Ψυχική Υγεία

Θάλασσα: Τα οφέλη των μπλε χώρων στην ψυχική υγεία και ευημερία [vid]

Θάλασσα: Τα οφέλη των μπλε χώρων στην ψυχική υγεία και ευημερία [vid]

Θάλασσα: Oι τακτικοί σύντομοι περίπατοι στην παραλία είχαν θετική επίδραση στη διάθεση, τη ζωτικότητα και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων σε πρόσφατη μελέτη. Την ίδια ώρα, άλλες μελέτες έχουν βρει συνδέσμους μεταξύ της έκθεσης σε μπλε χώρους και των συνολικών βελτιώσεων στην αυτο-αντίληψη για την υγεία, την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ καταγράφουν μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πανδημία Covid έχει οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, αισθήματα μοναξιάς και άλλα συμπτώματα επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, οι μειώσεις στη σωματική δραστηριότητα -όπως αυτή που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του lockdown- έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε ότι η έκθεση σε μπλε χώρους μπορεί να είναι θεραπευτική. Aν και η έρευνα αναφορικά με το θέμα είναι σχετικά περιορισμένη, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε μπλε χώρους είναι ευεργετική για την ευημερία και την ψυχική μας υγεία. Όποιοι δείκτες και αν χρησιμοποιούνται για την ποσοτικοποίηση της έκθεσης, τα μπλε περιβάλλοντα – θάλασσες, λίμνες κλπ – σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, καθώς και με μεγαλύτερη χαλάρωση στους ενήλικες και καλύτερη συμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά.

Τα οφέλη των μπλε χώρων στην υγεία

Μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του ISGlobal αξιολόγησε τα οφέλη της έκθεσης σε μπλε χώρων στην υγεία. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, 59 συμμετέχοντες στη μελέτη περνούσαν 20 λεπτά κάθε μέρα περπατώντας σε έναν μπλε χώρο—συγκεκριμένα κατά μήκος μιας παραλίας στη Βαρκελώνη. Μια άλλη εβδομάδα, οι ίδιοι συμμετέχοντες περπάτησαν για 20 λεπτά κάθε μέρα σε ένα αστικό περιβάλλον. Τέλος, κατά τη διάρκεια άλλης εβδομάδας, οι συμμετέχοντες στη μελέτη πέρασαν τον ίδιο χρόνο – 20 λεπτά – ξεκούρασης σε εσωτερικούς χώρους.

Tι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι τακτικοί σύντομοι περίπατοι στην παραλία είχαν θετική επίδραση στη διάθεση, τη ζωτικότητα και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων.

Συνολικές βελτιώσεις στην υγεία

Την ίδια ώρα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει συνδέσμους μεταξύ της έκθεσης σε μπλε χώρους και των συνολικών βελτιώσεων στην αυτο-αντίληψη για την υγεία, την καρδιαγγειακή υγεία και έχουν καταγράψει μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη της έκθεσης σε μπλε χώρους στην ψυχική υγεία:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι ασκήσεις στο νερό ωφελούν την υγεία

Τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά που ζουν κοντά στην ακτή έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο ψυχικής νόσου

Μπορεί το θαλασσινό νερό να ενισχύσει την επιδερμίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.