ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ποιος τύπος λιποκυττάρων βοηθά στο αδυνάτισμα

Ποιος τύπος λιποκυττάρων βοηθά στο αδυνάτισμα

Όταν καταναλώνουμε τροφές, τα λευκά λιπαρά κύτταρα μετατρέπουν κυρίως την υπερβολική ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης ή λίπους σε σταγονίδια λιπιδίων, συνήθως σε μόρια που ονομάζονται τριγλυκερίδια. Τα καφέ λιποκύτταρα, από την άλλη πλευρά, θεωρούνταν παραδοσιακά ότι βρίσκονται μόνο στα νεογέννητα μωρά αλλά αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι  υπάρχουν στο σώμα καθόλη τη διάρκεια της ζωής αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Βρίσκονται σε περιοχές μεταξύ των ωμοπλατών, του λαιμού, κατά μήκος του νωτιαίου μυελού και πάνω από το λαιμό.

Στη συνέχεια, η έρευνα βρήκε έναν τρίτο τύπο λιποκυττάρων, που ονομάστηκαν μπεζ (beige) ή καφέ μέσα στα λευκά (brite) λιποκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα δρουν σαν καφέ λιποκύτταρα, αλλά βρίσκονται σε περιοχές με λευκά λιποκύτταρα.

Τα μπεζ λιπώδη κύτταρα προέρχονται από το λευκό λίπος με μια διαδικασία που ονομάζεται αμαύρωση (browning) η οποία προκαλείται από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθως 3° C πάνω από τη θερμοκρασία που φέρνει ρίγος -περίπου 11° C για τις γυναίκες και 9° C για τους άνδρες. Άλλα ερεθίσματα όπως η καλή διατροφή και η άσκηση πιστεύεται επίσης ότι ενθαρρύνουν τη διαδικασία.

Είναι από καιρό γνωστό ότι τα λευκά λιποκύτταρα μπορούν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά των κυττάρων καφέ λίπους υπό ορισμένες συνθήκες, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες και ορισμένες πρωτεΐνες. Αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι όλοι οι τύποι λιποκυττάρων μπορούν να αλλάξουν από τη μία μορφή στην άλλη, ανάλογα στο τι εκτίθενται και στις ανάγκες που έχει ο οργανισμός.

Ένα λιποκύτταρο μπορεί να αλλάξει σε μια άλλη μορφή. Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως η ρεσβερατρόλη και κουερσετίνη -δύο φλαβονοειδή- τα οποία βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία μαυρίσματος. Η άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον καφέ λιπώδη ιστό. Ωστόσο, πρέπει να ασκείται κάποιος τακτικά για να δει τυχόν πραγματικές αλλαγές. Η έκθεση σε θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από το σημείο ρίγους για τουλάχιστον δύο ώρες είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην αμαύρωση.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα καφέ λιποκύτταρα συνδέονται με καλύτερη υγεία. Ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους η οποία μπορεί στη συνέχεια να μειώσει την παχυσαρκία και άλλες σχετικές ασθένειες που προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανεμβολίαστοι προκαλούν κρίση στις αρχές της βιοηθικής

Οι προϋποθέσεις για το ειδικό βοήθημα ΟΑΕΔ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό λίπος: Η διαχείριση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους σε ένα ασφαλές εύρος είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία σας, αλλά και για τη γενική σας ευημερία.

Πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά και πώς το χρησιμοποιεί το σώμα σας;

Υγεία νερό: Το νερό χρησιμεύει κυριολεκτικά σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας! Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό! Καταναλώστε λοιπόν αρκετό, αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς. 

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Η χορήγηση από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών προκαλεί ύφεση της αλλεργίας στο ένα πέμπτο.

Ενώ υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια, εγκρίνεται μόνο σε ηλικίες 4 ετών και άνω και προστατεύει από τυχαία έκθεση σε μικρές ποσότητες φιστικιών.

Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Παρηγορική φροντίδα: "Ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα προσπαθώντας να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν καλύτερα".

Τα οφέλη των αμυλούχων τροφών για την υγεία

Άμυλο διατροφή: Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος.