Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Χρόνιος πόνος: Μελέτη τον συνδέει με την ποιότητα των οικογενειακών σχέσεων

Χρόνιος πόνος: Μελέτη τον συνδέει με την ποιότητα των οικογενειακών σχέσεων

Χρόνιος πόνος: Η συμμετοχή της οικογένειας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για προληπτικά οφέλη ή θεραπεία πόνου για ανακούφιση από τον πόνο ενισχύει τη ζεστασιά και τη σύνδεση των υπαρχουσών θετικών σχέσεων.

Οι ισχυρές οικογενειακές σχέσεις έχουν συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με μια καλύτερη αίσθηση ευεξίας και σύνδεσης. Τώρα μια ομάδα με επικεφαλής τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern έχει συνδέσει την ποιότητα αυτών των σχέσεων με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι -ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι Αφροαμερικανοί- διαχειρίζονται τον χρόνιο πόνο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Journals of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences υποδηλώνουν παράγοντες που συνδέονται με τον χρόνιο πόνο που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις θεραπευτικές επιλογές.

«Οι Αφροαμερικανοί που περιβάλλονται από θετικές σχέσεις με την οικογένεια μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν χρόνιο πόνο καθώς γερνούν», δήλωσε η Sarah Woods, Ph.D., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αντιπρόεδρος Έρευνας στην Οικογενειακή και Κοινοτική Ιατρική στο UT Southwestern. «Εάν εμφανιστεί πόνος, μπορεί να είναι ιδιαίτερα πιθανό να επιτύχουν ύφεση του χρόνιου πόνου».

Η ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί στους Αφροαμερικανούς επειδή, παρά τις καλά τεκμηριωμένες ανισότητες, αυτό το τμήμα του πληθυσμού υποεκπροσωπείται στην έρευνα για τον πόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της κατανόησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του πόνου καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από έρευνα που διεξήχθη σε πιο υγιείς, κυρίως λευκούς ασθενείς.

«Σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους λευκούς ενήλικες, οι μεγαλύτεροι Αφροαμερικανοί υποφέρουν δυσανάλογα χειρότερη εξέλιξη του χρόνιου πόνου, μεγάλους περιορισμούς που σχετίζονται με τον πόνο και αυξημένη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον πόνο», σημείωσε ο Δρ Γουντς. «Η φυλετική προκατάληψη στη διαχείριση του πόνου οδηγεί σε ανεπαρκή θεραπεία του πόνου».

Η μελέτη ανέλυσε απαντήσεις από περισσότερους από 3.300 Αφροαμερικανούς συμμετέχοντες σε δύο ξεχωριστά σύνολα δεδομένων – τη μελέτη Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες (MIDUS) και τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης – σχετικά με τον χρόνιο πόνο το 2006 και ξανά μια δεκαετία αργότερα.

Διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι Αφροαμερικανοί που ανέφεραν αρνητικές ή τεταμένες σχέσεις με τα παιδιά τους -ιδιαίτερα παιδιά που ήταν απαιτητικά, επικριτικά ή ενοχλητικά- είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιο πόνο σε μια περίοδο 10 ετών. Ωστόσο, η οικογενειακή υποστήριξη που χαρακτηρίζεται από ζεστασιά, αξιοπιστία και αξιοπιστία είδε το αντίθετο, με τα προστατευτικά αποτελέσματα από τον πόνο να υπερβαίνουν τα οφέλη που αποκομίζονται από την έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως μετρήθηκαν σε άλλες ερευνητικές μελέτες.

«Στη συνέχεια σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε πώς ακριβώς το άγχος επηρεάζει τον πόνο», είπε ο Δρ Γουντς. “Υποθέτουμε ότι οι οικογενειακές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από περισσότερο άγχος και πίεση εμφανίζονται ως καταθλιπτική διάθεση, άγχος και αυξημένη φλεγμονή. Αυτό, με τη σειρά του, διαιωνίζει την ανάπτυξη και την επιμονή του χρόνιου πόνου. Αντίθετα, υποθέτουμε ότι οι οικογενειακές σχέσεις με περισσότερη φροντίδα και υποστήριξη μπορούν προστατεύστε την υγεία προωθώντας τη συναισθηματική και φυσιολογική ρύθμιση, ειδικά ενόψει του στρες».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οικογένεια, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων Αφροαμερικανών, παίζει βασικό ρόλο στον καθορισμό του κινδύνου ή της ανθεκτικότητας για χρόνιο πόνο. «Η εργασία μας αρχίζει να προσδιορίζει πού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να παρέμβουμε στις οικογενειακές σχέσεις για να βελτιώσουμε το άγχος ή να προωθήσουμε τη φροντίδα και την υποστήριξη διαχείρισης του πόνου», εξήγησε ο Δρ Γουντς.

“Οι ηλικιωμένοι Αφροαμερικανοί ασθενείς που ζουν με χρόνιο πόνο λένε ότι χρειάζονται οικογενειακή υποστήριξη για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον πόνο τους. Η συμμετοχή της οικογένειας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για προληπτικά οφέλη ή θεραπεία πόνου για ανακούφιση από τον πόνο, μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τη ζεστασιά και τη σύνδεση των υπαρχουσών θετικών σχέσεων. ”  Ένα άλλο όφελος, πρόσθεσε, είναι ότι μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπιστοσύνη του ασθενούς στην ενασχόληση με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνιος πόνος στη μέση: Κατανόηση και διαχείριση ενός διάχυτου προβλήματος

Πότε να αναζητήσετε φροντίδα για τον πόνο στην πύελο;

Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου  

Τι είναι το Tech Neck και πώς το αποφεύγετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Close Icon