Παθήσεις

Νέα δεδομένα:Δύο στους τρεις καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα

Νέα δεδομένα:Δύο στους τρεις καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι γνώσεις μας για το τσιγάρο, κάθε άλλο παρά επαρκείς είναι. Γεγονός είναι πως δεν γνωρίζουμε τα πάντα, σχετικά με το πόσο καταστροφικά για τον οργανισμό μας μπορεί να αποβεί η μανιώδης εξάρτηση από το τσιγάρο. Γνωρίζουμε, άραγε, πως 2 στους 3 καπνιστές καταλήγουν να πεθάνουν ή να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της εξάρτησής τους;

Μια μελέτη με δείγμα των 200.000 ατόμων στην Αυστραλία – που ήταν καπνιστές, αλλά και μη-καπνιστές άνω των 45 ετών – διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από το κάπνισμα , αντίθετα με ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Παλαιότερα οι ειδικοί πίστευαν ότι περίπου το ήμισυ των επί χρόνια καπνιστών πεθαίνουν από το κάπνισμα που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, αλλά η εικόνα σήμερα ανέρχεται σε περίπου 67%. Άρα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα από ό,τι πίστευαν, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία.

Το κάπνισμα 10 τσιγάρων την ημέρα διπλασίασε τον κίνδυνο του προγενέστερου θάνατο – σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη και δημοσιεύτηκε στην BMC Medicine. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τη μελέτη, τα 10 εκατομμύρια καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να πεθάνουν 10 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή όσους είχαν εγκαταλείψει το κάπνισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα των καπνιστών χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ανακάμψει σε αντίθεση με τον οργανισμό των μη καπνιστών. Η επικεφαλής επιστήμονας καθηγήτρια Emily Banks δήλωσε πως : «ακόμα και με τα πολύ χαμηλά ποσοστά του καπνίσματος, που έχουμε στην Αυστραλία, βρήκαμε ότι οι καπνιστές διατρέχουν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.»

ΣΤ. Μ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.