Ψυχική Υγεία

Σχέσεις Προσωπικότητα: Ποια στοιχεία επηρεάζουν πιο πολύ τα συναισθήματα των ανθρώπων

Σχέσεις Προσωπικότητα: Ποια στοιχεία επηρεάζουν πιο πολύ τα συναισθήματα των ανθρώπων

Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή.

Σχέσεις Προσωπικότητα: Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τους άλλους; Ποια είδη ανθρώπων είναι ικανά να επηρεάζουν τα συναισθήματα των άλλων; Αυτό ήταν το θέμα της έρευνας σε μια σειρά μελετών. Οι συμμετέχοντες σε ένα ερευνητικό πείραμα συμπλήρωσαν μια μεγάλη και ολοκληρωμένη σειρά μετρήσεων προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών όπως η εξωστρέφεια, ο νευρωτισμός, η κυριαρχία και η παρορμητικότητα. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε ένα έργο «αποστολής» συναισθημάτων – τους ζητήθηκε να εκφράσουν διάφορα βασικά συναισθήματα (π.χ. ευτυχία, λύπη, θυμό, έκπληξη κ.λπ.) σε μια βιντεοκάμερα, ενώ έλεγαν «ουδέτερες» προτάσεις. Στη συνέχεια, οι κριτές έβλεπαν τα βίντεο και προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το συναίσθημα που τους μετέδιδαν. Τα αποτελέσματα μετρούν πόσο καλοί είναι οι άνθρωποι στο να στέλνουν με ακρίβεια συναισθήματα στους άλλους.

Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονταν με την ικανότητα ακριβούς μετάδοσης συναισθημάτων;

Παραδόξως, και σε αντίθεση με τις προσδοκίες, οι εξωστρεφείς δεν ήταν σταθερά ακριβείς στην έκφραση συναισθημάτων. Αντίθετα, η ικανότητα αποστολής συναισθημάτων συσχετίστηκε με το να είναι κανείς κυριαρχικός και επιδειξιομανής, να είναι δηλαδή το είδος του ανθρώπου που αγαπά να είναι ορατός και «επί σκηνής» σε κοινωνικές καταστάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι ανθρώπων φαίνεται να ακονίζουν τις ικανότητές τους στη μετάδοση συναισθημάτων στους άλλους, αλλά όχι μόνο τα εξωστρεφή άτομα που απολαμβάνουν τη συντροφιά των άλλων, αλλά και τα κυριαρχικά και επιδειξιομανή άτομα που θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, βάλαμε τους συμμετέχοντες να εκφράσουν πιο σύνθετα συναισθήματα (π.χ. συμπάθεια, υπερηφάνεια, αποπλάνηση) με τον ίδιο τρόπο. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Τα επιδειξιομανή και κυριαρχικά άτομα ήταν πιο επιτυχημένα ακόμη και με αυτά τα πιο σύνθετα και δύσκολα στην αποκωδικοποίηση συναισθήματα. Είναι σημαντικό ότι τα ίδια άτομα που ήταν καλά στην αποστολή των απλούστερων, πιο βασικών συναισθημάτων (π.χ. ευτυχία ή θυμός), ήταν επίσης πιο επιτυχημένα στην έκφραση σύνθετων συναισθημάτων όπως η συμπάθεια και η αποπλάνηση.

Ποιες είναι οι συνέπειες; Υποδηλώνει ότι η ικανότητα να εκφράζουμε με ακρίβεια συναισθήματα στους άλλους υποκινείται από την επιθυμία να επιδεικνύουμε και να επηρεάζουμε τους άλλους. Είναι πιθανό αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας να οδηγούν ορισμένα άτομα να αναπτύσσουν δεξιότητες στην εκδήλωση συναισθημάτων. Μεταγενέστερες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ικανότητα αποστολής συναισθημάτων είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και αναπτύσσεται – όχι απαραίτητα κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Αυτό ακριβώς δείχνουν κι όλες οι σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η ιδιαίτερη δεξιότητα προσδιορίζεται ως «χάρισμα». Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έλκονται από χαρισματικά άτομα επειδή αισθάνονται ότι ο χαρισματικός είναι συμπαθής – («Αυτός/αυτή με καταλαβαίνει πραγματικά και συμμερίζεται τα συναισθήματά μου»).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχολογία τύποι : Μάθε τους τύπους που χωρίζετε

Αυτοπραγμάτωση και πνευματικότητα...πώς θα την επιτύχεις;

Οι επιστήμονες καθορίζουν τέσσερις τύπους προσωπικότητας

Κάθε προσωπικότητα έχει το δικό της εγκεφαλικό προφίλ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Πώς το ντύσιμο επιδρά στην ψυχολογία μας;

Ντύσιμο ψυχολογία: Περισσότερο από το 96% των ανθρώπων αναφέρουν μια αλλαγή στην συναισθηματική τους κατάσταση με μια αλλαγή στο στυλ ντυσίματός τους.

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.