Πρόληψη

Μαθηματικό μοντέλο δίνει ασφαλείς προβλέψεις για εμβολιασμούς

Μαθηματικό μοντέλο δίνει ασφαλείς προβλέψεις για εμβολιασμούς

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο που μπορεί να εκτιμήσει την περιφερειακή επιβάρυνση των ασθενειών και τον αντίκτυπο του εμβολιασμού, ακόμη και ελλείψει ισχυρών δεδομένων παρακολούθησης, αποκαλύπτει μια μελέτη στο eLife

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στις 26 Μαΐου, επισημαίνει περιοχές που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την έναρξη προγράμματος εμβολιασμού κατά του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας (JE). Αυτό με τη σειρά του θα καθοδηγήσει την ορθολογική αξιολόγηση του κόστους και του οφέλους των εμβολιασμών και θα υποστηρίξει αποφάσεις χάραξης πολιτικής σχετικά με τη χορήγηση εμβολίων.

Το JE είναι μια ιογενής λοίμωξη του εγκεφάλου που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Είναι ενδημικό στις χώρες της Ασίας – Ειρηνικού, με τρία δισεκατομμύρια άτομα σε κίνδυνο μόλυνσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Μόνον ένας μικρός αριθμός λοιμώξεων είναι συμπτωματικές (κυμαίνονται από μία στις 25 έως μία στις 1.000), αλλά τα άτομα με συμπτωματικές λοιμώξεις έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου (περίπου μία στις τρεις από αυτές που έχουν μολυνθεί). Εκείνοι που επιβιώνουν συχνά μένουν με σημαντικά νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εμβόλια για το JE, αλλά το 2013, η προεπιλογή του ΠΟΥ δόθηκε σε ένα νέο εμβόλιο JE που απαιτεί μόνο μία δόση, είναι φθηνό στην παραγωγή και είναι ασφαλέστερο από τα προηγούμενα εμβόλια. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του εμβολιασμού στην Ασία. Ωστόσο, δεδομένου του ευρέως διαδεδομένου επιπολασμού της νόσου σε πολλές χώρες, δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθεί η επίδραση αυτών των εμβολιασμών στην επιβάρυνση της νόσου.

“Ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης, αλλά είναι δύσκολο να αποφασιστεί πού θα πρέπει να εφαρμοστεί ή να εκτιμηθεί ο ποσοτικός αντίκτυπος χωρίς δεδομένα παρακολούθησης καλής ποιότητας από πριν και μετά τον εμβολιασμό”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Tran Minh Quan, ο οποίος ήταν ερευνητής Βοηθός στη Μονάδα Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Πρόγραμμα Wellcome Trust Asia, Βιετνάμ, κατά τη στιγμή της μελέτης, και τώρα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ, Ιντιάνα, ΗΠΑ. “Αναπτύξαμε μια νέα προσέγγιση χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μοντελοποίησης που ξεπερνά μερικούς από τους περιορισμούς των αραιών και μεταβλητών δεδομένων παρακολούθησης.”

Η ομάδα έκανε μια προσέγγιση δύο βημάτων στην ανάλυσή της. Πρώτον, εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα για περιπτώσεις JΕ και ομαδοποίησε αυτά τα δεδομένα ανά ηλικία. Εστιάζοντας στην ηλικία, πήρε άλλες μεταβλητές και επέτρεψε στην ομάδα να αναλύσει τα δεδομένα σύμφωνα με έναν απλό κανόνα: όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό μόλυνσης, τόσο νωρίτερα στη ζωή τους οι άνθρωποι θα αποκτήσουν τη μόλυνση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που υπολογίζει το ποσοστό μόλυνσης χρησιμοποιώντας τα δεδομένα ηλικιακά ομαδοποιημένα, δημιούργησαν μια τιμή που ονομάζεται Force of Infection (FOI). Αυτό δίνει μια ιδέα για την ένταση της μετάδοσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Στο δεύτερο βήμα, χρησιμοποίησαν αυτήν την τιμή FOI για να δημιουργήσουν το βάρος της νόσου σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Όταν διεξήγαγαν αυτήν την ανάλυση με και χωρίς δεδομένα σχετικά με προγράμματα εμβολιασμού, παρείχαν μια εκτίμηση σχετικά με τον αντίκτυπο του εμβολιασμού στον αριθμό των παγκόσμιων κρουσμάτων JΕ μέχρι σήμερα.

Από αυτήν την ανάλυση, η ομάδα υπολόγισε ότι μεταξύ 2000 και 2015, υπήρχαν σχεδόν δύο εκατομμύρια κρούσματα JE παγκοσμίως (1.976.238). Χωρίς εμβολιασμό, αυτός ο αριθμός θα ήταν 2.284.012, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από 300.000 κρούσματα JE είχαν αποτραπεί παγκοσμίως λόγω εμβολιασμού. Η Κίνα είχε το υψηλότερο βάρος της νόσου, αλλά επίσης επωφελήθηκε από τη μεγαλύτερη επίδραση του εμβολιασμού. Από την άλλη πλευρά, εκτιμήσεις για χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία έδειξαν ότι μέχρι το 2015 αυτές οι χώρες είχαν υψηλή ένταση μετάδοσης και ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να αυξηθεί ή να εισαχθεί σε αυτές τις περιοχές.
“Τα κακά κλινικά αποτελέσματα και η έλλειψη συγκεκριμένης θεραπείας καθιστούν την πρόληψη της JE προτεραιότητα”, λέει η ανώτερη συγγραφέας Hannah Clapham, η οποία ήταν Μαθηματικός Επιδημιολόγος στη Μονάδα Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο πρόγραμμα «Wellcome Trust Asia Programme», στο Βιετνάμ, τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η μελέτη και τώρα είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας της NUS Saw Swee Hock, στη Σιγκαπούρη.

«Εκτιμήσαμε ότι το 2015 υπήρχαν 100.000 κρούσματα JΕ στην Ασία κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων αυτής της σοβαρής, αλλά ασθένειας που μπορεί να προληφθεί από εμβόλιο, δεν αποτράπηκαν. Δεδομένου ότι υπάρχει τώρα ένα φτηνό εμβόλιο, τα αποτελέσματά μας θα συμβάλουν στον εντοπισμό των περιοχών που θα στοχεύουν καλύτερα στον εμβολιασμό στο μέλλον. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκαλύψεις καθηγητή του Χάρβαρντ για το εμβόλιο Covid-19

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Δηλώσεις της Phizer για το επίμαχο εμβόλιο

Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.

Πώς να αποφύγω τη χαλάρωση στο στήθος

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τις ίνες ελαστίνης του δέρματος. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στον ήλιο τόσο περισσότερο κινδυνεύετε από χαλάρωση του στήθους.

Το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους τραυματισμών – Οδηγίες ειδικών για να τους αποφεύγουμε

Οι περισσότεροι από εμάς, περιμένουμε πως και πως το καλοκαίρι για να πάμε διακοπές και να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Αν όμως δεν είμαστε προσεκτικοί κάνοντας διάφορες καλοκαιρινές δραστηριότητες, υπάρχει ο κίνδυνος το όνειρο να γίνει εφιάλτης. Γι’ αυτό θέλει προσοχή να μην τραυματιστούμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συνηθέστερα αθλήματα του καλοκαιριού στην […]

Σταδιακή απόσυρση όλων των πλαστικών μίας χρήσης για μια καθαρή Ελλάδα

Την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» εγκαινίασε στην παραλία του Σχινιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Ο υπουργός δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν και ότι αυτό θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ […]

Επιστροφή στην εργασία εν καιρώ κοροναϊού – Οδηγίες για την ασφάλειά σας

Με την κανονικότητα να επιστρέφει σταδιακά μετά το σαρωτικό πέρασμα του κοροναϊού, που εξακολουθεί να βρίσκεται… εκεί έξω, πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για το πώς θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε έναν κόσμο όπως τον ξέραμε πριν, με βασικό γνώμονα την υγεία των πολιτών. Στις 26 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal […]