Καρδιαγγειακά

Οι διαταραχές του ύπνου ‘’απειλούν ‘’ την καρδιά

Οι διαταραχές του ύπνου ‘’απειλούν ‘’ την καρδιά

Το μέγεθος του επηρεασμού της ποιότητας του ύπνου σε σχέση με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καταδεικνύει νέα αμερικανική μελέτη.

Από αυτή προκύπτει ότι η διάρκεια αλλά και οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιομεταβολικού και καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με επιστημονική δήλωση από το American Heart Association.

Δίνουν μάλιστα τέτοια βαρύτητα στο θέμα του ύπνου, που τον συγκρίνουν με τη διατροφή και την άσκηση που επηρεάζουν σημαντικά τη νόσο. Για το λόγο αυτό συστήνουν στους καρδιολόγους να ρωτούν τους ασθενείς σχετικά με τον ύπνο τους και να τους ενημερώνουν για τη σχέση του ύπνου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και αυτό γιατί από τις μελέτες του ύπνου, μπορεί να καταγραφεί και η άπνοια, που θεωρείται ύποπτη για τα νοσήματα αυτά. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου και αϋπνία θέτουν τους ανθρώπους σε σημαντικό κίνδυνο CVD και εγκεφαλοαγγειακών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αρρυθμιών, αθηροσκλήρυνσης, της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, της υπέρτασης, και το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως επίσης και μεταβολικά νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και της δυσλιπιδαιμίας.

Στη μελέτη ορίστηκε ως ανεπαρκής ύπνος, εκείνος που διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ. Ωστόσο, η μεγάλη διάρκεια του ύπνου, που ορίζεται από 9 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα, έχει επίσης συνδεθεί με την παχυσαρκία, την υπέρταση, και διαβήτη.

Παράλληλα, έγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή τρόπου ζωής, η απώλεια βάρους ή η χειρουργική διόρθωση της παχυσαρκίας μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην άπνοια ύπνου. Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω ότι οι καρδιολόγοι θα πρέπει να συστήνουν στους ασθενείς τους να περνούν έναν επαρκή χρόνο στο κρεβάτι τους – δηλαδή τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ – και να μην αδιαφορούν για το θέμα αυτό. Απομένει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να δείξουν κατά πόσο η βελτίωση του ύπνου θα μειώσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Να μελετηθεί δηλαδή η περαιτέρω αιτιότητα της σχέσης των δύο αυτών παραγόντων, προκειμένου να καθοριστεί ο βέλτιστος χρόνος ύπνου για τους υγιείς ενήλικες που οδηγεί στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]