ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πότε είναι μεταδοτική η επιπεφυκίτιδα

Πότε είναι μεταδοτική η επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί δυο στους πέντε συμπολίτες μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή που ”χτυπά” το εσωτερικό των ματιών προκαλώντας έντονη ερυθρότητα και πόνο.

Είναι μεταδοτική;

Οι ιογενείς και βακτηριακές επιπεφυκίτιδες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές. Μπορεί να μεταδοθούν με την ανταλλαγή ενός αντικειμένου (όπως μια πετσέτα) η ακόμη και μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

Επίσης υπάρχει και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα (που προκαλείται από εποχιακή γύρη, τρίχωμα ζώων, καλλυντικά, αρώματα) αλλά και η χημική επιπεφυκίτιδα (από χημικές ουσίες ή υγρά, συμπεριλαμβανομένων της χλωρίνης και το γυαλιστικό επίπλων). Τα είδη αυτά δεν είναι μεταδοτικά.

Συμπτώματα

Το κοκκίνισμα του ματιού είναι το τυπικό, σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας. Επίσης τα συμπτώματα ξεκινούν τυπικά στο ένα μάτι και μέσα σε λίγες ημέρες εξαπλώνεται και στο άλλο. Το οίδημα των βλεφάρων είναι το κοινό σύμπτωμα με βακτηριακή και αλλεργική ασθένεια των οφθαλμών.

Δακρύρροια

Η παραγωγή περισσότερων δακρύων από το συνηθισμένο είναι ένα ακόμη τυπικό σημάδι της νόσου

Ευαισθησία στο φως

Ένα πρόσωπο που έχει σοβαρά συμπτώματα, όπως μεταβολές στην όραση, σοβαρή ευαισθησία στο φως, ή έντονο πόνο μπορεί να έχει μια λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί πέρα από τον επιπεφυκότα και θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό.

Για να μειώσετε τον πόνο βάλτε κρύες ή ζεστές κομπρέσες στα μάτια. Βασική προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετική πετσέτα για κάθε μάτι ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες μέρες την εβδομάδα πρέπει να προπονούμαι και πόσο;

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.