ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά

Πώς πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά

Όλοι μας ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, καλό είναι να τα καταναλώνουμε καθημερινά, για μία ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, για να παραμείνουμε σίγουροι πως η κατανάλωσή τους θα μας κάνει μόνο καλό, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζουμε ότι αυτά τα φρέσκα προϊόντα είναι καθαρά.

Γιατί πρέπει να πλένουμε σχολαστικά φρούτα και λαχανικά;

Γιατί αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε από δύο ειδών μολύνσεις. Τη λεγόμενη «μηχανική», δηλαδή το χώμα, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά, που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, αλλά και τα πιθανότατα έντομα που μπορεί να βρεθούν πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά.

Η δεύτερη είναι η λεγόμενη «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, αλλά και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να φτάσουν με διάφορους τρόπους στα προϊόντα αυτά. Και καθώς τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών, ένα καλό πλύσιμο θα τα απομακρύνει.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για το πλύσιμο λαχανικών και φρούτων;

Σαπουνίζουμε τα φρούτα με σαπούνι ή κάνουμε το πλύσιμο των φρούτων με υγρό πιάτων; Η απάντηση είναι όχι και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι ή οποιοδήποτε άλλο χημικό προϊόν σε φρούτα και λαχανικά. Και αυτό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πόρους στην εξωτερική τους επιφάνεια μέσω των οποίων θα εισέλθει μέρος των χημικών στο εσωτερικό τους.

Πρώτο βήμα: Ένα καλό πλύσιμο κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό, απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση είτε καταναλωθούν νωπά ή μαγειρεμένα, είτε με τη φλούδα ή χωρίς.

Έχετε κατά νου, ότι τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα, όπως πχ ένα κατσαρό μαρούλι.

Δεύτερο βήμα: Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, ακόμα και από κάποιους μικροοργανισμούς, μπορείτε να τα μουλιάσετε για λίγο σε καθαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορούν να χάσουν λίγο από τη γεύση τους.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα νερού και τουλάχιστον 10% ξιδιού. Ρίξτε όλα τα φρούτα και λαχανικά μέσα σε αυτό. Αφήνετε για κανένα 15 λεπτό, στραγγίζετε το νερό με το ξίδι και ξεπλένετε εκ νέου με καθαρό νερό.

Με αυτό τον τρόπο πλένετε όλα τα μήλα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, διάφορα χόρτα, το μαρούλι, τις ντομάτες, αλλά και μυρωδικά όπως τον άνηθο.

Σε φρούτα και λαχανικά που έχουν μαλακό περίβλημα και έχουν πόρους στην επιφάνειά τους όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες να χρησιμοποιήσετε αντί για ξίδι, χυμό λεμονιού για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.

Τέλος, να θυμάστε ότι ακόμη και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα προϊόντα απ’ το δικό σας κήπο, ή απ’ τις τοπικές αγροτικές αγορές, θα πρέπει να πλένονται εξίσου σχολαστικά. Μπορεί να μην περιέχουν φυτοφάρμακα από ψεκασμούς αλλά μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από άλλες χημικές ουσίες, βρωμιά και μικροοργανισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Θρομβώσεις και κορωνοϊός

Κορωνοϊός αίμα: Επιτείνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης.  Φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα εμφανίζονται νέα στοιχεία για τους θρόμβους αίματος σε ασθενείς με COVID- 19. Η θρόμβωση θέτει κάποιον που νοσηλεύεται για COVID- 19 περισσότερο σε κίνδυνο για περισσότερα προβλήματα όπως εγκεφαλικό ή οργανική ανεπάρκεια, ενώ ο οργανισμός του αντιμετωπίζει ήδη φλεγμονή από την καταπολέμηση του ιού.

Κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω χαμηλής πίεσης για τις γυναίκες

Καρδιακές παθήσεις: Κίνδυνος λόγω χαμηλής πίεσης για τις γυναίκες. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης εντός του βέλτιστου εύρους αποτελεί βασικό συστατικό της καρδιακής υγείας και της συνολικής σωματικής ευεξίας. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα κατανέμει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα διάφορα όργανα και ιστούς για να διατηρήσει τις σωματικές λειτουργίες.

94% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Εμβόλιο Pfizer: Κατά 94% αποτελεσματικό δείχνει μελέτη 1,2 εκ. εμβολιασμένων. Η πρώτη σημαντική µελέτη στον πραγματικό κόσμο του εμβολίου Pfizer/BioNTech που πρόκειται να ελεγχθεί ανεξάρτητα δείχνει ότι το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19. 

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

Διατροφή: Η βρώμη είναι από τους πιο υγιείς σπόρους της γης. Η βρώμη ολικής αλέσεως δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.