Καρδιαγγειακά

Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση ασβεστίου και καρδιακών παθήσεων

Νέα μελέτη διερευνά τη σχέση ασβεστίου και καρδιακών παθήσεων

Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ύπαρξη υψηλών επιπέδων ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για επιζήμιες αλλαγές στη δομή της καρδιάς. “Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες”, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) . Η ικανότητα αναγνώρισης των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι επομένως ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ένας τρόπος για τον προσδιορισμό του κινδύνου ενός ατόμου για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή είναι η εξέταση των επιπέδων ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας (CAC). Το ασβέστιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα, καθώς εκτός των άλλων διατηρεί τα οστά  υγιή. Ωστόσο, το ασβέστιο που υπάρχει στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ασβεστοποιημένη ουσία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση ή στένωση των αρτηριών. Η αθηροσκλήρωση περιορίζει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου σε ζωτικά όργανα, ενδεχομένως προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένα άτομο διατρέχει κίνδυνο. αλλά οι επιστήμονες μπορούν επίσης να ελέγξουν τα επίπεδα CAC απευθείας.

Χρησιμοποιώντας CT σάρωση για να τραβήξουνπολλές φωτογραφίες από την καρδιά, οι γιατροί μπορούν να δουν τα στίγματα του CAC. Οι βαθμολογίες ενός ατόμου τείνουν να κυμαίνονται από μηδέν έως πάνω από 400. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χοληστερόλη από το 2018 συνιστούν σάρωση CAC για άτομα ηλικίας 40-75 ετών, των οποίων η κατάσταση κινδύνου είναι «αβέβαιη», σημειώνει η American Heart Association (AHA).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]