Καρδιαγγειακά

Πρωτεΐνη που αντιστρέφει την καρδιακή ίνωση

Πρωτεΐνη που αντιστρέφει την καρδιακή ίνωση

Η πρωτεΐνη CCN5 αποδείχθηκε πως μπορεί να αντιστρέψει την καρδιακή ίνωση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που έκαναν ο Roger J. Hajjar, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Καρδιαγγειακής στην Ιατρική Σχολή του Icahn και ο Woo Jin Park, καθηγητής επιστημών στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Gwangju στη Νότια Κορέα.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει την ικανότητα να αντιστρέψουμε την καρδιακή ίνωση με τη στόχευση ενός συγκεκριμένου γονιδίου. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η CCN5 μπορεί να παρέχει μια νέα πλατφόρμα για την ανάπτυξη στοχευμένης θεραπείας για την ίνωση, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει πολλούς ασθενείς με ανίατη καρδιακή ανεπάρκεια» σχολίασε ο Dr. Roger J. Hajjar.

H ερευνητική ομάδα, έχοντας ήδη αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη CCN5 είναι σημαντικά χαμηλότερη στο μυοκάρδιο ασθενών με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, εξέτασαν κατά πόσον μπορεί να αντιστρέψει την καρδιακή ίνωση σε πειραματικά ζωικά μοντέλα. Οκτώ εβδομάδες αργότερα εξέτασαν τις επιδράσεις σε κυτταρικό και μοριακό περιβάλλον και διαπίστωσαν πως η «τεχνική» τους είχε αποτελέσματα.

Ως καρδιακή ανεπάρκεια περιγράφεται η αδυναμία της καρδιάς να ωθεί αποτελεσματικά αίμα και οξυγόνο στο σώμα. Οι ασθενείς αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια επειδή ο καρδιακός μυς τους, που τραυματίστηκε από το έμφραγμα, αντικαθιστάτε από δύσκαμπτο, ουλώδη ιστό. Αυτή η αντικατάσταση λέγεται ίνωση και κάνει την καρδιά πιο δύσκαμπτη, ενώ της στερεί την ικανότητα να συσπάται όπως πρέπει ώστε να ωθεί αποτελεσματικά το αίμα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, χάρη στις θρομβολυτικές θεραπείες και την αγγειοπλαστική, οι ασθενείς επιβιώνουν από το έμφραγμα, αλλά θα αναπτύξουν καρδιακή ίνωση και καρδιακή ανεπάρκεια. Υπολογίζεται ότι σε 22% των ανδρών και 46% των γυναικών θα εμφανιστεί καρδιακή ανεπάρκεια μέσα σε έξι χρόνια από ένα έμφραγμα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αντιπροσωπεύει περίπου 450.000 θανάτους ανά έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]