Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Τοξική Συμπεριφορά: Όταν το πρόβλημα δεν είναι το άλλο άτομο, αλλά εμείς οι ίδιοι και δεν το έχουμε αντιληφθεί

Τοξική Συμπεριφορά: Όταν το πρόβλημα δεν είναι το άλλο άτομο, αλλά εμείς οι ίδιοι και δεν το έχουμε αντιληφθεί

Αν συνεχώς μιλάτε για τα στραβά του κόσμου, αλλά και τα δικά σας, είστε αρνητική επιρροή και τοξικός φίλος. Μπορεί να μην έχετε σκοπό να αποθαρρύνετε ή να χαλάτε τη διάθεση των φίλων σας, αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς καταφέρνετε να κάνετε. Αλλά αν είστε σίγουροι πως το κάνετε, τότε χρειάζεται να εξετάσετε καλύτερα τη ζωή σας – ώστε να βρείτε τις πλευρές της εκείνες που χρειάζεται να βελτιώσετε για να μη νιώθετε τόση πικρία και δυσαρέσκεια.

Τοξική Συμπεριφορά: Αν είχατε ποτέ έναν τοξικό φίλο, θα γνωρίζετε πόσο δύσκολη και εξαντλητική μπορεί να γίνει η συναναστροφή μαζί του. Υπάρχουν διάφορα είδη τοξικότητας, από «βαμπίρ» που ρουφούν την ενέργεια μέχρι κακοποιητικά άτομα, ναρκισσιστές και κοινωνιοπαθείς. Αλλά κάθε είδος τοξικού ανθρώπου δημιουργεί ένα εμπόδιο που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί. Κι αν το πρόβλημα δεν είναι το άλλο άτομο, αλλά εμείς οι ίδιοι και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Τότε τι κάνουμε; Μερικές φορές, η τοξικότητα δεν αναγνωρίζεται εύκολα από το άτομο που την εκπέμπει. Όμως, υπάρχουν ορισμένα σημάδια, τα οποία μπορούν να σας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά αν αντιληφθείτε ότι επαναλαμβάνονται.

5 σημάδια που δείχνουν ότι συμπεριφερόμαστε τοξικά στους φίλους μας

  1. Μιλάτε συνεχώς για τον εαυτό σας

Για τι μιλάτε όταν συναναστρέφεστε με τους φίλους σας; Γνωρίζετε τα σχέδιά τους ή το μόνο που ευχαριστιέστε να κάνετε είναι να μιλάτε για τα νέα σας; Ο εγωκεντρισμός είναι μία από τις κυριότερες μορφές τοξικότητας και δύσκολα εντοπίζεται, επειδή είναι φυσικό έως ένα σημείο οι άνθρωποι να ενδιαφερόμαστε για εμάς. Όμως, αν μονοπωλείτε τη συζήτηση και δεν δείχνετε ενδιαφέρον για τη ζωή των φίλων σας, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε εσείς οι τοξικοί.

  1. Εκμεταλλεύεστε τους φίλους σας για να εκπληρώνουν τις επιθυμίες και ανάγκες σας

Προσκαλείτε τους φίλους σας μόνο όταν υπάρχει κάτι που θέλετε πολύ να κάνετε ώστε να σας βοηθήσουν να διασκεδάσετε, χωρίς ποτέ να τους ρωτάτε τις δικές τους προτιμήσεις; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι τους εκμεταλλεύεστε για να ανακουφιστείτε προσωρινά από τα βαθιά εγκαθιδρυμένα συναισθήματα ανεπάρκειας και ανασφάλειας που έχετε.

Ό,τι κάνετε είναι μια προσπάθεια να εκπληρώσετε αυτό που πιστεύετε ότι λείπει – πάτε στο μπαρ για να γνωρίσετε κάποιον, σε ένα ακριβό εστιατόριο για να νιώσετε καλύτερα κλπ. Αλλά αυτό το κομμάτι δεν θα το βρείτε ποτέ, γιατί πολύ απλά τίποτα δεν λείπει. Αντιθέτως, χρειάζεται να κοιτάξετε μέσα σας για να αναγνωρίσετε την αξία σας, πριν απομακρύνετε από κοντά σας όλους τους ανθρώπους που αξίζουν και σας στηρίζουν.

  1. Συνεχώς παραπονιέστε και γκρινιάζετε

Αν συνεχώς μιλάτε για τα στραβά του κόσμου, αλλά και τα δικά σας, είστε αρνητική επιρροή και τοξικός φίλος. Μπορεί να μην έχετε σκοπό να αποθαρρύνετε ή να χαλάτε τη διάθεση των φίλων σας, αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς καταφέρνετε να κάνετε. Αλλά αν είστε σίγουροι πως το κάνετε, τότε χρειάζεται να εξετάσετε καλύτερα τη ζωή σας – ώστε να βρείτε τις πλευρές της εκείνες που χρειάζεται να βελτιώσετε για να μη νιώθετε τόση πικρία και δυσαρέσκεια.

  1. Τους αποθαρρύνετε από το να κυνηγήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους

Σχεδόν όλοι έχουν νικηθεί και αποθαρρυνθεί κάποιες φορές από τη ζωή. Είναι φυσικό, γιατί η ίδια η ζωή είναι σκληρή και χρειάζεται θάρρος για να έρθει κανείς αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της. Αλλά συχνά, όταν κάτι τέτοιο μας συμβαίνει, ζηλεύουμε όλους τους άλλους, οι οποίοι δείχνουν τόσο σίγουροι και αισιόδοξοι για τα δικά τους όνειρα. Και αυτό επειδή εμείς παραιτηθήκαμε από τα δικά μας και ορισμένες φορές, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε πλήρως, σαμποτάρουμε τα όνειρα των φίλων μας.

Όμως, αν είναι κάτι που συνηθίζετε να κάνετε, πρέπει να παραδεχτείτε ξεκάθαρα πως είστε ένας κακός φίλους. Και για ν’ αλλάξει αυτό, χρειάζεται πρώτα να ανακαλύψετε το πάθος και τα όνειρά σας και ύστερα να εργαστείτε σκληρά ψυχολογικά ώστε να μπορείτε να ενθαρρύνετε και να κινητοποιήσετε και τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο.

  1. Τους καλείτε μόνο όταν έχετε κάποιο πρόβλημα

Είναι ένα πραγματικά εγωιστικό και ενοχλητικό χαρακτηριστικό και πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φίλοι σας μπορούν πολύ εύκολα να το αντιληφθούν ότι το κάνετε. Σύντομα λοιπόν μην αναρωτηθείτε αν αρχίζουν να αποφεύγουν τις συναντήσεις και τα τηλεφωνήματά σας. Η φιλία στηρίζεται στην αμοιβαιότητα και στην πραγματική αγάπη, όχι στην εκμετάλλευση και στο συμφέρον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εννιά χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας

Πόσο τοξική είναι η σχέση σας με τη μητέρα σας;

Είναι η σχέση σας τοξική; Ερμηνεύστε τα σημάδια!

Τα ύπουλα σημάδια μιας τοξικής σχέσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Η ευαισθησία των παιδιών στον έπαινο των γονιών τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική ψυχική τους υγεία

«Μια σημαντική μελλοντική κατεύθυνση είναι να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η παιδική ευαισθησία στον έπαινο και αν μπορεί να διαμορφωθεί από παρεμβάσεις», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Cassidy McDermott, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο αντίκτυπος της ακραίας ζέστης στην ψυχική υγεία

Καύσωνας: Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καύσωνα, η κατανόηση και ο μετριασμός των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας.

Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με νευρική ανορεξία

Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Τι να κάνετε αν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σας κάνουν να νιώθετε πολύ μόνη

Αίσθημα μοναξιάς: Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά φέρνει οράματα ξέγνοιαστης διασκέδασης, αλλά για κάποιους, τα μεγάλα Σαββατοκύριακα μπορεί να τονίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς.

Close Icon