Ψυχική Υγεία

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή SAD: Τι είναι η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) – Συμπτώματα

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή SAD: Τι είναι η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) – Συμπτώματα

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή SAD: Έχετε κατάθλιψη κατά τις σκοτεινές μέρες, στα τέλη του φθινοπώρου ή το χειμώνα; Μπορεί να έχετε εποχική κατάθλιψη.

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά την ίδια περίοδο κάθε χρόνο, συνήθως το χειμώνα. Αλλιώς γνωστή ως εποχική κατάθλιψη, το SAD μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, τον ύπνο, την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας.

Ενώ μια λιγότερο κοινή μορφή της διαταραχής προκαλεί κατάθλιψη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το SAD αρχίζει συνήθως το φθινόπωρο ή το χειμώνα όταν οι ημέρες γίνονται μικρότερες και παραμένει μέχρι τις φωτεινότερες ημέρες της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Το SAD επηρεάζει περίπου το 1% έως 2% του πληθυσμού, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους, ενώ μια ηπιότερη μορφή του μπορεί να επηρεάσει το 10 έως 20% των ανθρώπων. Τα καλά νέα είναι ότι, όπως και άλλες μορφές κατάθλιψης, το SAD είναι θεραπεύσιμο.

Έχω εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD);

Το μειωμένο φως και τα χρώματα του χειμώνα κάνουν πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται λίγο πιο μελαγχολικοί ή κουρασμένοι. Αυτό ωστόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει απαραίτητα να σας ανησυχεί. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας εμφανίζονται περίπου την ίδια περίοδο κάθε χρόνο, έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής σας και βελτιώνονται όταν αλλάζουν οι εποχές, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συμβουλή των ειδικών ψυχικής υγείας.

Συμπτώματα εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

Τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής είναι τα ίδια με αυτά της μείζονος κατάθλιψης. Το SAD διακρίνεται από την κατάθλιψη λόγω της συνήθους ύφεσης των συμπτωμάτων την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή απόλαυσης σε δραστηριότητες που απολαμβάνατε νωρίτερα
  • Αλλαγή όρεξης και βάρους
  • Αίσθημα οργής, ευερεθιστότητας, άγχους ή στρες
  • Ανεξήγητοι πόνοι
  • Αλλαγές στον τρόπο ύπνου
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Κόπωση και έλλειψη ενέργειας
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • Συναισθήματα θλίψης, απελπισίας

 

Όπως και με την κατάθλιψη, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων SAD μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο – συχνά ανάλογα με τη γενετική ευπάθεια και τη γεωγραφική θέση. Για πολλούς, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν ήπια στην αρχή του φθινοπώρου και επιδεινώνονται προοδευτικά τις πιο σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Στη συνέχεια, μέχρι την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού, τα συμπτώματα αυξάνονται μέχρι να παρουσιάσουν ύφεση και να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί.

Για να διαγνωστείτε κλινικά με εποχική συναισθηματική διαταραχή, πρέπει να έχετε βιώσει αυτά τα κυκλικά συμπτώματα για δύο ή περισσότερα συνεχόμενα χρόνια. Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα ή την επιμονή των συμπτωμάτων, εάν η διάθεσή σας επηρεάζει δυσμενώς τη ζωή σας, είναι η ώρα να ζητήσετε βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Βόλτα με το Σκύλο σας οφελεί την Υγεία σας

Νέα μελέτη αναδεικνύει σημαντικά γνωστικά και κοινωνικά οφέλη του άγχους

Πώς να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα