Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πόνος μύτη: Γιατί νιώθουμε πόνο στη μύτη;

Πόνος μύτη: Γιατί νιώθουμε πόνο στη μύτη;

Πόνος μύτη: Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στη μύτη είναι προσωρινός και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη αυτοφροντίδα ή ιατρική θεραπεία.

Ο πόνος μέσα ή γύρω από τη μύτη μπορεί να είναι άβολος και ανησυχητικός, καθώς η μύτη είναι ένα ευαίσθητο και ουσιαστικό μέρος του σώματος. Ο ρινικός πόνος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, που κυμαίνονται από μικρά ζητήματα όπως η συμφόρηση ή ένα σπυράκι έως πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η ιγμορίτιδα ή η σπασμένη μύτη. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών και η αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας όταν είναι απαραίτητο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του ρινικού πόνου.

Συνήθεις αιτίες πόνου στη μύτη:

 • Ρινική συμφόρηση: Μία από τις πιο κοινές αιτίες ρινικής δυσφορίας είναι η συμφόρηση, συχνά λόγω κρυολογήματος, αλλεργιών ή ιγμορίτιδας. Το πρήξιμο των ρινικών διόδων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και πίεση στη μύτη.
 • Παραρρινοκολπίτιδα: Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή των ιγμορείων που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάγουλα, το μέτωπο και τη μύτη. Συχνά εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης.
 • Ρινικές αλλεργίες: Οι αλλεργίες στη γύρη, τη σκόνη, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων ή άλλα αλλεργιογόνα μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και πόνο στη μύτη.
 • Ρινικό τραύμα: Τραυματισμοί στη μύτη, όπως πτώση, αθλητικός τραυματισμός ή ατύχημα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Εάν υπάρχει υποψία για κάταγμα ή σοβαρή αιμορραγία, είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα.
 • Ρινικοί πολύποδες: Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακές, μη καρκινικές αναπτύξεις στις ρινικές οδούς. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο, συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Ρινικές λοιμώξεις: Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις των ρινικών διόδων ή των ιγμορείων μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, πρήξιμο και εκκρίσεις.
 • Ξένο σώμα: Περιστασιακά, ένα ξένο αντικείμενο μπορεί να κολλήσει στη μύτη, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.
 • Ξηρή μύτη: Ο ξηρός αέρας εσωτερικού χώρου ή ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρή ρινική επένδυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρινορραγία και ενόχληση.
 • Σπυράκια ή βράσεις: Ακριβώς όπως και άλλες περιοχές του δέρματος, η μύτη μπορεί να αναπτύξει σπυράκια ή βράσεις, που μπορεί να είναι επώδυνες.
 • Ιατρικές διαδικασίες: Μετά από ορισμένες ιατρικές διαδικασίες που αφορούν τη μύτη, όπως χειρουργική επέμβαση ή ενδοσκόπηση της μύτης, μπορεί να αναμένεται κάποιος πόνος και δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα:

Ενώ ορισμένοι πόνοι στη μύτη μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ξεκούραση, ενυδάτωση και θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται ιατρική φροντίδα:

 • Σοβαρός πόνος: Εάν ο πόνος είναι έντονος, επίμονος ή συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, υψηλός πυρετός ή υπερβολική αιμορραγία, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
 • Ρινικός τραυματισμός: Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σπάσει τη μύτη ή έναν σημαντικό τραυματισμό στη μύτη, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για αξιολόγηση και πιθανή απεικόνιση (π.χ. ακτινογραφίες) για να εκτιμήσετε την έκταση του τραυματισμού.
 • Χρόνια ή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα: Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο ή επαναλαμβανόμενο πόνο στη μύτη, συμφόρηση ή προβλήματα με τα ιγμόρεια, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ωτός, μύτη και λαιμό (ΩΡΛ) ή αλλεργιολόγο για ενδελεχή αξιολόγηση.

 • Ρινική αιμορραγία: Εάν οι ρινορραγίες είναι συχνές, παρατεταμένες ή δύσκολο να σταματήσουν, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία.
 • Αλλαγές στην όραση ή πονοκέφαλοι: Εάν ο πόνος στη μύτη συνοδεύεται από αλλαγές στην όραση, έντονους πονοκεφάλους ή νευρολογικά συμπτώματα, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια, καθώς αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στη μύτη είναι προσωρινός και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη αυτοφροντίδα ή ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τα συμπτώματα, να αναζητάτε επαγγελματική καθοδήγηση όταν είναι απαραίτητο και να ακολουθείτε τα προτεινόμενα σχέδια θεραπείας για να εξασφαλίσετε ταχεία και πλήρη ανάρρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 ασκήσεις γιόγκα για την ενίσχυση της μνήμης

Πώς να αφαιρέσετε τις μικρές λευκές κύστες του δέρματος;

Πώς να περιποιηθείτε το δέρμα σας για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα;

Γιατί oι άνθρωποι βγάζουν σάλια ενώ κοιμούνται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τα κορίτσια να έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίτερα 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία των ορμονών στο σώμα, επηρεάζοντας συγκεκριμένα τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια.

Τα οφέλη του χαβιαριού για τα οστά και τους μύες

Χαβιάρι: Το χαβιάρι είναι μια εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών μυών και την οικοδόμηση γερών οστών.

ALS: Ποια γονίδια συνδέονται με την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων;

ALS: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα ενισχύουν την κατανόησή μας για το γιατί ορισμένοι νευρώνες είναι πιο ευαίσθητοι στο ALS και εντοπίζουν πιθανούς νέους θεραπευτικούς στόχους.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας το 2021 συνδέεται με αύξηση των βρεφικών θανάτων

Αμβλώσεις Τέξας: «Τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να βλάπτονται από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα, αναμένουμε ότι περισσότερη έρευνα θα φωτίσει αυτό που οι Τεξανοί ήδη γνωρίζουν ότι είναι αλήθεια: Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων βλάπτουν όλους».

Ακτινίδιο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τους μύες σας

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο, το ακτινίδιο παρέχει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για την προπόνηση, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και αποτρέπει τις κράμπες.

Close Icon