Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Τα άτομα με ΙΨΔ είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα, για οποιαδήποτε αιτία

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Τα άτομα με ΙΨΔ είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα, για οποιαδήποτε αιτία

Τα άτομα με ΙΨΔ πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους. Αυτό μπορεί να παρακινήσει αλλαγές συμπεριφοράς - όπως η περισσότερη άσκηση και η υγιεινή διατροφή - που μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της κακής υγείας και του πρόωρου θανάτου.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ή εν συντομία ΙΨΔ, έχουν 82% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα -από φυσικά ή αφύσικα αίτια- σε σχέση με άτομα χωρίς την πάθηση, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει υπερβολικούς θανάτους σε άτομα με ΙΨΔ, αλλά οι συγκεκριμένες αιτίες θανάτου είχαν ερευνηθεί ελάχιστα – ίσως με εξαίρεση την αυτοκτονία.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με ΙΨΔ έχουν παρόμοια ποσοστά αυτοκτονίας με τα άτομα με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας. Η ΙΨΔ επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού.Τα άτομα με την πάθηση έχουν αγχωτικές παρεμβατικές και επαναλαμβανόμενες σκέψεις (όπως ο φόβος ότι θα μολυνθούν ή θα γίνουν επιθετικοί προς τους άλλους) και αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν χρονοβόρες τελετουργίες για να μειώσουν την ενόχληση που προκαλούν οι σκέψεις, όπως καθάρισμα, επανάληψη ή έλεγχος.Η διαταραχή βλάπτει σημαντικά την καθημερινή ζωή, επηρεάζοντας τις σχέσεις, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τη γενική ικανότητα λειτουργίας.Οι συνάδελφοί μου και εγώ στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία είχαμε στόχο να κατανοήσουμε τις συγκεκριμένες φυσικές και αφύσικες αιτίες θανάτου που συμβάλλουν στα αναφερόμενα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας στην ΙΨΔ.Χρησιμοποιήσαμε σουηδικά μητρώα πληθυσμού, τα οποία περιλαμβάνουν δεδομένα διοικητικής και υγειονομικής περίθαλψης από ολόκληρο τον πληθυσμό, για να συγκρίνουμε μια ομάδα 61.378 ατόμων που είχαν λάβει διάγνωση ΙΨΔ με 613.780 άτομα χωρίς ΙΨΔ. Παρακολουθήσαμε και τις δύο ομάδες για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες (από το 1973 έως το 2020) και διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με ΙΨΔ πέθαναν σε προγενέστερη μέση ηλικία από εκείνα χωρίς ΙΨΔ (69 έναντι 78 ετών).Ο κίνδυνος θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης ήταν 82% υψηλότερος στην ομάδα με ΙΨΔ, σε σύγκριση με την ομάδα χωρίς ΙΨΔ.Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αποδόθηκε τόσο σε φυσικά (31% αυξημένος κίνδυνος) όσο και σε αφύσικα αίτια (αυξημένος κίνδυνος 230%).

Συγκεκριμένες αιτίες

Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες αιτίες θανάτου από φυσικά αίτια.Τα άτομα με ΙΨΔ είχαν αυξημένο κίνδυνο λόγω πνευμονικών παθήσεων (73%), ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών (58%), παθήσεων του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού οργάνου (55%), ενδοκρινικών, διατροφικών και μεταβολικών παθήσεων (47%), παθήσεις τωναιμοφόρων αγγείων (33%), νευρικό σύστημα (21%) και πεπτικό σύστημα (20%).

Εξήγηση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Περιέργως, ο κίνδυνος θανάτου λόγω καρκίνου ήταν 13% χαμηλότερος σε άτομα με ΙΨΔ. Ο λόγος που αυτός ο κίνδυνος πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν είναι γνωστός. Μεταξύ των αφύσικων αιτιών θανάτου, η αυτοκτονία ήταν η κύρια αιτία της αυξημένης θνησιμότητας. Εκείνοι με ΙΨΔ, σε σύγκριση με εκείνους χωρίς, είχαν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν. Επίσης, τα άτομα με ΙΨΔ είχαν 92% αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων τροχαίων ατυχημάτων ή πτώσεων. Τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν ακόμη και αφού λάβαμε υπόψη διαταραχές ψυχικής υγείας εκτός της ΙΨΔ —για παράδειγμα, το άγχος, την κατάθλιψη και τις διαταραχές χρήσης ουσιών—. Επίσης, όταν συγκρίναμε την ομάδα ΙΨΔ με τα αδέρφια τους χωρίς ΙΨΔ, τα αποτελέσματα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα αποτελέσματά μας δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο σε τυχόν συνοδευτικές διαταραχές ψυχικής υγείας ή γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που μοιράζονται οι οικογένειες, αλλά είναι πιθανό να σχετίζονται με την ίδια την ΙΨΔ. Κυρίως, μπορεί να προληφθεί Αν και αυτά δεν είναι θετικά ευρήματα για τα άτομα με ΙΨΔ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πέθαναν για κάθε αιτία ήταν σχετικά μικρό, ακόμη και αν συγκριθεί με την ομάδα χωρίς ΙΨΔ που μεταφράστηκε σε υψηλότερο κίνδυνο. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο της μελέτης, το 2,5% των ατόμων με ΙΨΔ πέθαναν λόγω ασθενειών του κυκλοφορικού συστήματος (όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά), το οποίο είναι χαμηλό ποσοστό. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από το 1,8% των θανάτων από αυτή την αιτία στην ομάδα χωρίς ΙΨΔ.

Ακόμη κι έτσι, δεν είναι αποδεκτό τα άτομα με ΙΨΔ να αντιμετωπίζουν αυτούς τους επιπλέον κινδύνους. Ελπίζω ότι αυτά τα αποτελέσματα θα ωθήσουν τους επαγγελματίες υγείας σε δράση και θα συμβάλουν στο να λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα τα άτομα με ΙΨΔ. Είναι σημαντικό ότι οι περισσότερες από τις αιτίες θανάτου που εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο σχετίζονται με μη μεταδοτικές ασθένειες (για παράδειγμα, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, ψυχικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές) και με εξωτερικά αίτια (για παράδειγμα, αυτοκτονίες, ατυχήματα ), τα οποία μπορούν να ταξινομηθούν ως αποτρέψιμα. Τα άτομα με ΙΨΔ πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους. Αυτό μπορεί να παρακινήσει αλλαγές συμπεριφοράς – όπως η περισσότερη άσκηση και η υγιεινή διατροφή – που μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της κακής υγείας και του πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη ρίχνει φως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

ΙΨΔ: Ποια στοιχεία διακρίνουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή από την εμμονή;

Οι γυναίκες με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης, τοκετού και νεογνών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Διερεύνηση του αυτοτραυματισμού και της υπερβολικής χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας σε νέους με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας

"Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται από νέους με βιωμένη εμπειρία από παθήσεις ψυχικής υγείας και θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα - οι οποίες είναι πολύ απαραίτητες. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν για την καλύτερη υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Εγωκεντρική συμπεριφορά στους εφήβους και η σχέση της με τον ναρκισσισμό 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που επιδεικνύουν εγωκεντρική συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν υψηλότερη βαθμολογία στα μέτρα του ναρκισσισμού, επιδεικνύοντας μια αυξημένη αίσθηση δικαιώματος, ανωτερότητας και αυτοαπορρόφησης.

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ: Επηρεάζει περίπου έναν στους 14 νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών και περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις επιμένει μέχρι την ενηλικίωση, προκαλώντας προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και δυσκολία εστίασης της προσοχής.

Close Icon