Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία άλλαξε τη συμπεριφορά μας μακροπρόθεσμα

Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία άλλαξε τη συμπεριφορά μας μακροπρόθεσμα

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Η πανδημία COVID-19 εμπέδωσε μια «νέα κανονικότητα» υγείας και ευημερίας. Αλλά τι γνωρίζουμε για τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία COVID-19 άλλαξε τη συμπεριφορά μας; Ο COVID-19, με όλες τις παραλλαγές του ιού που τον προκαλεί, έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ίδια η ασθένεια ή το άγχος νόσησης, η αβεβαιότητα και ο φόβος που έχει δημιουργήσει άγγιξαν τους περισσότερους ανθρώπους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, παρά τις γνωστές άμεσες επιπτώσεις, ο μόνιμος αντίκτυπος της πανδημίας στην κοινωνία δεν είναι πλήρως κατανοητός. Η Δρ Mirela Loftus, ιατρική διευθύντρια στο Newport Healthcare, αναφέρει: «Η πανδημία είχε πολύ πραγματικό, πολύ προσωπικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Είτε ένα άτομο ήταν προσωπικά άρρωστο, είτε έχασε κάποιον που αγαπούσε από τον COVID-19, είτε έχασε τη δουλειά του είτε «απλώς» πάλεψε με τις απομονωτικές πρακτικές διαμονής στο σπίτι και τον παγκόσμιο πανικό, ο καθένας από εμάς επηρεάστηκε διαφορετικά και πολλοί βαθιά».

Σύμφωνα με έρευνες, η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πλοηγούνται στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αβεβαιότητας πολλαπλασιασμένη από τους οικονομικούς και πολιτιστικούς φόβους. Αλλά πώς αυτές οι αλλαγές έχουν επηρεάσει συνολικά την ανθρώπινη συμπεριφορά και επικοινωνία μακροπρόθεσμα; Και πώς αρχίζει η κοινωνία να ανακάμπτει από τις αλλαγές;

Η καθηγήτρια Marina Bluvshtein, πρόεδρος του International Association of Individual Psychology στο Πανεπιστήμιο Adler, σημειώνει: «Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είτε η κατάσταση είναι μοναδική για ένα άτομο, μια ομάδα είτε οδηγεί σε μια μαζική αντίδραση που τροφοδοτείται από το άγχος. Περάσαμε τα κύματα της πανδημίας — μπαίνοντας στο 2020, καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεχιζόμενων επιπτώσεών της κατά τη διάρκεια των 2 ετών, και τώρα […] ελπίζουμε να βγούμε από αυτήν. Τα κύματα είναι επιδημιολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά – πραγματικά μια μεγάλη καταιγίδα». Καθώς η «καταιγίδα» συνεχίζεται, οι άνθρωποι επιδίδονται φυσικά σε προσαρμοστικές συμπεριφορές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κατάστασης ή του περιβάλλοντός τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και συμπεριφέρονται.

Η συμπεριφορά είναι εξατομικευμένη και πολύπλευρη. Ακριβώς όπως οι αποκρίσεις στην πανδημία δεν είναι ενιαίες, η συμπεριφορά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες. Ο καθηγήτρια Bluvshtein εξηγεί ότι «υπάρχουν διαφορετικές πτυχές της συμπεριφοράς: τα κίνητρα, η συμπεριφορά και τα συναισθηματικά συστατικά». Σύμφωνα με την Δρ Λόφτους, προέκυψαν αρκετές βασικές συμπεριφορές λόγω της πανδημίας. «Κάποιοι έδωσαν προτεραιότητα στην υγεία και τη φυσική τους κατάσταση, ενώ άλλοι δεν ανησυχούν για ότι τρώνε περισσότερο και να γυμνάζονται λιγότερο, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης του κόσμου γύρω τους», σημείωσε.

Όσον αφορά την επικοινωνία, «μερικοί άνθρωποι προσαρμόστηκαν στρεφόμενοι σε βιντεοκλήσεις με αγαπημένα πρόσωπα και σε συναντήσεις Zoom για δουλειά, ενώ άλλοι αποσύρθηκαν στην απομόνωση». Υπήρχε επίσης η επίσημη και η ατομική πτυχή του θέματος, λέει η Δρ Λόφτους: «Οι υπάλληλοι μας έλεγαν να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας για την ασφάλειά μας, ενώ κάποιοι αμφισβητούσαν τις προτάσεις/εντολές και οι άνθρωποι διχάζονταν». Στο τέλος της ημέρας, προσθέτει, «η εμπειρία ήταν πραγματικά διαφορετική για όλους μας, αλλά παρόμοια στον πυρήνα της. Οι περισσότεροι από εμάς λαχταρούσαμε τη σύνδεση και την επιστροφή στην “κανονικότητα”». Καθώς περνάει ο καιρός, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν οδηγήσει σε διάφορες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με την εργασία, τους άλλους ανθρώπους και την προσωπική μας ζωή, καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς δεχόμαστε τις αλλαγές στη ζωή μας;

Ορισμένοι νέοι έχουν εκφραστεί νοσταλγικά, ακόμη και με αισιόδοξα συναισθήματα για την εποχή της πανδημίας, επισημαίνει ψυχίατρος

Δημήτρης Μούγιος στο healthweb.gr: Δεν έχουν πάθει ‘’ ανοσία ‘’ οι άνθρωποι στο άκουσμα των θανάτων

Η πίστη στην επιστήμη προβλέπει τη συμμόρφωση στην πανδημία

Προσομοίωση πανδημίας: Ποιες παρεμβάσεις ενισχύουν την ασφαλέστερη συμπεριφορά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.