Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Κάνει τον εγκέφαλο των εφήβων ευάλωτο σε εθισμούς πάσης φύσεως

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Κάνει τον εγκέφαλο των εφήβων ευάλωτο σε  εθισμούς  πάσης φύσεως

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Χαρακτηρίζεται από μια καταναγκαστική ανάγκη χρήσης του διαδικτύου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση άλλων σημαντικών ευθυνών και δραστηριοτήτων.

Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης του εγκεφάλου, με τον εγκέφαλο να υφίσταται σημαντικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις των εθιστικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού στο διαδίκτυο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εφήβου, καθιστώντας τον πιο ευαίσθητο σε άλλες μορφές εθισμού.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο χαρακτηρίζεται από μια καταναγκαστική ανάγκη χρήσης του διαδικτύου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση άλλων σημαντικών ευθυνών και δραστηριοτήτων. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τις κοινωνικές σχέσεις και τη συνολική ευημερία. Η συνεχής διέγερση και η στιγμιαία ικανοποίηση που παρέχει το Διαδίκτυο μπορεί να αλλάξει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, καθιστώντας πιο δύσκολο να αντισταθεί κανείς στις παρορμήσεις και να ελέγξει τη συμπεριφορά του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο παρουσιάζουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου που είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται σε άτομα με διαταραχές κατάχρησης ουσιών. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη συναισθηματική ρύθμιση, καθιστώντας ευκολότερο για τους εφήβους να αναπτύξουν άλλες μορφές εθισμού.

Επιπλέον, η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου μπορεί επίσης να επηρεάσει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η οποία παίζει βασικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Όταν οι έφηβοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διεγείρουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, όπως ο έλεγχος των ειδοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το παιχνίδι διαδικτυακών παιχνιδιών, μπορεί να βιώσουν ένα προσωρινό αίσθημα ευχαρίστησης ή ικανοποίησης. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανοχή σε αυτές τις δραστηριότητες, αναγκάζοντας τους έφηβους να ασχολούνται με αυτές πιο συχνά ή για μεγαλύτερες περιόδους προκειμένου να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης.

Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες μορφές εθισμού, όπως η κατάχρηση ουσιών ή ο τζόγος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου που προκαλούνται από τον εθισμό στο Διαδίκτυο μπορούν να διευκολύνουν τα άτομα να αναζητήσουν και να εμπλακούν σε συμπεριφορές που παρέχουν παρόμοια επίπεδα τόνωσης και ικανοποίησης.

Συμπερασματικά, ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εφήβου, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε άλλες μορφές εθισμού. Είναι σημαντικό για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση στους εφήβους στη διαχείριση της διαδικτυακής τους συμπεριφοράς. Με την προώθηση υγιεινών συνηθειών και την ενθάρρυνση θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία των εφήβων από τις βλαβερές συνέπειες του εθισμού στο διαδίκτυο και να μειώσουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουν άλλες εθιστικές συμπεριφορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη του να πηγαίνεις μακρινές βόλτες καθημερινά χωρίς κινητό;

Μελέτη δείχνει ότι οι γονείς «έχουν» δύναμη στη χρήση της οθόνης από τα μικρά παιδιά

Βρέφη: Τι ρόλο παίζουν οι ενήλικες στο παιχνίδι και τη φαντασία τους;

Μπορούν οι κοινές λοιμώξεις να προκαλέσουν ασθένειες ψυχικής υγείας στα παιδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας

Σχέση συνήθειες: 7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης απαιτεί προσπάθεια, κατανόηση και αυτογνωσία. Μερικές φορές, οι φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν τα θεμέλια μιας συνεργασίας.

Όταν αφήνουμε το μωρό για πρώτη φορά

Άγχος αποχωρισμού: Το να αφήσετε το μωρό σας για πρώτη φορά μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό. Είτε πρόκειται για μια σύντομη έξοδο είτε για πιο εκτεταμένη περίοδο,

Πώς να θέσετε όρια και να αντιμετωπίσετε τα τοξικά πεθερικά σας;

Τοξικά πεθερικά: Η ενασχόληση με τοξικά πεθερικά μπορεί να είναι μια προκλητική και συναισθηματικά επιβαρυντική εμπειρία. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση και την πλοήγηση αυτής της δύσκολης κατάστασης

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο του γήρατος;

Γήρανση αντιμετώπιση: Ο φόβος της γήρανσης είναι ένα φυσικό συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε αυτόν τον φόβο

Πώς να αντιμετωπίσετε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Χειριστικοί άνθρωποι: Η αλληλεπίδραση με χειριστικά άτομα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε την ευημερία σας

Close Icon