Ψυχική Υγεία

Άσκηση βελτίωση: Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Άσκηση βελτίωση: Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Άσκηση βελτίωση: Ο κόσμος έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικός, η ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς δεν μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε και να πάρουμε μια ανάσα, και να προσθέσουμε σε αυτό το αμέτρητο άγχος όλο αυτό έχει σωρευτική επίδραση στην υγεία σας.

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία. Ο κόσμος έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικός, η ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς δεν μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε και να πάρουμε μια ανάσα, και να προσθέσουμε σε αυτό το αμέτρητο άγχος όλο αυτό έχει σωρευτική επίδραση στην υγεία σας. Ένα υγιές μυαλό μπορεί να κατοικεί μόνο σε ένα υγιές σώμα. Η φροντίδα της υγείας σας είναι μια διαδικασία που πρέπει να τρώτε σωστά, να διαλογίζεστε, να γυμνάζεστε και να ασκείτε θετικότητα γενικά. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιτύχετε την ισορροπία μερικές φορές, αλλά το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε το 100%. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη ψυχική υγεία σε σύγκριση με αυτούς που δεν ασκούνται. Επίσης, η προπόνηση μειώνει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας. Με απλά λόγια, μπορεί να ειπωθεί ότι η άσκηση βοηθά στην αύξηση του όγκου ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου μέσω της καλύτερης ροής του αίματος και της αυξημένης παροχής οξυγόνου.

Δείτε πώς η προπόνηση βελτιώνει την ψυχική σας υγεία 

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης για τη σωματική μας υγεία. Απώλεια και έλεγχος βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, διαχείριση του διαβήτη, μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και πολλά άλλα. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση είναι εξαιρετική για τη συναισθηματική και ψυχική υγεία επίσης. Είτε πρόκειται για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, την καταπολέμηση της κατάθλιψης, τον χειρισμό των εναλλαγών της διάθεσης ή τις διατροφικές διαταραχές, η άσκηση βοηθά να διατηρείτε το σώμα σας σε φόρμα και δραστήριο.

1. Βοήθεια για Άγχος & Κατάθλιψη 

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επηρεάζεται από άγχος, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Η άσκηση είναι ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να ανακουφίσει τη διάθεση και να μειώσει τα σημάδια του άγχους και της κατάθλιψης. Η σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε μορφής αυξάνει τα επίπεδα ενδορφίνης (χημική ουσία που εκλύεται από το σώμα για καλή αίσθηση). Αυτή η χημική ουσία δίνει μια αίσθηση ευτυχίας και ευδαιμονίας. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις θήραμα και να υποκύψεις στον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων. Αλλά η παραμονή στο κρεβάτι δεν θα βοηθήσει! Βγείτε για τρέξιμο, ιδρώστε το στο γυμναστήριο ή δροσιστείτε σε μια πισίνα και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει. Οι γιατροί προτείνουν ότι ακόμη και τα μέτρια επίπεδα άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα είναι πολύ χρήσιμα. Εάν πιστεύετε ότι οι κρίσεις πανικού έχουν γίνει πολύ συχνές ή ότι το άγχος είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε, σας συνιστούμε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η συζήτηση με έναν ειδικό θα κάνει το ταξίδι σας πιο ομαλό. Με κατάλληλα φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ψυχική ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί.

2. Χτίζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι τα πρώτα σημάδια ολίσθησης σε ψυχικές ασθένειες. Όταν δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, πώς μπορείς να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό σε οτιδήποτε άλλο; Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας για προπόνηση και άσκηση και θα δείτε τι μεγάλη διαφορά θα κάνει στη ζωή σας. Μπορείτε να επιδοθείτε σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ανάλογα με τις ανάγκες της φυσικής σας κατάστασης. Είτε θέλετε να τονώσετε τους μύες σας, να μειώσετε το βάρος, να αυξήσετε την αντοχή και την αντοχή ή να χτίσετε τη δύναμη του πυρήνα, υπάρχει μια άσκηση για αυτό. Όταν το σώμα σας αρχίζει να σας στέλνει σημάδια – μια μικρή απώλεια ίντσας, πιο υγιές δέρμα, καλύτερη αντοχή, νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και η αυτοεκτίμησή σας παίρνει την απαραίτητη τόνωση.

3. Μειώνει το στρες 

Το άγχος του τρόπου ζωής είναι ένα δωρεάν δώρο στη σύγχρονη ζωή μας. Είτε πρόκειται για εργασιακό άγχος, κίνηση, είτε οικογενειακή ένταση, όλα γίνονται μια μεγάλη σφαίρα άγχους. Για να διατηρήσετε τα επίπεδα άγχους υπό έλεγχο, οι γιατροί προτείνουν να κάνετε κάποια μορφή σωματικής άσκησης. Κάντε ό,τι θέλετε – ζούμπα , αερόμπικ, γιόγκα, γρήγορο περπάτημα ή γυμναστήριο. Να τι λέει η έρευνα, η αύξηση του καρδιακού σας παλμού μπορεί να  αντιστραφεί. Εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από το στρες διεγείροντας την παραγωγή νευροορμονών. Αυτές οι νευροορμόνες όχι μόνο βελτιώνουν τη συνολική γνώση και τη διάθεση, αλλά βοηθούν επίσης το μυαλό σας να παραμείνει ισορροπημένο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Επίσης, όταν ασκείστε, το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος επικοινωνεί με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη συνολική ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά το στρες.

4. Ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα τόσο πολύπλοκο όργανο. Δεν μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε τις υπερδυνάμεις του εγκεφάλου σας. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ενισχύσετε την εγκεφαλική δύναμη είναι μέσω της άσκησης. Η τακτική προπόνηση βελτιώνει την ψυχική υγεία και την εγκεφαλική δύναμη. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση ενισχύει τη δημιουργικότητα και την πνευματική ενέργεια. Διάφορες μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους δείχνουν ότι η τακτική καρδιο άσκηση βοηθά στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου και βοηθά στη λήψη αποφάσεων.

5. Ακονίζει τη μνήμη

Η άσκηση ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας θα ενισχύσει τη μνήμη και την ικανότητα να μαθαίνεις νέα πράγματα. Βοηθά επίσης στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και της απώλειας μνήμης ακονίζοντας τον ιππόκαμπο – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο σπριντ βελτιώνει τη διατήρηση του λεξιλογίου στους ενήλικες. Ελπίζω αυτό να σας εμπνεύσει να βγείτε έξω και να κινηθείτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Μόλις 50 σκαλοπάτια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%

Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση δύναμης βοηθούν τον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.

Πώς η φύση ενισχύει την ψυχική και σωματική μας υγεία;

Βρίσκοντας ισορροπία: Για να καθοριστεί ο βέλτιστος χρόνος που αφιερώνεται στη φύση για βελτιωμένη ευεξία, μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε πάνω από 19.000 άτομα, εξετάζοντας τον ψυχαγωγικό τους χρόνο στη φύση και την υγεία που αναφέρουν οι ίδιοι.