Ψυχική Υγεία

Σεξ και γάμος: Η εξίσωση της αγάπης

Σεξ και γάμος: Η εξίσωση της αγάπης

Όσο είμαστε μαζί με το ταίρι μας μαθαίνουμε πράγματα για τον άλλο που μάς οδηγούν να τον… ξεφλουδίζουμε σαν το κρεμμύδι και να βλέπουμε σιγά – σιγά όπως ένας ψυχολόγος ότι κάτω από τις αντιστάσεις, δηλαδή τα στερεότυπα, τις τυπικότητες, τις αβροφροσύνες, τους θυμούς, τους φόβους, κρύβεται μια ανάγκη για επικοινωνία, δημιουργία και ορισμό για το ποιοι είμαστε.

Έτσι το κρεμμύδι εκφράζεται και ορίζεται μέσα από τις φλούδες – στρώσεις του και ο άνθρωπος μέσα από τις παρελθοντικές σχέσεις του που του προσδίδουν άλλο ένα ένδυμα, άλλη μια συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα η ερωτική σχέση είναι μια in vivo μεταβίβαση που διαρκεί όσο εμείς δεν φοβόμαστε να δούμε τα δικά μας δύσκολα κομμάτια και να αγκαλιάσουμε τα αντίστοιχα του συντρόφου.

Ο καθένας μας μπορεί να έχει κάτι για το οποίο ντρέπεται ή φοβάται να κάνει, να πει ή να είναι και το κρύβει ικανοποιητικά για όσο δεν κουράζεται να το κάνει. Όταν όμως βρισκόμαστε σε σχέση, είναι ουσιαστικό σε κάποιο βαθμό να νιώσουμε την ελευθερία να… ξεκουράσουμε τον εαυτό μας.

Αυτή η αγάπη είναι λίγο διαφορετική από την έννοια του έρωτα που ίσως τοποθετεί τη γύμνια σε μια μονόπλευρα σεξουαλική βάση. Κάποια στιγμή η ντροπή για το γυμνό σώμα μετά το σεξ φεύγει, κάνουμε μαζί μπάνιο, κυκλοφορούμε ημίγυμνοι μεταξύ μας και ίσως αυτό φανεί πως ρίχνει την όρεξη για σεξ. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε κατευθείαν ότι βαρεθήκαμε ή αντίστοιχα την απόρριψη.

Η… εξίσωση της αγάπης

Η σεξουαλικότητα είναι μια τυφλή όρεξη για παιχνίδι που έχει σχέση με την καλή διάθεση, τις εναλλαγές στον τρόπο που αυτή εκτονώνεται και φυσικά στο τι μας ταιριάζει. Είναι ουσιαστικό να νιώθουμε ικανοποιημένοι. Η καθημερινότητα στο σπίτι είναι ίσως τετριμμένο αλλά σημαντικό μέρος της σχέσης όπου μπορεί να νιώσουμε άνετα να είμαστε κάπως πιο ελεύθεροι στις συμπεριφορές μας ως προς τις σωματικές ανάγκες που μπορεί να παρεξηγηθούν ως αντιερωτικές συμπεριφορές αδιαφορίας προς το ταίρι.

Ωστόσο, το θέμα εδώ είναι να νιώσουμε τα όρια του-της συντρόφου και να μην κάνουμε σενάρια και υποθέσεις σαν να ήταν αυτά δεδομένα. Το να ακούμε τον άνθρωπο απέναντί μας είναι σωτήριο για την επικοινωνία, την αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η ιδέα και η ποιότητα της σχέσης ευθύς εξ αρχής. Να βάζουμε τα λόγια στο «εδώ και τώρα» και τις αναμνήσεις στο «εκεί και τότε».

Ας αντιμετωπίζουμε το έτερον ήμισυ με καλή προαίρεση. Ο Omraam Mikhaël Aïvanhov έλεγε πως η αγάπη προκαλεί μια εξίσωση μεταξύ των όντων, πως αν κάποιος είναι κακοπροαίρετος και δύσπιστος προκαλεί τα κακά σενάρια που φοβόταν. Το να ακούμε προϋποθέτει να υπολογίζουμε τον άνθρωπο απέναντί μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.

Το άγχος για την Covid σχετίζεται με αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές

Κορωνοϊός: Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

Μορφές εκδήλωσης των στερεοτύπων

Ωστόσο, οι άνθρωποι παραμερίζουν εξίσου εύκολα τα στερεότυπά τους, κατά την αξιολόγηση των άλλων, όταν έχουν σαφείς, εξατομικευμένες πληροφορίες για αυτούς.

Όταν η αρνητικότητα θέτει το ζευγάρι σε επερχόμενη δυστυχία και ματαίωση της σχέσης

Όταν εισπράττουμε την αγάπη, νιώθουμε ζωντανοί υπαρξιακά, απόλυτα συνδεδεμένοι με τον πυρήνα μας και τον σημαντικό άλλο. Για αυτό, λοιπόν, μην περιορίζετε τη ζωή σας και μην υποτιμάτε τον εαυτό σας ότι δεν υπάρχουν λύσεις, ότι δεν θα τα καταφέρετε. Όλοι μπορούν.

Πώς μπορεί η κολύμβηση να βοηθήσει την ψυχική υγεία

Κολύμβηση: Όλο και πληθαίνουν τα άρθρα από το εξωτερικό, καθώς και οι αυτοαναφορές ανθρώπων που περιγράφουν πως η κολύμβηση τους βοήθησε να υπερβούν ή να διαχειριστούν πιο εύκολα ψυχικές προκλήσεις ή παθήσεις.