Πρόληψη

Σειρά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για γυναίκες

Σειρά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για γυναίκες

Οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται τακτικά, σε μια σειρά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου.

Μέσω του προληπτικού ελέγχου είναι πιθανό να διαγνωστούν και να θεραπευθούν νοσήματα, λοιμώξεις και παθήσεις που μέχρι πρότινος δεν είχαν εκδηλωθεί.

8 σημαντικές εξετάσεις, που δεν πρέπει να αμελούν οι γυναίκες.

Τεστ ΠΑΠ: Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ ΠΑΠ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ ΠΑΠ εντοπίζει τις κυτταρικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας: Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας είναι μια ακόμα σημαντική εξέταση που καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραλείπει. Ο υπέρηχος μπορεί να εντοπίσει με ευκρίνεια και να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων, όπως είναι, οι κύστες ωοθηκών, τα ινομυώματα, οι λοιμώξεις της πυέλου, η εξωμήτρια κύηση και ο καρκίνος γεννητικών οργάνων.

Δερματοσκόπηση: Η δερματοσκόπηση είναι μια διαγνωστική τεχνική που μέσω του (μη) πολωμένου φωτός διευκολύνει την παρατήρηση χαρακτηριστικών του δερματος που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Ο δερματολόγος εφαρμόζει το δερματοσκόπιο στα σημεία του δέρματος που χρήζουν επιπλέον εξέτασης για τυχόν κρυφές αλλοιώσεις.

Οφθαλμολογική εξέταση: Μήπως για τους συχνούς πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν, υπεύθυνα είναι τα μάτια σας; Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση γλαυκώματος, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση αλλά και πιο κοινές οφθαλμολογικές ανωμαλίες όπως είναι η μυωπία και η πρεσβυωπία.

Μαστογραφία: Η μαστογραφία, είναι μια αντιπροσωπευτική μέθοδος απεικόνισης του μαστού και μπορεί να εντοπίσει όγκους, κυστικές βλάβες, ινοαδενώματα (καλοήθεις όγκοι) και ασβεστώσεις που μπορεί να είναι ένδειξη κακοήθειας. Η μαστογραφία δεν πρέπει να αντικατασταθεί με καμία άλλη εξέταση, μπορεί ωστόσο να συνδυαστεί με την ψηλάφηση και τον υπέρηχο μαστού για περισσότερη ασφάλεια.

Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα: Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει πολλές και σημαντικές βιολογικές διαδικασίες του οργανισμού. Η απορρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδή (Τ3, Τ4) οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, παθήσεις που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, απότομες αυξομειώσεις βάρους, τριχόπτωση και απώλεια ενέργειας.

Εξέταση για ΣΜΝ: Η εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι, τα χλαμύδια, η γονόρροια, η βλεννόρροια, το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα, οι τριχομονάδες, η σύφιλη, ο έρπης γεννητικών οργάνων, ο ιός HIV που προκαλεί AIDS αλλά και οι ηπατίτιδες B και C πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες, ειδικά εάν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη. Η διάγνωση των ΣΜΝ, διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του νοσήματος. Μπορούν να αναγνωρισθούν με κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια κολπικού υγρού, έλεγχο αντισωμάτων κλπ.

Οδοντιατρική εξέταση: Η υγιεινή της στοματικής κοιλότητας πρέπει να είναι σε προτεραιότητα. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος δεν αρκεί για να έχετε ένα υγιές στόμα. Ο τακτικός καθαρισμός από οδοντίατρο (μια φορά ανά έξι μήνες είναι αρκετό) μπορεί να προλάβει την ουλίτιδα των δοντιών που όσο μένει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα αυξάνει την εμφάνιση διαβήτη, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ομάδα υπεράσπισης του ελέγχου των όπλων υπό την ηγεσία φοιτητών, σχεδιάζει πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τους πυροβολισμούς στο Uvalde του Τέξας

Ας μην ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια – Ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Οι εξετάσεις μαστογράφου και Παπανικολάου είναι σημαντικές σε νεαρή ηλικία. Οι ανεπάρκειες στο σώμα όπως η βιταμίνη Β12 και D και το ασβέστιο πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως αρθρίτιδα, άνοια, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Αποκαλύψεις καθηγητή του Χάρβαρντ για το εμβόλιο Covid-19

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Δηλώσεις της Phizer για το επίμαχο εμβόλιο

Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.

Πώς να αποφύγω τη χαλάρωση στο στήθος

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τις ίνες ελαστίνης του δέρματος. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στον ήλιο τόσο περισσότερο κινδυνεύετε από χαλάρωση του στήθους.