Ψυχική Υγεία

Σχέση Ζευγάρι: Βασικές πηγές στρες και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Σχέση Ζευγάρι: Βασικές πηγές στρες και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Γι’ άλλη μια φορά η ειλικρίνεια είναι η κύρια λύση. Εκφράστε ότι δεν νιώθετε πως σας εκτιμά και πως σας υπολογίζει και παρατηρήστε πώς θα απαντήσει. Αν νοιάζεται, θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή για να σας δείξει πόσο ενδιαφέρεται. Αν όχι, τότε θα γνωρίζετε πού βρίσκεστε και πώς να προχωρήσετε αναλόγως.

Σχέση Ζευγάρι: Ο έρωτας είναι πραγματικά μια υπέροχη κατάσταση με αξέχαστα και μοναδικά συναισθήματα, αλλά οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτόν πολλές φορές καταλήγουν να είναι εξαιρετικά στρεσογόνες. Μία πρόσφατη έρευνα με πάνω από 1.000 ερωτηθέντες που έγινε διαδικτυακά εντόπισε τις πιο συνηθισμένες αιτίες στρες μέσα σε μια σχέση.

Οι 3 βασικές πηγές στρες μέσα σε μια σχέση και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

  1. Αβεβαιότητα για το μέλλον

Αυτή ήταν η Νο.1 αιτία στρες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό: μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να νιώθουμε βαθιά συνδεδεμένοι με κάποιον αλλά να μη γνωρίζουμε αν η σύνδεση θα κρατήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

– Επικοινωνήστε το: Χρειάζεται ειλικρίνεια εδώ, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να μάθουμε τι σκέφτεται κι η άλλη πλευρά για το μέλλον.

– Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας συχνά: Ορισμένες φορές, αυτό το στρες περνά και προς την άλλη πλευρά, προκαλώντας εκνευρισμό και ένταση. Γι’ αυτό, χρειάζεται να εκφράζετε αυτό που νιώθετε και να μην το αφήνετε να εισχωρεί στη σχέση σας με ύπουλους τρόπους.

  1. Διαφωνίες και τσακωμοί

Ο επόμενος μεγαλύτερος στρεσσογόνος παράγοντας ήταν η σύγκρουση. Το 22% των ερωτηθέντων είπε πως οι διαφωνίες τους δημιουργούσαν μεγάλο στρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

– Αποφύγετε να κρύβετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί: Γιατί αυτή η πρακτική θα επιβαρύνει τόσο πολύ τη σχέση σας που στο τέλος οι διαφωνίες θα φαντάζουν πραγματικά ανεπίλυτες.

Η σύγκρουση δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό: Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια δυσκολία, μία σύγκρουση που επιλύεται φέρνει τελικά το ζευγάρι πιο κοντά. Μας κάνει να μην παίρνουμε τα πράγματα δεδομένα και να γνωρίζουμε βαθύτερα την άλλη πλευρά.

  1. Έλλειψη προσπάθειας από το άλλο πρόσωπο

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων ένιωθε αγχωμένο για την έλλειψη προσπάθειας από την άλλη πλευρά. Και είναι μια δύσκολη περίπτωση, γιατί συνήθως νιώθουμε πως ο/η σύντροφός μας δεν επενδύει σοβαρά χρόνο και συναισθήματα σε αυτό που έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε εξαρχής μαζί.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Γι’ άλλη μια φορά η ειλικρίνεια είναι η κύρια λύση. Εκφράστε ότι δεν νιώθετε πως σας εκτιμά και πως σας υπολογίζει και παρατηρήστε πώς θα απαντήσει. Αν νοιάζεται, θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή για να σας δείξει πόσο ενδιαφέρεται. Αν όχι, τότε θα γνωρίζετε πού βρίσκεστε και πώς να προχωρήσετε αναλόγως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Διδάξετε τα παιδιά να αποδέχονται τις δυσκολίες

Πότε ο έρωτας καταντάει στρεσογόνος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.