Ψυχική Υγεία

Κορωνιός Πένθος: Διαχείριση της ανησυχίας και της απώλειας εν μέσω πανδημίας

Κορωνιός Πένθος: Διαχείριση της ανησυχίας και της απώλειας εν μέσω πανδημίας

Γνωρίζοντας την αλήθεια της προσωρινότητας, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο πολύτιμα, σωστά; Μας βοηθά να αναγνωρίσουμε πόσο εύθραυστη είναι η ζωή, ειδικά σε περιόδους απωλειών.

Κορωνιός Πένθος: Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει στη ζωή μας πολλά είδη απώλειας. Όπου κι αν βρισκόμαστε στον πλανήτη, κανείς δεν έχει μείνει ανέγγιχτος από αυτή. Είναι συγκλονιστικό και σοκαριστικό, θα μπορούσε να πει κανείς. Για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα, ένας στενός μου φίλος γνωρίζει επτά άτομα που έχουν χάσει αγαπημένους τους από τον ιό. Φανταστείτε όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που εργάζονται στα νοσοκομεία τι έχουν βιώσει. Εξαιτίας του μεγέθους αυτής της απώλειας, χρειάζεται να βρούμε ένα μέσο αντιμετώπισής της σε βάθος.

Ίσως να σκεφτήκατε ότι μία αρκετά δυνατή λέξη για να ξεπεράσουμε την απώλεια και τον θάνατο θα ήταν η ανθεκτικότητα ή η αποδοχή, σωστά; Ναι, όλα αυτά είναι πολύτιμα, αλλά η λέξη που θα μοιραστώ μαζί σας εισχωρεί στην καρδιά της απώλειας. Είναι γνωστή ως «ένα από τα τρία σημεία της ύπαρξης» στην Βουδιστική σκέψη.

Η λέξη αυτή είναι κάτι που, με την ουσιαστική της σημασία, ορίζει τη φύση όλων των υλικών πραγμάτων γύρω μας. Και το καλύτερο είναι ότι μπορεί να μας καθοδηγήσει προς μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αποδοχή. Η λέξη είναι η προσωρινότητα.

Και κανείς δεν μπορεί να της ξεφύγει – ούτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Ναι, η αλλαγή βρίσκεται πέρα από τον έλεγχό μας. Όμως, η αλλαγή μπορεί να ιδωθεί ως κάτι θετικό, επειδή είναι αυτή που κάνει δυνατή την όμορφη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Είναι αυτή που συμβαίνει όταν εξελισσόμαστε από εγωκεντρικά πλάσματα σε συνεργατικά και συμπονετικά.

Κατανοώντας την προσωρινότητα

Ένα άρθρο στον American Psychologist εξέτασε τη σημασία της προσωρινότητας και άλλων Δυτικών εννοιών στο χτίσιμο της ψυχικής υγείας. Ας μιλήσουμε λίγο γι’ αυτή την προσωρινότητα – που λέγεται anicca στη διάλεκτο των Pali της Βόρειας Ινδίας – και γιατί είναι χρήσιμη κατά τη διαχείριση της ανησυχίας και της απώλειας που κυριαρχούν τώρα στη ζωή μας.

Αν είχατε ποτέ μια ηλεκτρική συσκευή που χάλασε μετά από κάποιον καιρό λειτουργίας, θα είστε ήδη εξοικειωμένοι με την προσωρινότητα. Υπό όρους ενσυναίσθησης, η προσωρινότητα μας διδάσκει πώς να προσεγγίζουμε την κάθε ημέρα. Κι αυτό επειδή μας δείχνει ότι το να προσπαθούμε να κρατηθούμε από οτιδήποτε για πάντα είναι ανώφελο και μόνο πόνο μπορεί να προκαλέσει στο τέλος. Εκείνο το νέο αμάξι, η νέα εργασία ή η νέα σχέση δεν μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια όπως ήταν χθες.

Και πόσο ισχύει αυτό στην εποχή μας. Κι όμως, παρά την απώλεια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Καθώς κανείς δεν έχει ανοσία στην απώλεια, όλοι μοιραζόμαστε αυτό το κοινό χαρακτηριστικό. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε περισσότερο ίδιοι παρά διαφορετικοί από τους άλλους.

Υπό αυτή την έννοια, η απώλεια είναι ένα ανθρώπινο πατρογονικό δικαίωμα που μας ενώνει. Το να γνωρίζουμε ότι όλοι μοιραζόμαστε αυτή τη βασική εμπειρία της απώλειας είναι κρίσιμης σημασίας επειδή μας βοηθά να αναπτύξουμε και συμπόνοια προς τους άλλους. Άλλωστε, ποιος από εμάς δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με τον πόνο και την απώλεια;

Με αυτό κατά νου, γινόμαστε αυτόματα πιο τρυφεροί και καλοσυνάτοι απέναντι στους άλλους. Η βαθιά κατανόηση της προσωρινότητας, της απώλειας και της συμπόνοιας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταστρέψουμε τα τείχη που μας χωρίζουν. Μπορούμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των αγαπημένων μας, όπως επίσης και την ομορφιά των μαθημάτων που μας προσέφεραν.

Γνωρίζοντας την αλήθεια της προσωρινότητας, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο πολύτιμα, σωστά; Μας βοηθά να αναγνωρίσουμε πόσο εύθραυστη είναι η ζωή, ειδικά σε περιόδους απωλειών.

Διδασκόμενοι από μυστικά μαθήματα της φύσης

Αν παλεύετε με την απώλεια, η φύση μπορεί να βοηθήσει. Κι αυτό επειδή εκείνη κρύβει μέσα της όλα όσα χρειάζεται να μάθουμε για την αλήθεια και την ομορφιά της παροδικότητας. Κάθε φθινόπωρο ξεκινά η διαδικασία του αποχαιρετισμού. Ο χειμώνας μας χαρίζει χρόνο ξεκούρασης και προετοιμασίας για την επόμενη εποχή της εξέλιξης.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή και δραστηριότητα. Ως άνθρωποι, ο καθένας μας βιώνει πολλές διαφορετικές εποχές σε μια ζωή. Ναι, είναι αλήθεια ότι θρηνούμε κάθε εποχή που φεύγει, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι μπορούμε να την τιμάμε και να κρατάμε τις αναμνήσεις που μας χάρισε στην καρδιά μας.

Σκέψεις πάνω στην παροδικότητα και την απώλεια

– Αν θέλετε να κατανοήσετε την αλλαγή, βγείτε έξω και παρατηρήστε τη φύση από κοντά. Ή απλώς παρατηρήστε ένα ποτάμι. Το νερό συνεχώς κυλά και μεταμορφώνεται χωρίς διακοπή. Γνωρίζοντας την αλήθεια της παροδικότητας σε ένα βαθύ επίπεδο, απελευθερώνεστε από τη δυστυχία που έρχεται όταν προσπαθείτε με επιμονή να κρατήσετε κάτι για πάντα.

– Αυτόν τον καιρό, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να συλλογιστείτε πάνω στη δική σας, προσωπική εμπειρία απώλειας. Πώς η απροθυμία σας να αποδεχτείτε την αλήθεια ότι όλα αλλάζουν σας έχει φέρει δυστυχία, πόνο και δυσφορία;

– Ύστερα, πάρτε λίγο χρόνο να κατανοήσετε και να αποδεχτείτε την πολύτιμη φύση του τι έχετε στη ζωή σας. Δείτε πώς νιώθετε όταν εκτιμάτε και αποδέχεστε τις φευγαλέες στιγμές – όπως είναι. Ακόμα και με την αλλαγή που φέρνει η απώλεια.

– Αναπτύξτε την αυτοσυμπόνοια σε αυτήν την εποχή των απωλειών. Ο καθένας έχει τον δικό του χρόνο επεξεργασίας των όσων συμβαίνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως αντιμετωπίζεται το πένθος ανά ηλικία

Όταν το άγχος της απόρριψης μπορεί να μας συντρίψει

Βιώνουμε πένθη που δεν έχουν σχέση με το θάνατο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το mindfulness αυξάνει την ικανότητα εστίασης της προσοχής

Mindfulness Οφέλη Εγκέφαλος: Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη της πρακτικής του mindfulness. Έρευνες δεικνύουν ότι η συνειδητότητα μπορεί να αντισταθμίσει το άγχος, να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο, ακόμη και να βελτιώσει πτυχές της διάθεσης, της σκέψης και της μνήμης. Αλλά πώς λειτουργεί η συνειδητότητα; Προάγει το mindfulness πραγματικά ανιχνεύσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο;

Παράνοια : Αυταπάτη η εκδήλωση μίας αλήθειας

Παράνοια : Μια νέα ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η παράνοια μπορεί να αποτελεί μέρος μιας κανονικά λειτουργούσας ψυχολογίας που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την αποφυγή κοινωνικών απειλών

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

ψυχική υγεία : Όταν δεν έχουμε ομαλή ψυχική υγεία τότε επηρεάζονται πολλοί και διάφοροι τομείς στην ζωή μας . Σε αυτό το άρθρο σας αναλύουμε τους τομείς αυτούς αλλά και τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε ψυχικά.

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

Θάλασσα: Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό;

ΠΟΥ : Η δράση του στην ψυχική υγεία

ΠΟΥ : Αυτή η Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ επιδιώκει να διασφαλίσει την καθολική κάλυψη της υγείας που περιλαμβάνει πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα για ψυχικές συνθήκες.

Τι είναι η αθλητική ψυχολογία και πώς βοηθά στη νίκη

Αθλητική ψυχολογία: Οι μελέτες δείχνουν πως οι αθλητές που εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, απολαμβάνουν περισσότερο το άθλημά τους, έχουν λιγότερες απουσίες από τις προπονήσεις και προσεγγίζουν τον αγώνα ως πρόκληση και όχι ως απειλή. Έχουν μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τον αθλητισμό για περισσότερα χρόνια. Ειδικά, το στοιχείο του να αντιλαμβάνεται ο αθλητής τον αγώνα ως μια ωραία πρόκληση αντί για μια απειλή, είναι που συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης και της σωματικής απόδοσης που τελικά θα τον βοηθήσουν να έχει την υψηλότερη δυνατή επίδοση.

Που οφείλει η θάλασσα τις καταπραϋντικές της δράσεις

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.