Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

5 πολύτιμα μαθήματα ευτυχίας από τον Αριστοτέλη

5 πολύτιμα μαθήματα ευτυχίας από τον Αριστοτέλη

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι άνθρωποι για να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι δεν πρέπει να θυμώνουν πολύ, αλλά μόνο εκεί που πρέπει.

Οι άνθρωποι αναζητούν την ευτυχία. Ξοδεύουν πολύ χρόνο και πόρους αναζητώντας τα μυστικά της. Αλλά για ορισμένους φιλοσόφους σε όλη την ιστορία, αυτή είναι μάλλον μια λάθος προσέγγιση. Η ευτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να βρεθεί. Είναι κάτι που μπορούμε να κατακτήσουμε. Ίσως ο πιο διάσημος εισηγητής της προσέγγισης αυτής απέναντι στην ευτυχία ήταν ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Όρισε την ευτυχία ως ευδαιμονία. Η ευδαιμονία είναι η πλήρης άνθηση της ανθρώπινης προσωπικότητας και η ολόπλευρη ενεργοποίηση των κυριότερων ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ευδαιμονία είναι επίσης η ύπαρξη στη ζωή. Αυτό μπορεί να σημαίνει προσωπική ανάπτυξη και κατανόηση του εαυτού μας και των στόχων μας.

 

Ο Αριστοτέλης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευδαιμονία, γιατί σε τελική ανάλυση κανείς δεν θέλει να είναι δυστυχής. Οι δραστηριότητες που αποτελούν την ευδαιμονία απαιτούν ανθρώπινη νόηση που έχει ωριμάσει μέσα από την πρακτική. Οι ιδέες του Αριστοτέλη έχουν διαμορφώσει τη δυτική κοινωνία και οι διδασκαλίες του, χαίρουν τεράστιας αναγνώρισης. Όμως η θεωρία του δεν φτάνει εύκολα ως κάτι χρήσιμο και πρακτικό στα αυτιά των σύγχρονων ανθρώπων. Ποιες είναι, λοιπόν, οι αρετές που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία σύμφωνα με τον Αριστοτέλη;

Η ευτυχία της γενναιοδωρίας

H αρετή της γενναιοδωρίας, είναι η χρυσή τομή μεταξύ της τσιγκουνιάς και του να δίνεις περισσότερα από όσα αντέχεις οικονομικά. Η ασωτία και η φιλαργυρία αποτελούν αντίστοιχα υπερβολή και έλλειψη που αφορούν στον πλούτο.

Μεγαλοψυχία

Η μεγαλοψυχία φαίνεται ότι έχει σχέση με μεγάλα πράγματα και σε αυτό συνηγορεί και το όνομά της. Μεγαλόψυχος λοιπόν θεωρείται ο άνθρωπος που διεκδικεί μεγάλα πράγματα και είναι πραγματικά άξιος αυτών. Η αρετή που σχετίζεται με την μεγαλοψυχία, είναι η χρυσή τομή μεταξύ του να μην έχεις αυτοπεποίθηση και να έχεις αυταπάτες μεγαλείου. Είναι δεδομένο ότι πρέπει επίσης να ενεργείς με αυτήν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και να επιδιώκεις το μεγαλείο.

Η ευτυχία για τον Αριστοτέλη έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη

Αυτή είναι η αρετή του να αντιμετωπίζεις δίκαια τους άλλους. Βρίσκεται ανάμεσα στον εγωισμό και την ανιδιοτέλεια. Αυτή η αρετή μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε διαφορετικές καταστάσεις και έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο έργο του, αφιερωμένο στις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει.

Επιείκεια

Στη σύγκρουση δικαιοσύνης και αδικίας, η επιείκεια, λειτουργεί ως εφεδρεία που εξασφαλίζει την επικράτηση της δικαιοσύνης. Η λειτουργία της επιείκειας, συνίσταται στο να διορθώνει κανείς το δίκαιο κάθε φορά που αποδεικνύεται ελαττωματικό.

Υπομονή

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι άνθρωποι για να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι δεν πρέπει να θυμώνουν πολύ, αλλά μόνο εκεί που πρέπει. Η υπερβολική οργή θα μπορούσε να ονομασθεί οξυθυμία. Πικρόχολοι θεωρούνται όσοι είναι αδιάλλακτοι και κρατούν την οργή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ονομάζουμε δύστροπους τους ανθρώπους εκείνους που στενοχωριούνται και οργίζονται για πράγματα που δεν πρέπει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στόχοι 2024: Ξεκινήστε τη νέα χρονιά με θετική ενέργεια

Πώς να ενεργοποιήσετε την ορμόνη της ευτυχίας

Πώς να ξεπεράσετε τη θλίψη - Απλά tips για καλύτερη διάθεση

Βιταμίνη D - Ένα ισχυρό φυσικό αντικαταθλιπτικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Close Icon