Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά

Πώς πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά

Όλοι μας ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, καλό είναι να τα καταναλώνουμε καθημερινά, για μία ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, για να παραμείνουμε σίγουροι πως η κατανάλωσή τους θα μας κάνει μόνο καλό, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζουμε ότι αυτά τα φρέσκα προϊόντα είναι καθαρά.

Γιατί πρέπει να πλένουμε σχολαστικά φρούτα και λαχανικά;

Γιατί αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε από δύο ειδών μολύνσεις. Τη λεγόμενη «μηχανική», δηλαδή το χώμα, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά, που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, αλλά και τα πιθανότατα έντομα που μπορεί να βρεθούν πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά.

Η δεύτερη είναι η λεγόμενη «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, αλλά και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να φτάσουν με διάφορους τρόπους στα προϊόντα αυτά. Και καθώς τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών, ένα καλό πλύσιμο θα τα απομακρύνει.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για το πλύσιμο λαχανικών και φρούτων;

Σαπουνίζουμε τα φρούτα με σαπούνι ή κάνουμε το πλύσιμο των φρούτων με υγρό πιάτων; Η απάντηση είναι όχι και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι ή οποιοδήποτε άλλο χημικό προϊόν σε φρούτα και λαχανικά. Και αυτό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πόρους στην εξωτερική τους επιφάνεια μέσω των οποίων θα εισέλθει μέρος των χημικών στο εσωτερικό τους.

Πρώτο βήμα: Ένα καλό πλύσιμο κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό, απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση είτε καταναλωθούν νωπά ή μαγειρεμένα, είτε με τη φλούδα ή χωρίς.

Έχετε κατά νου, ότι τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα, όπως πχ ένα κατσαρό μαρούλι.

Δεύτερο βήμα: Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, ακόμα και από κάποιους μικροοργανισμούς, μπορείτε να τα μουλιάσετε για λίγο σε καθαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορούν να χάσουν λίγο από τη γεύση τους.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα νερού και τουλάχιστον 10% ξιδιού. Ρίξτε όλα τα φρούτα και λαχανικά μέσα σε αυτό. Αφήνετε για κανένα 15 λεπτό, στραγγίζετε το νερό με το ξίδι και ξεπλένετε εκ νέου με καθαρό νερό.

Με αυτό τον τρόπο πλένετε όλα τα μήλα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, διάφορα χόρτα, το μαρούλι, τις ντομάτες, αλλά και μυρωδικά όπως τον άνηθο.

Σε φρούτα και λαχανικά που έχουν μαλακό περίβλημα και έχουν πόρους στην επιφάνειά τους όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες να χρησιμοποιήσετε αντί για ξίδι, χυμό λεμονιού για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.

Τέλος, να θυμάστε ότι ακόμη και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα προϊόντα απ’ το δικό σας κήπο, ή απ’ τις τοπικές αγροτικές αγορές, θα πρέπει να πλένονται εξίσου σχολαστικά. Μπορεί να μην περιέχουν φυτοφάρμακα από ψεκασμούς αλλά μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από άλλες χημικές ουσίες, βρωμιά και μικροοργανισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παραμύθια: Ενισχύουν την ενσυναίσθηση;

Ψευδαισθήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Down: Μπορούν άτομα με σύνδρομο Down να είναι ανεξάρτητα;

Σύνδρομο Down: Η κοινωνία συχνά αντιμετωπίζει τα άτομα με σύνδρομο Down μέσα από το πρίσμα περιορισμών. Όμως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η ανεξαρτησία για άτομα με σύνδρομο Down δεν είναι μόνο εφικτή

Νόσος Πάρκινσον: Η δύναμη της πρόληψης

Νόσος Πάρκινσον: Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του κινητικού συστήματος και την ικανότητα του ατόμου να ελέγχει τις κινήσεις του σώματός του.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Αλκοόλ Ακμή: Συνδέονται περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Αλκοόλ Ακμή: Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και ακμής είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Αν και δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι το αλκοόλ προκαλεί ακμή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που υποδεικνύουν ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Close Icon