ασθενών στα ψυχιατρικά ιδρύματα

Έρευνα: Η μελέτη συσχέτισε τις θερμοκρασίες με τη συμπεριφορά των ασθενών. Διαπιστώθηκε μια αύξηση κατά μέσο όρο 15% των περιστατικών επιθετικότητας τις μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Κάνναβη : Τα οφέλη της στην ψυχική υγεία

Κάνναβη :  Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για χρήση κάνναβης, ειδικά κανναβιδιόλης ή CBD για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων ψυχικών παθήσεων αυξήθηκε απότομα τα προηγούμενα χρόνια.

Aντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανδρών στις ΗΠΑ

«Μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη όταν είναι πιο ευερέθιστοι, απομονωμένοι ή αποσυρμένοι. Οι ώρες εργασίας μπορεί να επεκταθούν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο ή μπορεί να καταφύγουν στη χρήση αλκοόλ ως μέθοδο διαχείρισής της », εξηγεί ο Δρ Miner.

Η συμβολή της διατροφής στη διαχείριση του άγχους - Διατροφικά Tips

Άγχος Διατροφή: Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αδιαθεσία και κόπωση. Αν και οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να θεραπεύσουν τα συμπτώματα του άγχους, η συμβολή τους στην διαχείρισή τους και τον περιορισμό είναι σημαντική.

Δώστε χώρο στην έμπευση και το ταλέντο στα μικά κορίτσια καταργώντας τα στερεότυπα

“Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι όλοι έχουν καλύτερη εξέλιξη όταν θεωρούν ότι η σκληρή δουλειά είναι το μυστικό της επιτυχίας. Στις μελέτες μας τα κορίτσια ενδεχομένως να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα μηνύματα που επικεντρώνονται στη «σκληρή δουλειά» - ενδιαφέρονταν εξίσου να παίξουν το παιχνίδι όπως και τα αγόρια. Επομένως, τονίζοντας τη σημασία της σκληρής δουλειάς για την επιτυχία μπορεί να προστατεύσουμε, ακόμη και να προωθήσουμε τα ενδιαφέροντα των μικρών κοριτσιών”.